BRD si-a revizuit marti in crestere prognoza de crestere economica de la 3.9% la 4.7%, estimand pentru 2017 un deficit de cont curent de 2.4% din PIB dar si un decalaj fiscal de pana la 4.5% din PIB- in cel mai prost scenariu, se arata in prognoza de toamna privind economia Romaniei, obtinuta de HotNews.ro. De asemenea, BRD estimeaza o episoade de volatilitate ridicata a cursului euro in acest an (care se va tranzactiona in jurul a 4,50 lei pentru un euro in acest an), urmand ca in 2017 cursul mediu sa fie in jurul valorii de 4.48 lei/ruro iar pentru 2018, estimarile bancii sunt de 4.46 lei/euro(nivel mediu).

Florian Libocor, BRD-GSGFoto: Agerpres
  • Estimarea privind Produsul Intern Brut

Consumul privat pare sa ramana motorul cresterii economice, alimentat de o noua runda de stimulare fiscala. Perspectivele pozitive ale cererii private, costurile reduse ale imprumuturilor si costurile mici de productie ar putea da un impuls companiilor in sensul cresterii investitiilor. In acelasi timp, ne asteptam ca exporturile nete sa continue sa-si diminueze cresterea economica, pe masura ce cresterea cererii alimenteaza importurile, iar exporturile continua sa aiba o expansiune moderata. Am revizuit previziunea medie de crestere in acest an la 4,7% (fata de 3,9% , cat fusese estimarea precedenta). Pentru 2017 si 2018, ne asteptam la o rata de crestere de 3,8% si respectiv 3,9%.

  • Estimarea privind inflatia

Ne asteptam ca inflatia interna sa creasca treptat in urmatoarele trimestre, din cauza mai multor factori, dintre care amintim: cresterea consumului, cresterea continua a presiunilor salariale, disiparea efectului relaxarilor fiscale trecute. Estimam o rata anuala a inflatiei pentru de -0.5% la sfarsitul anului 201, urmand ca aceasta sa creasca pana la 1,5% la sfarsitul anului 2017 si apoi la 2,7% la sfarsitul anului 2018.

  • Estimarea privind piata muncii

Cresterea fortei de munca angajate in economie este de asteptat sa continue, desi intr-un ritm mai modest, daca luam in considerare rigiditatile persistente pe piata fortei de munca. Prin urmare, avem in vedere o rata a somajului BIM la o medie de 6,2% in 2016 , urmand ca apoi aceasta sa se stabilizeze la 6,1% in 2017/2018. Salariul nominal net mediu este de natura sa inregistreze o crestere constanta in urmatoarele trimestre, desi intr-un ritm mai lent, sustinut de inasprirea pietei muncii si de adancirea nepotrivirilor de competente, susceptibile de a induce o concurenta mai puternica atat intre companii si sectoare pentru atragerea fortei de munca.

  • Estimarea privind sectorul extern

Proiectiile noastre indica un deficit de cont curent de 2,0% din PIB in acest an. In urmatorii doi ani, deficitul de cont curent ar putea creste la 2,4% din PIB in 2017 si la 2,7% din PIB in anul 2018, niveluri considerate in concordanta cu necesitatea atragerii economiilor externe pentru a asigura o convergenta reala.

  • Estimarea privind politica fiscala si datoria publica

Vedem riscul unui deficit bugetar excesiv in crestere anul viitor, avand in vedere reducerea preconizata a veniturilor bugetare si potentialul de depasire a cheltuielilor. Estimarea noastra privind decalajul fiscal din 2017 cuprinde intervalul idintre 2,5% si 4,5% din PIB. In cel mai rau scenariu, deficitul fiscal ar putea sa se indrepte spre limita superioara a intervalului mentionat.

  • Estimarea privind Ppata monetara si politica monetara

Estimam o probabilitate mica de o majorare a ratei de dobanda de politica monetara in 2017, cu o probabilitate mai mare de crestere a acesteia in 2018. In cazul in care riscul depasirii in mod constant a tintei de inflatie pe termen mediu se acumuleaza, am putea asista la cresterea dobanzii cheie mai devreme, in a doua jumatate a anului 2017.Avand in vedere pozitia fiscala pro-ciclica si cresterea puternica a salariilor, BNR ar putea insa ingusta a coridorului ratelor dobanzilor.

  • Estimarea privind piata valutara

Leul ar putea ramane sub presiune (tranzactionat in jurul valorii de 4.50 fata de euro) pana la sfarsitul anului, cu episoade de volatilitate mai mari decat de obicei. In 2017, vom vedea evolutia cursului eur/ron influentata de mai multi factori: 1) o mai mare convergenta reala a economiei; 2) riscurile permanente ale derapajelor fiscale, deteriorarea in continuare a pozitiei externe, incertitudinile legate de mediul extern care ar putea declansa aversiuni la risc, generand presiuni de depreciere.

Ne asteptam ca EURRON sa "stea" mai aproape de partea de sus a intervalului 4,40-4,50, cu un nivel mediu de 4,48. Pentru 2018, ne asteptam ca EURRON la un nivel mediu de 4.46.

Citeste mai jos varianta integrala a previziunilor departamentului de cercetare al BRD.

documente

REO Autumn 2016

(15 Nov 2016) PDF, 1MB