Banca Mondiala avertizeaza ca alegerile care vor avea loc luna decembrie, in Romania, sporesc riscul cresterii cheltuielilor suplimentare si a incetinirii implementarii reformelor structurale. Pe termen mediu este nevoie de o reechilibrare a politicilor fiscale, afirma institutia, potrivit Mediafax.

In "Raportul economic pentru regiunea Europa si Asia Centrala (ECA): Polarizare si Populism" lansat miercuri de Banca Mondiala, se arata ca Romania trebuie sa implementeze reformele structurale, care vor sprijini imbunatatirea capacitatii de productie, inculzand masurile de combatere a coruptiei, de consolidare a administratiei publice si a intreprinderilor de stat. De asemenea, sunt necesare eforturi pentru a genera crearea de locuri de munca, tinand cont ca rata somajului ramane ridicata atat in randul tinerilor cat si a celor cu o calificare de munca slaba.

"Romania are o economie destul de stabila si inregistreaza crestere economica. Prioritatea este implementarea reformelor structurale, cu accent pe politicile de competitivitate", a declarat miercuri Hans Timmer, economistul sef al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, cu ocazia prezentarii acestui raport la Bucuresti.

Pe termen mediu este nevoie de o reechilibrare a politicilor fiscale, de la stimularea consumului la sustinerea unei cresteri sustenabile.

Banca Mondiala si-a imbunatatit estimarile privind cresterea economiei romanesti in 2016, de la 4%, cat estima in luna iunie, la 5,1%. Cu toate acestea Hans Timmer sustine ca datele economice, in special PIB-urile tarilor incluse in raport, nu reflecta severitatea provocarilor economice. Acesta a vorbit despre votul pentru Brexit si de cresterea populismului, de incertitudinea de pe piata muncii si despre sporirea neincrederii cetatenilor in ceea ce priveste institutiile si sistemul economic. ¬Votul pentru Brexit si criza refugiatilor testeaza cooperarea la nivel european, in timp ce jumatatea de est a regiunii incearca in continuare sa se adapteze la preturile mai scazute ale petrolului¬, a precizat Timmer.

Raportul arata ca anul acesta va fi intregistrata o crestere modesta a PIB-ului in tarile din Europa si Asia Centrala. Regiunea va avea o crestere modesta de 1.6 puncte procentuale in 2016 - o crestere usoara de la 1,4 puncte procentuale in 2015 - insa scaderea veniturilor si consumului vor atenua aceasta crestere modesta. Se preconizeaza ca aceasta tendinta va continua in 2017 si 2018, cu o crestere previzionata de 1,5 puncte procentuale si respectiv 1,8 puncte procentuale.

Cresterea va ramane pozitiva in Europa de Est si Asia Centrala, iar PIB-ul va avea o crestere de 0,7 puncte procentuale in 2016, 2,3 puncte procentuale in 2017 si 2,6 puncte procentuale in 2018. De asemenea, se prognozeaza o mica scadere a cresterii in Uniunea Europeana, iar in Balcanii de Vest se prognozeaza o crestere de 2,7 puncte procentuale in 2016, 3,2 puncte procentuale in 2017, si 3,5 puncte procentuale in 2018.