Bancile care opereaza in Romania vor ramane pe profit in acest an, chiar daca de la banca la banca vor exista si pierderi, a explicat vineri la Sinaia, presedintele onorific al Asociatiei Romane a Bancilor, acesta conducand si banca de stat CEC Bank. Declaratiile lui Radu Ghetea au fost facute in cadrul seminarului EU-Cofile, organizat de ARB, BNR si Alpha Bank.

Radu Ghetea, seful CEC BankFoto: Hotnews

Profitul sistemului bancar si-a continuat ascensiunea in primele noua luni, activele si solvabilitatea au fost in scadere usoara fata de nivelul de la jumatatea anului, dar peste valorile de anul trecut, iar rata creditelor neperformante s-a ajustat in continuare.

Bancile din Romania au obtinut in primele noua luni din acest an un profit net de aproximativ 3,65 mld. lei (circa 810 mil. euro), nivel de 1,6 ori mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Activele bancilor au urcat la 378 mld. lei (84 mil. euro).

In primul trimestru din 2016 sistemul bancar avea un profit de circa 1,17 mld. lei, la jumatatea anului bancile au reusit sa-si dubleze castigul la 2,4 mld. lei, iar pana in septembrie profitul a continuat ascensiunea.

Atat rentabilitatea activelor (ROA), cat si retabilitatea capitalului (ROE) au ramas la finalul primelor noua luni in tertoriu pozitiv, ajungand la 1,3% si, respectiv, 12,32%.