Intr-o miscare oarecum surprinzatoare fata de monedele Europei emergente, leul romanesc s-a apreciat in fata monedei euro. BNR a afisat luni o medie de 4.50 lei pentru un euro, de 4.17 lei pentru un franc elvetian si de 4.23 lei pentru un dolar SUA. Moneda unica ​a atins in cursul noptii un minimum al ultimelor 21 de luni fata de dolar la USD 1.0503/EUR dar a reusit sa revina in cursul diminetii peste nivelul de 1.0635 .

Pietele nu au reactionat luni panicard la anuntul rezultatului votului din Italia, bursele europene fiind luni dimineata pe verde.

In jurul orei 9.30 (GMT), bursa din Paris avea un avans de 1,27%, Frankfurt Stock Exchange crestea cu 1,73%, iar bursele din Londra si Milano erau pe verde cu 0,78% si respectiv 0,72%. Doar Tokyo Stock Exchange a incheiat cu un recul de 0,82%. Surpriza nu a fost atat rezultatul referendumului italian, cat amploarea infrangerii.

E drept ca rezultatele din Italia anunta o perioada de incertitudine pentru economia peninsulei, aceasta confruntandu-se cu un sistem bancar fragilizat in care discutiile legate de falimentul diferitelor institutii de credit sunt un subiect recurent. Ca atare si ratele imprumuturilor pe 10 ani ale Italiei au urcat in aceasta dimineata de la 1.9% la 1,99%.

Guvernatorul Bancii Frantei, Francois Villeroy de Galhau, prezent la o conferinta in Tokyo, a spus si el ca votul italian "nu poate fi comparat cu referendumul britanic: italienii au fost chemati la urne pentru a decide cu privire la o chestiune constitutionala interna, nu legat de calitatea de membru UE".

Mai mult, pietele au fost "imbunate" de esecul extremei drepte austriece care a pierdut pariul cu Presedintia Republicii. Investitorii stau acum cu ochii pe ultima sedinta a anului Bancii Centrale Europene (BCE), care va avea loc joi.