Dolarul a sarit la cele mai inalte niveluri din ultimii 14 ani joi dupa ce Rezerva Federala a dat de inteles ca ratele de dobanda ar putea sa creasca in 2017 mai rapid decat se anticipa dupa ce a majorat dobanzile pentru prima oara in ultimul an.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cresterea cu 25 de puncte de baza a principalei rate de dobanda a bancii centrale era asteptata de marea parte a pietelor financiare.

Semnalul ca dobanzile vor creste probabil de trei ori in 2017 - fata de doua ori cat se sugerase dupa intalnirea din septembrie a Fed - a fost cel care i-a determinat pe investitori sa investeasca in dolar si sa-l duca la nivele mai ridicate pe pietele valutare.

Sedinta de politica monetara a Fed a fost prima de la victoria din alegerile prezidentiale a lui Donald Trump, de la care investitorii se asteapta sa duca mai sus inflatia si sa impulsioneze cresterea economica cu un program de relaxare fiscala de mari proportii.

Dolarul a urcat dupa comunicatul transmis de Rezerva Federala miercuri seara tarziu si a adaugat cresteri si joi, avansand cu 0,8% fata de un cos constituit din principalele valute din lume, pana la cel mai inalt nivel din 2003 si pana acum.

Cel putin 17 membri ai consiliului Fed par sa-si fi majorat previziunile privind dobanzile, potrivit proiectiilor expertilor, dar nu toti traderii si analistii considera comunicatul Fed drept unul "hawkish" (pro dobanzi mai mari, adica o politica monetara mai restrictiva).

"Yellen (presedinta Fed) a aratat ca incertitudinile sunt la un nivel exceptional de inalt, si noi stim ca, atunci cand este asa, Fed este mai degraba moderat decat hawkish. Asa ca, din perspectiva Fed, comunicatul este destul de neutru", a spus Thomas Flury, sef de strategii valutare la UBS Wealth Management.

Fata de yen, dolarul a urcat cu 0,7% in timpul zilei de joi, adingand o rata de schimb de 117,87, cea mai mare din februarie si pana acum.

Exista insa si voci care se nu cred ca va exista o serie asa mare de majorari de dobanda in 2017.

"Ma indoiesc ca Fed chiar poate mari dobanzile de trei ori. Anul trecut eu planuiau sa aiba loc patru majorari dar pana la urma a fost doar una", a spus Daisuke Karakama, economist sef la MIzuho Bank din Tokyo.

Rezerva Federala americana a majorat miercuri dobanzile pe termen scurt pentru a doua oara in ultimul deceniu si a prognozat un ritm mai rapid al restrangerii politicii monetare, ca raspuns la o economie a SUA ce prinde avant si ar putea fi stimulata si de reducerilor de taxe pregatite de republicani.

In conditiile actualei rate a somajului din SUA si a unei inflatii care se apropie gradual de tinta Fed, banca centrala a ridicat rata pentru fondurile federale cu un sfert de punct, pana la 0,5-0,75%, o mutare la care piata se astepta.

Janet Yellen a spus intr-o conferinta de presa ca majorare de dobanda este "o reflectie a increderii pe care o avem in progresul pe care economia l-a facut si apreciem ca progresul va continua. Economia s-a dovedit remarcabil de rezistenta".