Finantele propun ca, incepand cu data de 1 februarie 2017, drepturile salariale ale personalului platit din fonduri publice din institutiile si autoritatile publice ale administratiei publice locale sa fie majorate cu 20% fata de nivelul acordat/stabilit pentru luna ianuarie 2017, potrivit unui proiect de OUG publicat vineri. Vezi proiectul in atasament.

Viorel StefanFoto: Camera Deputatilor

De asemenea, proiectul mai propune ca, totde la 1 februarie 2017, pentru personalul care ocupa functii de specialitate artistica din cadrul institutiiilor publice de spectacole sau concerte indiferent de subordonarea acestora, drepturile salariale sa se majoreze cu t0% fata de nivelul acordat/stabilit pentru luna ianuarie 2017.

Ce mai arata documentul:

  • Se propune ca incepand cu data de 1 iulie 2017, prin derogare de la prevederile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, valoarea punctului de pensie stabilit potrivit art. 12 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2016 privind unele masuri pentru salarizarea personalului platit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare, sa se majoreze cu 9% si sa fie de 1000 lei. Se are in vedere faptul ca in perioada 2011-2012 nu s-a aplicat majorarea valorii punctului de pensie iar in anul 2017, pe fondul cresterii economice si a gradului de ocupare a fortei de munca, se incearca o indreptare partiala a acestui fapt.
  • Se propune ca incepand cu 1 februarie 2017, nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari, prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobata prin Legea nr.196/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, sa fie de t20 lei.
  • Se propune completarea art. 20t din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul acordarii gratuitatii transportului intern feroviar studentilor inmatriculati la forma de invatamant cu frecventa, in institutiile de invatamant superior acreditate, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.
  • Se propune finantarea integrala de la bugetul de stat a drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizatiilor lunare ale insotitorilor persoanelor cu handicap grav. Aceasta reglementare va conduce la eliminarea situatiilor de incapacitate de plata a acestor drepturi de catre autoritatile administratiei publice locale ce conduc la inregistrarea de plati restante si arierate. De asemenea, din punct de vedere social, se asigura respectarea drepturilor si a demnitatii persoanelor cu handicap, egalizarea sanselor pentru persoanele cu handicap, imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu handicap, realizata in functie de nevoile individuale ale persoanelor cu handicap, luand in considerare integrarea si incluziunea sociala a persoanelor cu handicap.
  • Se introduce un alineat nou (8^1) dupa alin. (8) al art. III din O.U.G nr. 63/2010, cu modificarile si completarile ulterioare prin care se permite revizuirea de catre prefect a numarului maxim de posturi pentru acele unitati/subdiviziuni administrativ-teritoriale care, in urma cresterii numarului de locuitori, au dreptul la posturi in plus.

Aceste masuri fac parte din setul prevazut in programul de Guvernare cu care PSD a castigat alegerile, impactul financiar brut fiind de 5,1 miliarde de lei, dar se estimeaza ca aceste majorari vor duce la o crestere a consumului, prin care la buget se vor intoarce 1,8 miliarde de lei, astfel incat impactul net ar fi de 3.3 mliarde de lei, arata calculele Finantelor.