"Invatamantul romanesc e departe de nevoile economiei reale. Noi am facut anul trecut 450 de angajari. "E surprinzator sa vezi cat de departe sunt absolventii de cunostintele de baza! Sa nu stii tu ca inginer- absolvent de facultate de profil- care e diferenta dintre fonta si otel..? Cum sa te bazezi pe un asemenea inginer?" se intreba marti CEO-ul Aerostar, Grigore Filip, in cadrul unei conferinte organizate de cursdeguvernare.ro.

Invatamantul romanesc nu este deloc potrivit asteptarilor pe care le au firmele din economia reala. Nu e propriu pentru a ne asigura dezvoltarea firmei, iar noi cheltuim foarte mult cu instruirea lor. Dar in Romania, problema invatamantului a ajuns asa, un fel de cui al lui Pepelea. Si problema nu e la absolventi, ci chiar in sistemul de invatamant. Cei din sistem nu vor sa se schimbe. S-au invatat cu programe concepute astfel incat sa le fie lor cat mai usor si sunt foarte conservatori", a mai spus marti Filip.

Cel mai mare impact asupra creşterii economice pe termen lung il au cheltuielile cu educaţia şi investiţiile publice, a spus in cadrul aceleiasi conferinte si Ionut Dumitru, seful Consiliului Fiscal. "Pe partea de reduceri de taxe care ar stimula economia sunt cele legate de contribuţiile sociale. La noi lucrurile par să meargă exact în sens invers. Nu mai spun de faptul că reducerea taxelor pe consum au un impact foarte redus şi doar pe termen scurt. Investiţiile în educaţie sunt în scădere, investiţiile publice sunt pe zero, dar noi încurajăm consumul", a subliniat si Ionut Dumitru.