Castigul salarial mediu nominal net a fost de 2108 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 14 lei, au transmis vineri oficialii Institutului National de Statistica. Cele mai mari salarii s-au dat in servicii de tehnologia informatiei (5513 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1281 lei). In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, astfel: sanatate si asistenta sociala (+4,4%), invatamant (+3,3%), administratie publica (+0,4%).

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, salariul mediu net a crescut cu 12,7%.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Octombrie 2016 comparativ cu Septembrie 2016

In luna octombrie 2016, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna septembrie 2016. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime anuale), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 4,8% in extractia carbunelui superior si inferior;
  • intre 3,5% si 4,5% in fabricarea produselor textile, industria metalurgica, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe);
  •  intre 1,5% si 2,5% in fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, telecomunicatii, cercetare-dezvoltare, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), activitati de spectacole, culturale si recreative, alte activitati extractive, industria constructiilor metalice si a produselor din metal, (exclusiv masini, utilaje si instalatii), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, agricultura, vanatoare si servicii anexe.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna septembrie de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite, pentru "Ziua petrolistului"), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  •  cu 26,5% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, cu 15,8% in activitati de servicii anexe extractiei, respectiv 15,6% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului;
  • intre 1,5% si 4,5% in fabricarea bauturilor, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea produselor din tutun, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, depozitare si activitati auxiliare pentru transport.