Fata de 2008, industria a pierdut peste un sfert de milion de angajati, in vreme ce din constructiile au pierdut 200.000 de joburi iar comertul, tot pe-acolo. O parte dintre locurile disparute s-au regasit in servicii, acestea generand 133.000 de locuri de munca noi, potrivit datelor furnizate luni de Institutul National de Statistica.

HotNews.roFoto: Hotnews

Firmele din industrie continua sa detina cea mai mare pondere in ceea ce priveste numarul mediu de salariati (35,5%), urmate de cele din servicii (33,9%). E drept ca

Marimea medie a unei intreprinderi din industrie a fost de circa 25,8 salariati, in timp ce in comert a fost de circa 4,9 salariati, mai arata INS.

Comparativ cu anul 2014 numarul total de intreprinderi a crescut cu 1,0%.

La sfarsitul anului 2015, sectorul industrie insuma 54020 intreprinderi, respectiv 11,1% din totalul intreprinderilor active din domeniul economic (industrie, constructii, comert si servicii). Cea mai mare pondere a fost detinuta de intreprinderile active din cadrul sectorului "Servicii", respectiv 43,8%.

Rezultatul brut al exercitiului a inregistrat valori pozitive (profit) in toate cele patru sectoare, mai arata INS.

In ceea ce priveste cifra de afaceri, ponderea cea mai mare a fost detinuta de intreprinderile cu activitate principala de comert (39,4%), intreprinderile din constructii detinand doar 6,8%.

Jumatatea "goala" a paharului este data de faptul ca cea mai mare parte a restantelor la plata este cumulata la nivelul firmelor din industrie, respectiv servicii si utilitati, fiecare sector generand cate o treime din restante. Clasamentul este completat de firmele din comert, care cumuleaza restante de 17% din total.

In topul restantierilor fata de bugetul de stat se regasesc de asemenea firmele din industrie (44% din sumele restante catre bugetul general in iunie 2015) si companiile din sectorul serviciilor si utilitatilor (30%).

Companiile care inregistreaza pierdere neta isi mentin o influenta semnificativa asupra deteriorarii disciplinei la plata in economie, acestea propagand propriile dificultati financiare catre partenerii de afaceri si catre stat.

Firmele cu rezultat negativ cumuleaza 57% din restantele catre furnizori, respectiv 73% din sumele restante catre bugetul public, arata datele BNR. Mai mult, primele 10 companii dupa volumul restantelor catre furnizori cumuleaza 24% din totalul arieratelor de acest tip la nivelul economiei .

Reamintim ca in aceasta toamna, economia dispunea de aproape 63.000 de locuri de munca vacante, avand si 520.000 de someri BIM, adica 8.2 someri/loc vacant.