Sectorul bancar va continua sa prezinte rezultate financiare favorabile pe termen scurt, dar nu trebuie excluse surprize din sfera fiscalitatii pe viitor (raport)

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 5 aprilie 2017, 13:48 Economie | Finanţe & Bănci

Andrei Radulescu, BT
Foto: LinkedIn
Populatia si companiile continua sa prezinte o atitudine prudenta, pe fondul acumularii de provocari la adresa stabilitatii financiare pe termen mediu, dat fiind ca interventia statului in economie se intensifica, se arata intr-un raport de analiza al sectorului bancar, transmis miercuri de Banca Transilvania. Pozitia sectorului bancar se mentine puternica, notandu-se rezistenta la Legea darii in plata -conform statisticilor publicate de Banca Nationala a Romaniei pana la final de februarie bancile au primit notificari pentru un volum total de 3.4% din totalul creditului ipotecar, mai arata raportul.

Ce mai noteaza autorii raportului:
 • Pentru dinamica soldului creditului neguvernamental , BT estimeaza ritmuri medii anuale de 2.9% in 2017, 3.7% in 2018 si 2.2% in 2019.
 •  Provocarile pentru piata creditului si pentru sectorul bancar din Romania pe termen mediu sunt: acumularea de semnale de maturitate a ciclului post-criza in plan global; reconfigurarea procesului de integrare economica europeana post-Brexit; tendinta ascendenta pentru costurile de finantare; deteriorarea graduala a echilibrelor macroeconomice si perspectiva modificarii mix-ului de politici economice in Romania.
 • Sectorul bancar va continua sa prezinte rezultate financiare favorabile pe termen scurt
 • Cu toate acestea, nu trebuie excluse surprize din sfera fiscalitatii pe viitor, care sa afecteze sectorul bancar
 • Printre provocarile cu care se va confrunta sectorul bancar din Romania pe termen scurt si mediu mentionam: Revolutia Digitala, tehnologia financiara (sistemul bancar din umbra, inclusiv sistemul blockchain), reglementarea si identificarea unui model de dezvoltare durabila.
 • Statisticile BNR indica o evolutie divergenta a marjelor nete de dobanda practicate in sectorul bancar intern in luna februarie: crestere pe segmentul RON vs. scadere in sfera componentei EUR
 • La creditele/depozitele in sold in RON marja neta de dobanda a urcat cu un ritm lunar de un punct baza, la 5.37 puncte procentuale (maximul de la final de 2007) in a doua luna a anului curent
 • Rata de dobanda la depozite s-a diminuat cu doua puncte baza luna/luna la 0.83% (minim istoric).
 • Pentru creditele/depozitele noi in RON marja neta de dobanda a crescut cu 17 puncte baza luna/luna, la 5.77 puncte procentuale (maximul din vara 2007) in februarie, evolutie determinata de majorarea ratei de dobanda la credite cu un ritm lunar de 15 puncte baza, la 6.43% (cel mai ridicat nivel din vara 2014).
 • Rata de dobanda la depozite s-a redus cu doua puncte baza luna/luna la 0.66% (minim istoric).
 • Datele publicate recent de Banca Nationala a Romaniei indica majorarea ratei creditelor neperformante cu 0.29 puncte procentuale luna/luna la 9.75% in ianuarie.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation: Ce trebuie sa faci pentru a beneficia de cei 200.000 lei disponibili prin programul StartUp Nation si pentru a-ti dezvolta afacerea

Ai primit un acord de acceptare in programul StartUp Nation. Care sunt urmatorii pasi? Cu ce costuri te vei confrunta pentru a te putea folosi de acesti bani? Mai intai trebuie sa pui in practica ideea de business castigatoare, iar apoi sa iti cresti afacerea. Pentru asta ai nevoie, in primul rand, de clienti noi, strategii adaptate la nevoile pietei si de un ochi atintit permanent asupra propriei afaceri si asupra pozitionarii tale in cadrul unei oferte adesea variate.

856 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version