Forta de munca din Romania a suferit o schimbare structurala consistenta in ultimii 10 ani: in industrie s-au pierdut 450.000 de locuri de munca, dar a crescut numarul angajatilor din IT (cu 80.0000), comert (cu peste 200.000) si cei din administratia publica- cu 200.000, a spus marti Vasile Iuga, senior adviser PwC, la o conferinta organizata de cursdeguvernare.ro. Iuga s-a mai referit si la aportul adus economiei romanesti de companiile cu capital strain. "Capitalul strain reprezinta 8% din numarul de companii din Romania, are 40% din active, un sfert din angajati, 80% din exporturi si o productivitate de trei ori mai mare decat industria romaneasca", a precizat Iuga.

Vasile IugaFoto: Arhiva personala

Senior adviserul PwC a tinut sa demonteze mitul potrivit caruia Romania este piata de desfacere a UE. Deficitul comercial al Romaniei este -in cea mai mare parte- produs de comertul extern cu tarile fostului grup Visegrad. Romania nu e piata de desfacere a UE, ca dovada inregistram excedent comercial cu multe din tarile avansate", a mai spus Iuga.

Iuga considera ca diferenta dintre numarul de firme pe cap de locuitor din Romania si media europeana (22 la noi, fata de o medie de 43 in UE) se datoreaza unui spirit antreprenorial "mai timorat"