
Presedintele ANAF a aratat ca totalul veniturilor bugetare colectate de Agenia Nationala de Administrare Fiscala cumulat ianuarie si februarie 2017 a insumat 31.991,1 mil.lei, ceea ce reprezinta o diminuare cu doar 0,9% - indice nominal fata de perioada similara a anului trecut si in conditiile in care incasarile din ianuarie 2016 s-au realizat prin aplicarea cotei de 24% TVA, in timp ce ianuarie 2017 a reflectat colectarea TVA in cota de 20%.

- Ce spun reprezentantii ANAF:
In ciuda acestei situatii, conducerea ANAF a apreciat necesitatea menttnerii acestui spor in cuantum de 5 % din salariul de baza, pentru inspectorii din cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala, precum si a sporurilor acordate pentru orele suplimentare efectuate, in cuantum de 75%.
Mentionam ca se va reveni cu o analiza in ceea ce priveste modificarea procentului sporului de risc i suprasolictare neuropsihica in momentul unei eventuale rectificari bugetare pozitive, luandu-se masurile care se vor impune", au declarat luni reprezentantii ANAF.
Totalul veniturilor bugetare realizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala in luna februarie 2017 a insumat 13.873,8 mil.lei ceea ce reprezinta o depasire cu 6,7% - indice nominal, respectiv cu 874,0 mil.lei in cifre absolute mai mult fata de perioada similara a anului 2016 (12.999,7 mil.lei), in conditiile in care cota de TVA in luna februarie 2016 era de 20 %, iar in luna februarie 2017 de 19%.
Premierul a solicitat cresterea gradului de colectare a veniturilor bugetare administrate de ANAF si intensificarea masurilor de imbunatatire a conformarii voluntare. De asemenea, acesta si-a exprimat disponibilitatea in sustinerea demersurilor ANAF pentru solutionarea problemelor administrative, care afecteaza in prezent activitatea institutiei.
Ca urmare a acestei analize, Presedintele ANAF, Bogdan - Nicolae Stan a convocat, luni, 6 martie, o intalnire de lucru cu conducerea Directiilor Generale Regionale ale Finantelor Publice, Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili si a Directiei Generale Antifrauda Fiscala, in vederea structurarii unui plan urgent de actiune, care urmeaza a fi adus la cunostinta prim-ministrului.
1. Din 2015 - prezent inspectorii antifrauda au beneficiat de sporul de 25% din salariul brut (salariul net de incadrare, fara acel spor era pana in 1.700 lei iar urmatoarea treapta pana in 2.100 lei).
2. Sporul pentru orele lucrate suplimentare de 75%, asa cum ii spune si numele, se aplica asupra orelor suplimentare (ore lucrate in intervalul sambata, ora 00:00 - duminica, ora 24:00). Astfel, nu rezulta faptul ca inspectorul isi dubleaza salariul.
Asadar, atunci cand prietenii sunt in oras, e posibil ca un lucrator ANAF sa fie intr-un control, sau sa opreasca tiruri in strada cand nici pasta la pix nu scrie. Pentru aceasta munca se bucura de 4 ore suplimentare. Printr-un calcul simplu afli si ca ora suplimentara nu ajunge la mai mult de 25 lei.
3. Inspectorii antifrauda nu sunt remunerati in functie de amenzile aplicate, conturile "poprite" sau alte rezultate.
Sper ca v-am mai lamurit putin!
Sistemul va asteapta sa va umpleti si d-voastra buzunarele!
Restul ANAF nu are nici un fel de sporuri!
Spre exemplu salariul unui inspector antifrauda asistent (1-4 ani vechime) este de 2.190 lei net/brut 3123 lei. La cei 3123 lei brut se adauga cei 25% sporul de suprasolicitare si apoi se retin contributiile sociale, se face baza impozabila si se retine si impozitul pe venit salarial. Astfel se ajungea la un salariu net lunar pe undeva la 2900 lei. Daca lucra si niste ore suplimentare (doar in weekenduri sau sarbatori legale) crestea salariu doar cu orele respective. Spre exemplu brut 3123 lei + spor de suprasolicitare 25% => brut 3903 lei. O ora suplimentara = 3903/176 ore pe luna (22 zile*8 ore) = 22 lei/ora brut.
Sporul pe ore suplimentare de 75% => 22 lei/ora*75% = 38,5 lei/ora
Asadar un inspector care lucra sa zicem si 2 zile de sambata intr-o luna lua un salariu format din urmatoarele:
3123 brut incadrare + spor suprasolicitare 780 + 38,5*16 (2 zile sambata * 8 ore) = 4519 lei brut deci salariul net este de 3169 lei.
Este sau nu acceptabil un astfel de salariu pentru un om ce aplica amenzi si confiscari de zeci de mii lunar, sechestre si popriri, poate intr-un an de sute de mii sau milioane de euro? Se renteaza? Este just salariul? Mare sau mic?
Asadar in niciun caz nu se poate vorbi de 100% sau dublarea salariului cum gresit sau rau voit ati mentionat.
Faza cu procent din popriri este ridicola, daca nu chiar hilara. Precizati si temeiu legal a unei astfel de masuri??? sau doar dezinformati. Cele doua sporuri (stabilite prin lege!!!) sunt singurele de care beneficiaza antifrauda. Restul doar dezinformari si lucruri rau voite spuse.
Ce face guvernul Dragnea? Scade salariile inspectorilor ANAF, adica exact a celor care ar trebui sa asigure colectarea.
Asta arata clar ca in continuare nu se doreste deloc rezolvarea de fond a problemei.
Inca nu, doar s-a incercat, deocamdata nu a reusit, cel putin nu cu metoda brutala.
Mituirea bugetarilor s-a facut?
Da, tocmai ce s-au anuntat primele masuri, legea salarizarii unitare. Salariile unor categorii de bugetari (din sistemul sanitar) trebuie majorate, insa cei de la PSD o fac nesustenabil si in nici un caz insotite de masuri impotriva micilor actre de coruptiie (sanctionarea drastica a plicului la doctor). Nota de plata o vom achita tot noi.
Slabirea institutiilor de tipul "caine de paza" s-a facut?
Se face acum, prin reducerea salariilor inspectorilor fiscali. Care vor fi mai putin motivati sa faca treaba si mai inclinati sa accepte "gesturi de bunavointa".
Planul continua, reteta e stiuta, baietii lucreaza ca la carte.
astia nu realizeaza ca daca tara o ia la vale.... nici eu nu mai au de unde fura!
PS. Nu-i nimic, domnu' sef ! Daca nu obtineti rezultatul scontat cu diminuarea sporului de stres, continuati si mai drastic cu scaderea salariilor.
PPS. Macar asa ii ajutati si pe subalterni sa isi mai schimbe si ei limuzinele, plasmele, electrocasnicele, sa-si mai faca concediul si in Bermude, nu doar in Grecia, ca doar din salariile lor de bugetari, cu tot cu sporul de stres nu prea isi permiteau innoirile astea.
Da privatii aia nu traiesc si din banii bugetarilor, pensionarilor?
Toti bag sama au numai export, asa-i?
Acum fă același exercițiu de imaginație în sens invers. Nu mai există privați care să plătească impozite. Ce fac bugetarii? Mor de foame.
Concluzia? Cred că ai probleme grave de înțelegere a economiei de piață - ai rămas la nivelul economiei de tarabă Văcărescu FSN-PDSR....