Guvernul va aproba pana la finele anului alocarea plafonului pentru Programul Prima Casa pentru ca acesta sa poate fi cuprins in viitorul Buget, a confirmat joi ministrul Finantelor, Anca Dragu, cu ocazia sedintei de bilant facute la sediul ministerului. Intentia Finantelor este ca procentul de garantare a creditului catre stat sa fie corelat cu vechimea si rezistenta imobilului. Astfel, in cazul locuintelor cu o vechime mai mare de cinci ani, garantia ar urma sa scada la 40%. "Pastram avansul de 5%. Ne-am consultat cu bancile, cu agentiile imobiliare, cu clientii bancari, practic am ascultat toate partile. In momentul in care garantia este mai mica, ar putea avea o influenta asupra pretului. Propunem o garantie mai mica pentru locuintele vechi ca sa stimulam constructia de noi locuinte. Romania e pe ultimul loc in UE la indicatorul calitatii locuirii. O simpla tranzactionare a locuintelor actuale nu e sustenabila si nu rezolva problema", a mai spus Dragu.

Anca Dragu, fost ministru al FinantelorFoto: Hotnews

Ministrul a negat posibilitatea imprumuturilor pentru Prima Casa cu 0% avans, sustinand ca s-au facut asemenea scenarii dar nu ar ajuta pe nimeni asemenea credite. "Un avans de 0% ar duce la presiuni suplimentare atat pe banci cat si entru clienti. Un avans mai mic decat cel in prezent nu ar ajuta pe nimeni, am facut asemenea analize", a mai explicat Anca Dragu.

Vom aproba, a adaugat ministrul Finantlor, prin Memorandul sau prin Hotarare de Guvern aceasta strategie pentru ca acest lucru presupune si alocarea banilor pe 2017, altfel Prima Casa nu poate continua. Dorim sa acordam un acces mai facil la creditare, e de parere Anca Dragu.

Recent, vicepremierul Vasile Dancu a anuntat doua facilitati noi pe care Guvernul vrea sa le introduca pentru viitoarele segmente ale programului Prima Casa: avans ZERO la Prima Casa si fonduri mai mari de anul viitor. Masurile fac parte din Strategia Nationala a Locuirii, in care se prevede o mai buna ocupare a celor aproape 8,9 milioane de locuinte din Romania.

In luna septembrie, Guvernul a suplimentat cu 500 milioane de lei fondurile pentru Programul Prima casa pentru acest an.