Cursul de schimb EUR/RON va oscila anul viitor in mod probabil in jurul unei medii de 4.48 si intr-un interval de 4.40 - 4.50, preponderent in partea superioara, considera economistul sef l BRD-GSG, Florian Libocor, intr-un text transmis la solicitarea HotNews.ro. In pofida unei probabile dar totusi marginale politici monetare mai restrictive in SUA, USD/RON se poate stabiliza in jurul unei medii de 4.0, crede Libocor.

Florian Libocor, BRD-GSGFoto: Agerpres

Leul poate fi sustinut de trei factori, considera economistul sef al BRD: continuarea procesului de convergenta reala a Romaniei, inflatia domestica/importata redusa si intrarile de capitaluri.

"In sens contrar, leul poate fi influentat negativ de : i) inrautatirea perceptiei la risc a investitorilor straini fata de Romania datorita unui posibil derapaj fiscal de la tintele asumate (deficit bugetar si MTO) precum si neadaptarea legislatiei cu impact asupra mediului financiar-bancar (darea in plata si conversia) la normele europene si nationale, cu respectarea legilor fundamentale, ii) continuarea deteriorarii pozitiei externe a Romaniei, iii) incertitudinile inerente de pe plan extern", spune Libocor.

In mod probabil puseul de crestere economica din 2016 va fi temperat inspre circa 3.8% in 2017, adauga acesta. "Consumul va ramane principalul motor al cresterii, dar probabil va inregistra o dinamica mai redusa decat in 2016. Investitiile vor constitui un vector secundar al cresterii, sustinute, sper, de accelerarea anticipata a absorbtiei fondurilor europene. Exportul net va ramane cel mai probabil un contributor negativ, prin prisma dependentei ridicate a cererii interne de importuri", explica economistul sef.

Rata somajului se va stabiliza relativ, inregistrand o valoare medie de 6.1% in 2017, dat fiind faptul ca acutizarea discrepantei dintre cererea si oferta de competente pe piata muncii coroborata cu cresterea costurilor unitare cu forta de munca poate limita cresterea gradului de ocupare a fortei de munca.

In cel mai probabil scenariu expansiunea deficitului de cont curent va continua, in principal pe fondul deteriorarii balantei comerciale, ca urmare a cresterii sustinute a importurilor si a perspectivelor modeste in ceea ce priveste exporturile (incetinirea fluxurilor comerciale la nivel global, cresterea economica fragila din zona euro, erodarea competitivitatii externe a Romaniei). Astfel, deficitul de cont curent poate atinge sau chiar depasi 2.4% din PIB in 2017, a mai spus Florian Libocor.

​Nota redactiei: Opiniile sunt construite pe informatiile publice disponibile pana in acest moment. Ele sunt strict personale, nu reflecta pozitia oficiala a BRD-GSG si nu implica sau angajeaza in niciun fel aceasta institutie.