Moody's a inrautatit perspectiva Romaniei de la pozitiv" la "stabil", mentinand insa ratingul Baa3. Vezi in text argumentele detaliate ale analistilor agentiei de rating

de Dan Popa     HotNews.ro
Sâmbătă, 22 aprilie 2017, 15:07 Economie | Finanţe & Bănci


Argumentele analistilor Mody`s par convingatoare
Foto: sxc.hu
Agentia de rating Moody`s a coborat de la pozitiv la stabil perspectivele asociate Romaniei din cauza politicii fiscale expansioniste care a dus la o crestere substantiala a deficitului fiscal si din partea careia se asteapta sa conduca la o traiectorie ascendenta a ponderii datoriei publice cu PIB. Un alt argument a fost politica prociclica care a condus la o crestere rapida a salariilor, la deteriorarea competitivitatii preturilor si la o crestere a deficitului de cont curent. "Aceste evolutii contravin tendintelor economice si fiscale anticipate la momentul deciziei Moody's de a schimba perspectiva spre pozitiv, de la stabil, in decembrie 2015", noteaza agentia de rating..

Pe de alta parte, Moody's a reconfirmat ratingul Baa3 al Romaniei pentru datoria pe termen lung si perspectiva stabila acordata de catre celelalte agentii de rating, informeaza Ministerul Finantelor Publice.
"Cresterea economica sustenabila, imbunatatirea cadrului institutional si continuarea reformelor structurale, precum si nivelul scazut al datoriei publice, vor contribui la imbunatatirea in viitor a ratingului de tara", a afirmat Viorel Stefan, ministrul Finantelor Publice.

Ce mai arta comunicatul Moody`s:
 • Agenda de relaxare fiscala a guvernului si cresterea ponderii datoriei publice in PIB indica faptul ca Romania nu a profitat de conditiile macroeconomice si financiare favorabile pentru a-si aduce datoria publica intr-o traiectorie clar descendenta si in vederea restabilirii tampoanelor fiscale diminuate ca urmare a crizei
 • Dupa sase ani in care deficitul bugetar a scazut de la mai mult de 9% din PIB in 2009 la sub 1% din PIB in 2015, finantele publice din Romania au trecut printr-un punct de inflexiune si se asteapta ca acestea sa continue sa se deterioreze in urmatorii ani
 • se asteapta ca stocul datoriei publice sa depaseasca 45% pana in 2021, fata de 38,0% la sfarsitul anului 2015 si 12,7% in 2007. O astfel de deteriorare ar face Romania mai susceptibila la agravarea conditiilor de pe piata externa.
 •  Desi ne asteptam in continuare la o crestere puternica a PIB-ului real pe termen mediu (cresterea PIB a fost de 4,8% in 2016 si se preconizeaza a fi de 4,0% in 2017 si de 3,5% in 2018), actualul ritm de crestere nu este sustenabil si este supraevaluat
 • Potentialul de crestere pe termen lung al Romaniei este de putin peste 3%, insa ramane mult mai mic decat cel de dinaintea crizei.
 • Si mai important este ca acest potential ramane limitat de lipsa reformelor economice structurale, de slabiciunile institutionale, de politicile economice care impiedica investitiile private masive, ca si de o rata a participarii la munca relativ scazuta si de emigrare.
 • Progresele privind reformele economice structurale si imbunatatirea infrastructurii au fost limitate si lente.
 • Competitivitatea este afectata de intarzierea investitiilor publice (inclusiv absenta planificarii strategice pe termen lung), de lipsa prioritizarii proiectelor de investitii si o rata scazuta de absorbtie a fondurilor structurale europene
"Ce ar putea duce la un upgrade al ratingului?
O presiune in sus exercitată asupra ratingului ar putea fi adusa prin dovada unei creșteri mai echilibrate și durabile a PIB-ului real, a îmbunătățirii cadrului instituțional și a unei îmbunătățiri a ratei datoriei externe.


Ce ar putea duce la un downgrade al ratingului?
O reducere a ratingului ar putea rezulta dintr-o deteriorare suplimentare semnificativa a finanțelor publice care ar conduce la o creștere a ratei datoriei publice, o scădere  semnificativă a competitivității externe sau o deteriorare din ce în ce mai mare a balanței sale de plăți si a poziției investiționale internațională", mai arata comunicatul Moody`s.


In acest an, toate cele patru agentii de evaluare financiara au reconfirmat ratingurile Romaniei, scrie Agerpres..

Astfel, decizia Moody's vine la doua saptamani dupa ce si agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala, cu perspectiva stabila.

La sfarsitul lunii martie a acestui an, agentia de rating japoneza JCR a anuntat mentinerea perspectivei stabile si reconfirmarea rating-ului de tara acordat Romaniei (BBB/BBB+) pentru datoria pe termen lung in valuta si in moneda locala.

