Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana (BCE) nu se inteleg in privinta planului de recapitalizare a bancii italiene Monte dei Paschi di Siena, punand sub semnul intrebarii salvarea de catre guvernul Italiei a celei mai vechi banci din lume, relateaza Financial Times, citat de News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Propunerea guvernului de la Roma de recapitalizare a Monte dei Paschi este in asteptare inca din decembrie, pentru ca BCE, care supravegheaza banca, si Comisia Europeana, care reglementeaza ajutoarele de stat, au opinii diferite legate de responsabilitatile si meritele programului de salvare a bancii cu banii contribuabililor.

Blocajul ultimelor doua luni lasa nerezolvate intrebari fundamentale legate de propunerile de salvare, inclusiv nivelul permis al ajutorului din partea statului, pierderile pe care le vor suporta creditorii si restructurarea necesara pentru ca banca sa devina viabila.

Oficiali ai zonei euro si bancheri au avertizat ca ar putea dura cateva luni pentru a rezolva cazul care a lezat increderea in sectorul financiar italian.

Mecanismul Unic de Supraveghere, parte a BCE, considera ca asteapta ca Bruxelles-ul sa aprobe planul de restructurare a Monte dei Paschi si ajutorul de stat.

Autoritatile de la Bruxelles considera in schimb ca asteapta ca autoritatea de supraveghere sa convina planul de majorare a capitalului impreuna cu banca, inainte de a putea finaliza termenii restructurarii.

O persoana implicata in proces a spus ca situatia este "suprarealista".