Nektarios Vrongistinos, vicepresedinte executiv al Bancpost a fost amendat de BNR (prin Ordinul Prim - viceguvernatorului BNR nr. 88/2016) cu 3000 de lei pentru "formalizarea necorespunzatoare a procesului de radiere a garantiilor aferente creditelor acordate prin programul Prima casa". Absolvent de Matematica, Vrongistinos a fost numit Vicepresedinte pe probleme de Operatiuni Centrale si IT al Bancpost in februarie 2012, el fiind membru al Comitetului Executiv al bancii. Grecul si-a inceput mandatul in Bancpost la finalul anului 2008 si coordoneaza activitatile de operatiuni si trezorerie back-office, achizitii si controlul costurilor, servicii administrative si de securitate, IT si Organizare, precum si pe cele referitoare la proiecte tehnice si cladiri.

Aris_Vrongistinos_Executive_VP_BancpostFoto: Hotnews

BNR a transmis bancilor 31 de sanctiuni in acest an, cele mai multe fiind primite de

Potrivit Ordinului emis de Florin Georgescu, Vrongistinos s-a facut vinovat de incalcarea prevederilor art. 34 alin.1 coroborate cu cele ale art.30 alin.1 din Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr.5/2013 privind cerinte prudentiale pentru institutiile de credit, cu modificarile si completarile ulterioare, avand in vedere formalizarea necorespunzatoare a procesului de radiere a garantiilor aferente creditelor acordate prin programul Prima casa.

Ce spune articolul invocat de BNR:

Articolul invocat de Banca Centrala face parte din capitolele dedicate cadrului aferent controlului intern

" Art. 34. - (1) O instituţie de credit trebuie să dezvolte şi să menţină un cadru solid şi cuprinzător aferent controlului intern, inclusiv funcţii independente de control specifice cu o autoritate corespunzătoare pentru a-şi îndeplini atribuţiile lor.

(2) Cadrul aferent controlului intern trebuie să acopere instituţia de credit în ansamblul său, inclusiv activităţile tuturor unităţilor operaţionale, ale funcţiilor-suport şi de control.

(3) Cadrul aferent controlului intern trebuie să fie corespunzător activităţii unei instituţii de credit, cu proceduri solide administrative şi contabile.

(4) Pentru a implementa un cadru solid aferent controlului intern în toate domeniile de activitate ale unei instituţii de credit, unităţile operaţionale şi funcţiile-suport trebuie să aibă responsabilitatea principală pentru stabilirea şi menţinerea unor proceduri adecvate de control intern"

De asemenea, amenda primita de Vrongistinos a avut in cedere si "exercitarea necorespunzatoare a responsabilitatilor cuprinse la cap.E.4.6 - pct.234 alin. 1, 6 si 7 din Manualul de Guvernare Interna/14.06.2016 al Bancpost S.A. privind coordonarea, supervizarea, planificarea si controlul activitatilor desfasurate de structurile organizatorice din subordine, avand in vedere ca nu a coordonat si controlat corespunzator structurile responsabile cu declansarea formalitatilor de radiere a sarcinilor inscrise in Cartea funciara a unui imobil acceptat in garantie pentru creditele acordate prin programul Prima casa"

Inainte de Bancpost, Vrongistinos a lucrat pentru National Bank of Greece (NBG) intre 1984 si 2008 in diverse entitati ale grupului: Banca Romaneasca (cu sediul in Romania) pentru 3 ani, ocupand functiile de CIO si Director Executiv BPR (Business Process Reengineering), United Bulgarian Bank (cu sediul in Bulgaria) pentru 3 ani, in calitate de Consilier Executiv responsabil de transformarea in ansamblu a Bancii.