Vicepresedinte Bancpost, amendat de BNR cu 3000 de lei pentru "formalizarea necorespunzatoare a radierii garantiilor aferente creditelor acordate prin Prima casa"

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 21 noiembrie 2016, 7:06 Economie | Finanţe & Bănci

Aris_Vrongistinos_Executive_VP_Bancpost
Foto: Hotnews
Nektarios Vrongistinos, vicepresedinte executiv al Bancpost a fost amendat de BNR (prin Ordinul Prim - viceguvernatorului BNR nr. 88/2016) cu 3000 de lei pentru "formalizarea necorespunzatoare a procesului de radiere a garantiilor aferente creditelor acordate prin programul Prima casa". Absolvent de Matematica, Vrongistinos a fost numit Vicepresedinte pe probleme de Operatiuni Centrale si IT al Bancpost in februarie 2012, el fiind membru al Comitetului Executiv al bancii. Grecul si-a inceput mandatul in Bancpost la finalul anului 2008 si coordoneaza activitatile de operatiuni si trezorerie back-office, achizitii si controlul costurilor, servicii administrative si de securitate, IT si Organizare, precum si pe cele referitoare la proiecte tehnice si cladiri.

BNR a transmis bancilor 31 de sanctiuni in acest an, cele mai multe fiind primite de <arfin Bank (8 dintre ele) si Credit Europe Bank (6 sanctiuni in acest an).

Potrivit Ordinului emis de Florin Georgescu, Vrongistinos s-a facut vinovat de incalcarea prevederilor art. 34 alin.1 coroborate cu cele ale art.30 alin.1 din Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr.5/2013 privind cerinte prudentiale pentru institutiile de credit, cu modificarile si completarile ulterioare, avand in vedere formalizarea necorespunzatoare a procesului de radiere a garantiilor aferente creditelor acordate prin programul Prima casa.

Ce spune articolul invocat de BNR:
Articolul invocat de Banca Centrala face parte din capitolele dedicate cadrului aferent controlului intern
 " Art. 34. - (1) O instituţie de credit trebuie să dezvolte şi să menţină un cadru solid şi cuprinzător aferent controlului intern, inclusiv funcţii independente de control specifice cu o autoritate corespunzătoare pentru a-şi îndeplini atribuţiile lor.
   (2) Cadrul aferent controlului intern trebuie să acopere instituţia de credit în ansamblul său, inclusiv activităţile tuturor unităţilor operaţionale, ale funcţiilor-suport şi de control.
   (3) Cadrul aferent controlului intern trebuie să fie corespunzător activităţii unei instituţii de credit, cu proceduri solide administrative şi contabile.
   (4) Pentru a implementa un cadru solid aferent controlului intern în toate domeniile de activitate ale unei instituţii de credit, unităţile operaţionale şi funcţiile-suport trebuie să aibă responsabilitatea principală pentru stabilirea şi menţinerea unor proceduri adecvate de control intern"
 
De asemenea, amenda primita de Vrongistinos a avut in cedere si "exercitarea necorespunzatoare a responsabilitatilor cuprinse la cap.E.4.6 - pct.234 alin. 1, 6 si 7 din Manualul de Guvernare Interna/14.06.2016 al Bancpost S.A. privind coordonarea, supervizarea, planificarea si controlul activitatilor desfasurate de structurile organizatorice din subordine, avand in vedere ca nu a coordonat si controlat corespunzator structurile responsabile cu declansarea formalitatilor de radiere a sarcinilor inscrise in Cartea funciara a unui imobil acceptat in garantie pentru creditele acordate prin programul Prima casa"

Inainte de Bancpost, Vrongistinos a lucrat pentru National Bank of Greece (NBG) intre 1984 si 2008 in diverse entitati ale grupului: Banca Romaneasca (cu sediul in Romania) pentru 3 ani, ocupand functiile de CIO si Director Executiv BPR (Business Process Reengineering), United Bulgarian Bank (cu sediul in Bulgaria) pentru 3 ani, in calitate de Consilier Executiv responsabil de transformarea in ansamblu a Bancii.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT. Cum eficientizezi costurile cu serviciile bancare pentru afacerea ta? Doi specialisti raspund intrebarilor voastre. Intalnirea a inceput

Doi specialisti in produse bancare pentru afaceri mici si mijlocii de la Banca Transilvania raspund joi, 23 noiembrie 2017, de la ora 12.00, la intrebari puse de cititorii StartupCafe.ro, la o noua intalnire online "Intreb BT" pe tema dezvoltarii afacerilor cu ajutorul diverselor instrumente bancare. Vei primi raspunsuri la intrebarile tale, indiferent daca esti la inceput de drum cu bussinesul tau sau daca ai o afacere deja existenta.
  • Adreseaza-le intrebari prin intermediul formularului de comentarii de pe StartupCafe.ro

3908 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    10% din salariu? (Luni, 21 noiembrie 2016, 9:32)

    Amad [utilizator]

    O fi mult, o fi putin?


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri