Senatul și Camera Deputaților au decis miercuri, în ședință comună, retrimiterea la comisiile de buget-finanțe a raportului cu privire la ancheta parlamentară pentru verificarea condițiilor în care s-au realizat rectificările bugetului de stat din lunile august și noiembrie 2016, scrie Agerpres. Propunerea a aparținut liderului grupului PSD, Marcel Ciolacu.

"Grupurile reunite ale PSD au constatat că raportul comisiilor de buget-finanțe nu a reliefat faptul că derogările de la regulile și indicatorii stabiliți prin Legea responsabilității fiscal-bugetare 69/2010 au fost aplicate fără a avea acoperirea legală necesară. Acest lucru s-a realizat fără ca Guvernul să fie abilitat să modifice plafoanele unor indicatori specifici în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016. Putem accepta cu multă greutate că s-a făcut o estimare incorectă a veniturilor bugetului general consolidat, deși modul extrem de optimist nu era fezabil. Dar utilizarea unor derogări de la legea în vigoare, fără a avea abilitatea legală, considerăm că depășește atribuțiile comisiilor de buget-finanțe din Parlament. Astfel, în opinia noastră, nu există altă soluție decât retrimiterea la comisie a raportului și suplimentarea obiectivelor acesteia cu încă unul care să vizeze legalitatea utilizării unor derogări de la indicatorii macroeconomici stabiliți în baza legii responsabilității fiscal-bugetare și stabilirea persoanelor care au dispus aceste măsuri", a explicat social-democratul.

"Ținând cont și de faptul că foarte mulți colegi au criticat acest raport, ba că este prost făcut, ba că este incomplet, ba că, de fapt, a urmărit să acopere nu știu ce jaf, mi se pare o propunere înțeleaptă și supun votului dumneavoastră întoarcerea la comisie a raportului", a declarat președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

El a propus totodată supunerea la vot a solicitării privind suplimentarea anchetei cu un obiectiv care vizează "legalitatea utilizării unor derogări de la indicatorii macro-economici stabiliți în baza legii responsabilității fiscal-bugetare și stabilirea persoanelor care au dispus aceste măsuri".

Ambele propuneri au fost votate cu 201 voturi "pentru" și 81 "împotrivă". S-au înregistrat și 12 abțineri.

Parlamentarii Partidului Mișcarea Populară au votat împotriva retrimiterii raportului la comisiile de buget-finanțe, a anunțat liderul partidului, senatorul Traian Băsescu.

"Aș vrea să clarific faptul că am votat împotriva retrimiterii raportului la comisie, pentru că acest raport este el însuși un instrument politic și nicidecum unul util. În același timp, adăugarea de noi obiective nu face decât să continue mascarada politică pe seama unor realități ale bugetului de stat din 2016. Aș reaminti că pentru bugetul acestui an s-a dat derogare atât de la legea finanțelor publice, cât și de la Legea 69/2010 care vizează responsabilitatea fiscal-bugetară. Deci nu știu ce vrei să anchetați. Punctul nostru de vedere e că acest raport trebuie respins ca principiu, nu putem folosi comisii de anchetă ca pârghii pentru jocul politic", a argumentat Băsescu.

Și parlamentarii PNL au votat împotriva retrimiterii raportului la comisii și a suplimentării cu un obiectiv a anchetei.

"De la bun început grupurile noastre parlamentare s-au opus unui astfel de demers demagogic", a declarat deputatul Eugen Nicolăescu, care a adăugat că, în consecință, continuarea într-o asemenea manieră nu face decât să pună o amprentă negativă asupra întregului Parlament, lucru pe care liberalii nu îl doresc.

La finalul dezbaterilor, Liviu Dragnea a afirmat că au fost utilizate "niște date mistificate" pentru a se prognoza "mincinos" și "nerealist" niște venituri suplimentare.

"Am constatat cu foarte multă mirare cât de greu este să generezi o discuție, o dezbatere, o verificare, anchetă despre modul cum se cheltuie banii publici în România. Demagogia e la ea acasă aici în Parlament. Gaura la buget tot gaură la buget rămâne, 10 miliarde nu s-au încasat. O neîncasare e o neîncasare. Ce am spus mereu public e că au fost utilizate niște date mistificate pentru a se prognoza nerealist și mincinos niște venituri suplimentare — în condițiile în care toată prognoza arăta că veniturile vor scădea — pentru a se face o rectificare pozitivă în loc de a fi făcută o rectificare negativă, pentru că venea campania electorală și li s-a spus: nu putem să apărem cu asta. (...) Avertizez foarte clar Guvernul pe care și eu și colegii mei îl susțin, să nu se joace cu asta", a afirmat Dragnea.