Populatia si companiile continua sa prezinte o atitudine prudenta, pe fondul acumularii de provocari la adresa stabilitatii financiare pe termen mediu, dat fiind ca interventia statului in economie se intensifica, se arata intr-un raport de analiza al sectorului bancar, transmis miercuri de Banca Transilvania. Pozitia sectorului bancar se mentine puternica, notandu-se rezistenta la Legea darii in plata -conform statisticilor publicate de Banca Nationala a Romaniei pana la final de februarie bancile au primit notificari pentru un volum total de 3.4% din totalul creditului ipotecar, mai arata raportul.

Andrei Radulescu, BTFoto: LinkedIn

Ce mai noteaza autorii raportului:

  • Pentru dinamica soldului creditului neguvernamental , BT estimeaza ritmuri medii anuale de 2.9% in 2017, 3.7% in 2018 si 2.2% in 2019.
  •  Provocarile pentru piata creditului si pentru sectorul bancar din Romania pe termen mediu sunt: acumularea de semnale de maturitate a ciclului post-criza in plan global; reconfigurarea procesului de integrare economica europeana post-Brexit; tendinta ascendenta pentru costurile de finantare; deteriorarea graduala a echilibrelor macroeconomice si perspectiva modificarii mix-ului de politici economice in Romania.
  • Sectorul bancar va continua sa prezinte rezultate financiare favorabile pe termen scurt
  • Cu toate acestea, nu trebuie excluse surprize din sfera fiscalitatii pe viitor, care sa afecteze sectorul bancar
  • Printre provocarile cu care se va confrunta sectorul bancar din Romania pe termen scurt si mediu mentionam: Revolutia Digitala, tehnologia financiara (sistemul bancar din umbra, inclusiv sistemul blockchain), reglementarea si identificarea unui model de dezvoltare durabila.
  • Statisticile BNR indica o evolutie divergenta a marjelor nete de dobanda practicate in sectorul bancar intern in luna februarie: crestere pe segmentul RON vs. scadere in sfera componentei EUR
  • La creditele/depozitele in sold in RON marja neta de dobanda a urcat cu un ritm lunar de un punct baza, la 5.37 puncte procentuale (maximul de la final de 2007) in a doua luna a anului curent
  • Rata de dobanda la depozite s-a diminuat cu doua puncte baza luna/luna la 0.83% (minim istoric).
  • Pentru creditele/depozitele noi in RON marja neta de dobanda a crescut cu 17 puncte baza luna/luna, la 5.77 puncte procentuale (maximul din vara 2007) in februarie, evolutie determinata de majorarea ratei de dobanda la credite cu un ritm lunar de 15 puncte baza, la 6.43% (cel mai ridicat nivel din vara 2014).
  • Rata de dobanda la depozite s-a redus cu doua puncte baza luna/luna la 0.66% (minim istoric).
  • Datele publicate recent de Banca Nationala a Romaniei indica majorarea ratei creditelor neperformante cu 0.29 puncte procentuale luna/luna la 9.75% in ianuarie.