"In scenariul nostru central- revizuit recent- ne asteptam la o apreciere a monedei nationale pe termen mediu, catre valori medii anuale de 4.43 in 2017, 4.38 in 2018 si 4.31 in 2019. Acest scenariu are la baza perspectiva continuarii ciclului economic post-criza pe plan intern si a consolidarii procesului de convergenta economica reala catre media europeana, intr-un context caracterizat prin evitarea acumularii de dezechilibre macroeconomice importante", a transmis HotNews.ro Andrei Radulescu, economistul sef al Bancii Transilvania.

Andrei Radulescu, BTFoto: LinkedIn

Cu alte cuvinte, mai spune Radulescu, acest scenariu este conditionat de absenta socurilor economice (externe si interne) si de implementarea unui mix responsabil de politici economice pe plan intern.

Ce estimari mai are economistul sef al BT:

  • Economia Romaniei ar putea atinge varful ciclului economic post-criza in 2016 (ritm anual de aproximativ 5%). Ulterior, dinamica PIB-ului intern ar putea decelera spre ritmul potential, pe fondul disiparii impactului reducerii cotelor TVA, dar si a mentinerii unui grad ridicat de prudenta, atat la nivel de populatie (pentru prima oara in ultimele decenii rata de economisire a depasit nivelul mediu din Zona Euro), dar si in sfera companiilor.
  • In scenariul central economia ar putea creste cu un ritm de 4.3% an/an in 2017, intr-o evolutie determinata de accelerarea investitiilor productive (ritm previzionat la 6.7% an/an) si normalizarea consumului privat (decelerare spre 4% an/an). Pe de o parte, investitiile productive ar putea creste pentru al patrulea an la rand in 2017, iar dinamica acestora ar putea accelera, evolutie sustinuta de: climatul pozitiv din sfera cererii externe nete (exporturile au atins noi maxime istorice in 2016); nivelul redus al costurilor de finantare, relansarea creditarii si excesul de lichiditati din sfera companiilor; momentul favorabil din sfera cererii interne; eliminarea taxei pe constructii speciale si a accizei suplimentare la carburanti si reducerea cotei generale de TVA de la 20% la 19% (de la 1 ianuarie 2017), conform Noului Cod Fiscal.
  • Pe de alta parte, consumul privat (principala componenta a PIB) va continua sa creasca, insa ritmul se va tempera, pe fondul disiparii impactului reducerii cotelor TVA, dar si a gradului ridicat de prudenta la nivelul populatiei. Nu in ultimul rand, ne asteptam la atenuarea decalajului dintre dinamica exporturilor si ritmul importurilor: in 2017 previzionam cresteri ale exporturilor si importurilor cu rate medii anuale de 5.8%, respectiv 5.9%. Reiteram faptul ca in cadrul unui ciclu economic investitiile productive constituie motorul, iar consumul privat caroseria, altfel spus, dinamica recenta a consumului privat nu ar fi fost posibila fara cresterea investitiilor (care a condus la consolidarea increderii in economie si la ameliorarea climatului din piata fortei de munca).
  • Pentru piata fortei de munca ne asteptam la continuarea climatului pozitiv pe termen mediu, pe fondul continuarii ciclului investitional post-criza. Cu toate acestea, consideram ca evolutia ratei somajului va fi influentata si de: dinamica salariilor, persistenta asimetriilor si riscul intensificarii migratiei populatiei active. In scenariul central previzionam o rata medie anuala a somajului de 5.5% in 2017, cel mai redus nivel din prima parte a anilor 1990.
  • In ceea ce priveste deficitul de cont curent previzionam o intensificare, de la 2.3% din PIB in 2016 la 2.7% din PIB in 2017, evolutie determinata de climatul favorabil din sfera cererii interne, partial contrabalansat de perspectiva majorarii costurilor de finantare (ne asteptam ca BNR sa initieze un nou ciclu monetar, inca de la inceputul anului viitor).