Negociatorii UE pentru Brexit preseaza pentru o intelegere de Brexit care sa duca la iesirea Marii Britanii din UE pana la mijlocul anului 2018 ce ar presupune o factura pentru Londra de pana la 40-60 de miliarde de euro.

BrexitFoto: Captura Youtube.com

Planurile rigide ale Bruxelles-ului pentru acest proces, dezvaluite pentru Financial Times de inalti oficiali, arata ca europenii fac o prioritate din obtinerea unei intelegeri de despartire clare, ce include plata de catre britanici a unei taxe de iesire respectabile.

Aceasta viziune este total diferita de dorinta Londrei de a se concentra pe o re-inventare a relatiilor comerciale.

Presupunand ca Regatul Unit declanseaza oficial Articolul 50 in martie 2017, UE doreste sa realizeze acordul de exit pana cel mai tarziu in toamna anului 2018, lasand apoi cel putin sase luni pentru ratificarea lui si pentru iesirea totala a Marii Britanii pana la un moment din 2019.

Negociatorii Comisiei Europene nu vor sa faca concesii si nu doresc nicio alta optiune decat cea a abordarii pas cu pas a Brexitului, cu o trecere de la divort, la perioada de tranzitie si apoi la un acord domercial intr-o perioada de cinci sau mai multi ani.

Dar unii oficiali europeni se tem ca o asemenea agenda stricta, concentrata pe divort va mari semnificativ riscul unei rupturi politice si la o iesire ostila, fara nicio intelegere de Brexit. "Toata aceasta afacere este foarte periculoasa", a spus un participant de nivel inalt din cadrul discutiilor.

Michel Barnier, negociatorul-sef al comisiei, a le-a spus colegilor sai ca va impune Marii Britanii o factura de iesire pe baza viziunii sale extinse privind datoriile pe care le are potrivit bugetului Uniunii Europene.

Echipa sa ia in considerare o estimare bruta a acestora care include promisiuni bugetare neachitate, obligatii financiare pentru pensii, garantii pentru imprumuturi si cheltuieli pentru proiecte din Marea Britanie.

Comisia inclina si sa considere ca Regatul Unit va ramane “agatat” si pentru bugete UE pe termen lung dincolo de anul 2019 - cheltuieli planificate ce au fost promise tarilor membre dar care nu au fost inca marcate ca “obligatii” intr-un an bugetar.

Luand in considerare aceste obligatii extinse, oferta de deschidere a negocierilor privind factura bruta pentru Londra va fi intre 40 si 60 de miliarde de euro.

Barnier considera ca aceasta factura ar putea fi redusa de un acord de tranzitie, in care Marea Britanie ar plati integral contributia la bugetul Uniunii chiar si dupa ce o paraseste. Totusi, UE se pregateste sa insiste ca orice extindere a privilegiului de a accede la piata unica este conditionata de acceptarea liberei miscari, regulilor UE si jurisdictiei curtilor de justitie ale UE.

Asemenea conditii ar fi extrem de greu de acceptat de catre Downing Street. Premierul Theresa May a declarat luna trecuta la conferinta partidului conservator ca tara nu paraseste UE "doar pentru a ceda din nou controlul imigratiei" sau pentru "a se reintoarce sub jurisdictia Curtii Europene de Justitie".

Importanti diplomati europeni se tem ca substantiala factura de Brexit va fi inacceptabila pentru Londra si va ucide sansa unui divort amiabil. “Exista un risc serios ca britanicii sa spuna: 'La dracu cu asta, n-aveti decat sa ne dati in judecata’,” a spus unul dintre acestia.

Unele tari UE intentioneaza sa se impotriveasca abordarii stricte in privinta discutiilor de Brexit in timpul intalnirilor cu negociatorii Uniunii ce vor avea loc zilele urmatoare.

"Ei vor ca ele sa fie batute in cuie, sa se concentreze pe divort, sa lege contributiile bugetare de termenii iesirii. Alte guverne sunt mai interesate de viitoarea relatie (cu Londra) decat de divort si de bani", a spus pentru Financial Times un diplomat european implicat in discutii.

Barnier a fost deja in turneu prin circa zece capitale deja, explicand viziunea sa in privinta negocierilor. El se va alatura unor adjuncti ai presedintelui Consiului European, Donald Tusk, pentru a avea intalniri separate cu reprezentatni din celelalte 27 de tari ale Uniunii.

Acesta este doar prima faza a ceea ce ar putea deveni o batalie extrem de incarcata a controlarii negocierii Brexitului, batalie dusa intre comisia european si tari membre.