Publicatia The Economist estimeaza o crestere a economiei romanesti cu 3,4% in 2017, cel mai mare avans din Europa, sustinut in special de consum, dar avertizeaza ca statul are prea multi angajati, iar deficitul bugetar va depasi plafonul de 3% din produsul intern brut (PIB), transmite News.ro.

In publicatia speciala de final de an "The World in 2017", The Economist estimeaza ca Romania va incheia 2017 cu un deficit bugetar de 3,2% din PIB si o rata a inflatiei de 2,2%.

Romania ar urma sa ajunga la un nivel al PIB/locuitor de 10.335 dolari, la valoarea nominala, si de 24.780 dolari, valoare ajustata la paritatea puterii de cumparare.

Romania ar urma sa aiba, anul viitor, cea mai mare crestere economica din Europa si va fi urmata, din acest punct de vedere, de Turcia (3,3%), Bulgaria (3,2%) si Irlanda (3%).

Totusi, The Economist, o publicatie cu pozitii liberale, subliniaza vulnerabilitatile economiei romanesti in urmatorul an.

"Guvernul interimar instalat dupa ce protestele au rasturnat in 2015 executivul rezultat dupa alegeri va fi inlocuit dupa alegerile de la finalul lui 2016, probabil de catre o coalitie larga, dar slaba, ce reflecta nemultumirea fata de politicieni larg raspandita in randul electoratului. Numarul de bugetari este excesiv, iar regresul privind reformele modeste realizate dupa criza financiara va majora deficitul bugetar, desi cresterea corespunzatoare a consumului va permite economiei sa creasca, deocamdata, mai repede decat restul statelor din UE", comenteaza publicatia.

In estul Uniunii Europene, Polonia ar urma sa inregistreze un avans economic de 2,9%, Ungaria - de 2,4%, iar Cehia - de 2,5%, potrivit The Economist.

Marile economii ale continentului vor inregistra cresteri modeste. The Economist anticipeaza o crestere economica de 1,3% in Germania, 1,1% in Franta, 0,9% in Italia si doar 0,6% in Marea Britanie.