Dinamica PIB la noua luni din 2016 revizuita in scadere

de DP     HotNews.ro
Vineri, 13 ianuarie 2017, 12:06 Economie | Finanţe & Bănci

Andrei Radulescu, BT
Foto: LinkedIn
Vineri, Institutul National de Statistica (INS) a publicat a doua estimare provizorie privind dinamica PIB si componentelor pe trimestrul al treilea si perioada ianuarie-septembrie 2016. Raportat la primele estimari provizorii comunicate pe 6 decembrie, INS a revizuit in scadere datele privind ritmul PIB din T3 2016, pe fondul unei evolutii mai slabe a investitiilor si exportului net, se arata intr-o analiza a Bancii Transilvania, transmisa vineri.

■ Astfel, economia interna a crescut cu un ritm trimestrial de 0.6% in T3 2016, in temperare comparativ cu dinamica de 1.5% inregistrata in trimestrul II.

■ In dinamica an/an PIB-ul a decelerat de la 6% in T2 la 4.3% in T3, ritm similar cu cel consemnat in primul trimestru al anului trecut. Aceasta evolutie a fost determinata de contributia cererii interne cu 4.6 puncte procentuale.

■ Se noteaza decelerarea investitiilor productive, de la 10.7% an/an in T2 la 0.5% an/an in T3 (cea mai slaba dinamica din T4 2013, ritm revizuit in scadere de la 2.8% an/an), evolutie determinata de intensificarea provocarilor de politica economica (externe si interne) (inclusiv rezultatul referendumului britanic, dar si incertitudinea privind deciziile post-electorale din Statele Unite si Romania). Totodata, cresterea gradului de prudenta in sfera companiilor a fost determinata si de asteptarea intrarii in vigoare a masurilor din Noul Cod Fiscal (eliminarea taxei pe constructii speciale si a accizei suplimentare la carburanti de la 1 ianuarie 2017).

■ De asemenea, consumul privat (principala componenta a PIB) a decelerat de la 10.8% an/an in T2 la 7% an/an in T3 (cel mai redus ritm din ultimele patru trimestre, dinamica revizuita in sus de la 6.7% an/an), evolutie determinata de gradul ridicat de prudenta la nivelul populatiei, dar si de disiparea impactului reducerii cotelor TVA.

■ Pe de alta parte, contributia consumului public la dinamica anuala a PIB din T3 2016 a fost revizuita in sus, de la 0 puncte procentuale la 0.3 puncte procentuale.

■ Nu in ultimul rand, cererea externa neta a avut o contributie de -0.3 puncte procentuale la ritmul anual al economiei din T3 2016, dat fiind ca exporturile au crescut cu 6.9% an/an (ritm revizuit in sus de la 6.3% an/an), iar importurile s-au majorat cu 7.7% an/an (dinamica revizuita in urcare de la 6.7% an/an).

■ Astfel, in perioada ianuarie-septembrie 2016 economia interna a consemnat un avans de 4.8% an/an (ritm revizuit in scadere de la 4.9% an/an).

■ Cresterea economica la noua luni din 2016 a fost determinata de dinamica cererii interne, sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice.

■ Investitiile productive (motorul economiei) au consemnat un avans de 4.2% an/an, ritm in temperare fata de 2015, pe fondul preocuparilor privind mix-ul de politici economice pe termen scurt si mediu din SUA, Zona Euro si Romania.

■ Pe de alta parte, consumul privat a accelerat la 9% an/an in T1 – T3 2016, evolutie determinata de majorarea salariilor (publice si private), reducerea cotelor TVA, nivelul minim istoric al costurilor de finantare (si relansarea creditarii) si reducerea economiei informale.

■ Nu in ultimul rand, consumul public a avut o contributie pozitiva la dinamica anuala a economiei la noua luni din anul electoral 2016, pe fondul majorarii consumului final colectiv al administratiilor publice cu 8.3% an/an.

■ Cererea externa neta a contribuit negativ la ritmul anual al economiei in perioada ianuarie-septembrie 2016, dat fiind ca exporturile au crescut cu 7% an/an, dinamica inferioara celei consemnate de importuri (10.2% an/an).

■ Din perspectiva ofertei agregate IT&C si-a consolidat statutul de stea a economiei interne, cu un avans de 13.8% an/an in intervalul T1 – T3 2016.

■ De asemenea, ramura comert, reparare auto-moto, transport si depozitare si HORECA a consemnat un avans de 11.3% an/an.

■ Pe de alta parte, sectorul primar, industria si constructiile au inregistrat ritmuri de crestere an/an mai lente: 4.1%, 1.8%, respectiv 3.9%.

Conform scenariului macroeconomic central BT economia ar putea decelera pe termen mediu (in convergenta catre potential), dupa ce in 2016 a atins varful ciclului economic post-criza. Scenariul este sustinut de perspectiva modificarii mix-ului de politici economice, cu impact asupra costurilor de finantare in economie. Vom revizui acest scenariu in perioada urmatoare, prin incorporarea evolutiilor macro-financiare recente (externe si interne).


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Siemens

"Comorile" detinute de primarii: cum pot fi folosite marile baze de date pentru a imbunatati serviciile oferite cetatenilor. Studiu de caz City Pulse

Brasovul si orasul Aarhus din Danemarca au luat parte timp de trei ani la un proiect inedit de cercetare - City Pulse, finantat de Uniunea Europeana. Pe scurt, scopul proiectului a fost sa colecteze si sa coreleze cat mai multe date despre cele doua orase, iar pe baza acestora primariile sau companiile sa dezvolte aplicatii gratuite care sa imbunatateasca serviciile oferite cetatenilor.

1832 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version