"Speram ca la finalul lunii aprilie sa avem gata Codul Economic, care va include Codul Fiscal, Codul de Procedura Fiscala, Legea de Infiintare a Societatilor Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale si toate celelalte legi cu caracter economic, a spus miercuri secretarul de stat din Finante, Ionut Misa. "Ne dorim sa fie mai mult decat a prelua fiecare lege in parte si a o ingloba intr-o agenda mai mare", a mai spus Misa la conferinta anuala de taxe a PwC Romania.

"Ideea este sa facem aceste legi cat mai usor de inteles pentru mediul economic. E drept, termenul este destul de scurt, avand in vedere ca va trebui sa ne corelam cu colegii din celelalte ministere, dar sa fim optimisti", a mais pus Misa.

Acest lucru s-ar putea sa genereze insa o renumerotare a articolelor din actualul Cod Fiscal si de procedura, ceea ce ar duce la necesiatea refacerii legislatiei secundare si tertiare, a precizat Ionus Simion, country manager PwC Romania.

"Codul Economic al Romaniei va fi dezbatut in primul trimestru al anului 2017, cu patronatele, cu Asociatiile Oamenilor de Afaceri si cei care desfasoara activitati independente in toate ramurile economiei, cu sindicatele, dar si cu ONG-uri, Autoritati Publice Locale, alte autoritati publice interesate, asociatii ale cetatenilor, firme de consultanta interne si internationale, toata clasa politica", potrivit programului de guvernare.

Ulterior, codul va intra în dezbatere parlamentară din aprilie 2017, va intra în vigoare cel târziu de la 1 iulie 2017, iar măsurile cuprinse în actul normativ se vor aplica de la 1 ianuarie 2018, gradual până în 2022, prevede calendarul stabilit de PSD.

"Odată aprobat de Parlamentul României, Guvernul va cere un moratoriu celorlalte forţe politice din parlament, prin care nicio formaţiune politică să nu mai iniţieze propuneri legislative privind modificarea noului Cod Economic al României, pentru cel puţin o perioadă de 5 ani de zile", prevede programul de guvernare.