"Luam in considerare trei scenarii pentru alegerile parlamentare din decembrie. Primul, acela in care Partidul Social Democrat (PSD) formeaza o coalitie cu Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) si cu minoritatea etnica maghiara- Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR). Al doilea scenariu este cel in care PNL formeaza alaturi de USR si UDMR o coalitie si, cel de-al treilea scenariu, in care niciunul din cei doua partide majoritare nu va avea suficiente voturi si in care singura optiune ar fi colaborarea si formarea unui guvern uniune national", se arata intr-o analiza a Garanti Bank, transmisa HotNews.ro.

Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank RomaniaFoto: Hotnews

Cursa pentru numirea unui premier capata tot mai multa consistenta; PNL l-a desemnat deja pe Dacian Ciolos, actualul premier, iar USR intentioneaza sa faca acelasi lucru. Cel mai probabil, PSD il va desemna pe liderul sau de partid Liviu Dragnea pentru postul de prim- ministru, cred turcii de la Garanti. Potrivit Raportului (vezi atasament), USR este un grup reformator format in principal din noii veniti in viata politica, acestia angajandu-se sa elimine coruptia. "Potrivit intentiilor de vot, USR este aproape de obiectivul de a obtine 10% din voturi. Partidul Miscarea Populara (de dreapta) este un alt nou-venit cu sanse de a intra la parlament", se mai arata in document.

Pentru prima data, alegatorii romani care locuiesc in strainatate vor putea vota prin e-mail, dupa dificultatile intampinate la alegerile prezidentiale din 2014.

Ce mai arata Raportul:

  • Estimam o  incetinire a ritmului de crestere economica. Astfel, in 2017 este anticipata o crestere a produsului intern brut de pana la 3.7%, in contextul in care se asteapta ca evolutia consumului sa revina la nivelul avut inainte de stimulente (reducerea TVA-ului in iunie 2015, si in ianuarie 2016, precum si cresteri salariale in sectorul public).
  •  In ceea ce priveste productia, sectorul serviciilor, in mod special IT-ul si activitatile de consultanta si suport in afaceri, se asteapta sa ramana motorul de crestere economica, in conditiile in care acest sector a avut o crestere buna pe parcursul celorlalte trimestre. Potrivit raportului mentionat anterior, se estimeaza ca inflatia anuala sa creasca de la -0.4% (octombrie), la 2% pana la finalul anului viitor, in timp ce inflatia de baza ar putea ramane la 1.2% in 2017.
  • Banca preconizeaza ca BNR va aplica o prima majorare a ratei dobanzii abia in 2018, atunci cand inflatia se asteapta sa creasca peste tinta. Intre timp, Garanti Bank estimeaza ca BNR va mentine rata dobanzii cheie la nivelul de 1.75%, pe tot parcursul anului 2017.
  • Exista doua riscuri pe termen scurt avute in vizor: cresterea deficitului bugetar anul viitor, determinat de factori precum cresterea salariilor din sectorul public, dar si alte masuri planificate pentru 2017si incertitudinile legate de schimbarile legislative, care ar putea impacta sistemul financiar. Pentru sistemul bancar, principalele riscuri sunt legate de legea darii in plata si cea de conversie a creditelor in franci elvetieni, care se afla acum la stadiul de revizuire. Impactul general al acestor legi, insa, ar fi oricum mai mic decat in cazul altor tari, potrivit raportului macroeconomic al Garanti Bank.
  • Agentiile de rating considera in continuare Romania ca fiind o tara stabila, arata raportul bancii.
  • "Fiecare an vine cu noi provocari, atat pentru economia globala, cat si pentru cea locala. 2016 nu este o exceptie din acest punct de vedere. Cel mai important aspect, insa, este acela ca Romania isi pastreaza echilibrul si continua sa se dezvolte si sa atraga investitii. Intrevedem, astfel, rezultate pozitive in viitorul apropiat", declara Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank Romania.
  • Al treilea trimestru a insemnat in acelasi timp o stagnare a activitatii de creditare, imprumuturile crescand cu 0.8% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, ajustandu-se la efectele variatiilor cursurilor valutare.
  • Investitiile in economie au inceput sa creasca anul acesta, iar banca se asteapta ca acest trend sa continue si in viitor.
  •  Apetitul pentru imprumuturile acordate sectorului imobiliar al companiilor este inca scazut, dar preturile in aceasta zona au inceput sa creasca, ceea ce inseamna ca si cererea ar trebui sa creasca, arata raportul bancii. In acelasi timp, specialistii Garanti Bank sunt de parere ca perspectivele pentru creditele pentru populatie in 2017 sunt unele bune, mai ales daca propunerea de a extinde programului Prima Casa cu cinci ani trece de Parlament.