O actiune similara a venit la inceputul acestui an si din partea agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings, care a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus", perspectiva asociata pentru ambele calificative fiind stabila.

Ratingul "BBB minus" este de tip "investment grade" (recomandat pentru investitii).

Ratingul este acordat dupa analiza cifrelor economice si financiare, printr-o decizie colegiala a analistilor agentiei. Este vorba despre o opinie, subliniaza agentiile, si nu de o recomandare de a cumpara sa vinde un titlu sau o actiune a unei societati.

Impactul ratingurilor

Ratingul, care reflecta riscul de faliment al unei intreprinderi sau stat, a capatat o mare importanta pentru entitatile notate si pentru investitori. Pentru state sau pentru societati, degradarea ratingului se traduce imediat prin cresterea dobanzilor la care se imprumuta.

Investitorii trebuie si ei, uneori, sa revanda anumite titluri pentru a respecta reglementari interne sau financiare. Administratorul unui portofoliu constituit din obligatiuni va trebui sa respecte un anumit echilibru predefinit intre titlurile riscante si cele mai putin riscante. Daca o parte din titlurile sale, precum obligatiunile grecesti, sunt degradate, el va trebui sa scape de ele pentru ca portofoliul sau sa nu devina prea riscant.

Cui apartin agentiile de rating?

Moody's este o societate americana cotata si independenta, detinuta in proportie de 13% de miliardarul Warren Buffett. Fitch apartine in majoritate societatii franceze Fimalac, fondata de Marc Ladreit de Lacharriere si in proportie de 20% de grupul Hearst. Standard & Poor's este detinuta de editorul american McGraw-Hill Companies.

Cine le plateste?

"In general, o agentie de rating este platita de entitatile care doresc sa primeasca o nota sau de cele care utilizeaza aceasta nota", sub forma de abonament, explica Standard & Poor's. Potrivit baremului din 2009 pentru Statele Unite, o mare intreprindere trebuie sa plateasca minim 70.000 de dolari la inceputul procesului de notare, urmata de un abonament de "supraveghere", care se ridica la aproximativ jumatate din suma initiala. De fiecare data cand emite titluri pe piata, ea va achita in plus un comision de 0,045% din tranzactie. Sumele sunt aproximativ aceleasi in Europa.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7389 vizualizari

 • +31 (35 voturi)    
  Iaca de asta tin tinerii (Sâmbătă, 22 aprilie 2017, 15:15)

  ICosmin [utilizator]

  ...cu Coldea si Codruta.
 • +28 (36 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 22 aprilie 2017, 15:23)

  [anonim]

  • +37 (43 voturi)    
   Subminarea Economiei nationale TREBUIE (Sâmbătă, 22 aprilie 2017, 15:49)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui

   reintrodusa in codul Penal - hamsterul si Motociclenul TREBUIE sa primeasca sentinata pe viata FARA eliberare conditionata si Confiscate/nationalizate TOATE activele acestora pe numele rudelor si prietenilor acestora !
   • +18 (22 voturi)    
    = (Sâmbătă, 22 aprilie 2017, 17:03)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Dracnea pentu noi este Ceausescu II. Un ciiocoi de Teleorman, sef al hoardei de hoti numita CIUMA ROSIE (PSD+ALDE) pusa pe jaf.
  • +12 (16 voturi)    
   Da (Sâmbătă, 22 aprilie 2017, 17:01)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui

   Votai HOTIA, TICALOSIA, pe condamnatul Dracnea si impostorul TARICEANu. VOtati distrugerea tarii, pentru ca o tara in care hotii sunt la guvernare cu merita sa mai existe,
 • -20 (24 voturi)    
  altii care juiseaza doar la lovitura de topor... (Sâmbătă, 22 aprilie 2017, 16:11)

  demaGOGU [utilizator]

  ...invers, pervers? orice creste a salariilor/veniturilor romanilor reprezinta un 'risc' (sic).
  • +7 (9 voturi)    
   Comment sters de user (Sâmbătă, 22 aprilie 2017, 22:04)

   MarianPConstantin [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

  • +5 (7 voturi)    
   Cand (Duminică, 23 aprilie 2017, 10:57)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   te imprumuti ca sa mananci,risti sa intri in ra-hat.
   Cand tara se imprumuta ca sa creasca salariile/veniturile oamenilor ,risca sa intre in ra-hat.
   Nimic nu e invers/pervers,ci doar logica elementara,bun-simt etc.
   Deficitul bugetar inseamna ca mananci pe datorie.

   Adica,tu preconizezi ca vei castiaga anu' asta 100 lei si ti-ai angajat cheltuieli de 103(deficitu' de 3% din programu' lu' Dragnea).
   100 de lei o vei face sau nu,da' 103 ii vei cheltui.
   Mai simplu nu pot...
 • +8 (12 voturi)    
  na, că a început (Sâmbătă, 22 aprilie 2017, 16:17)

  VladSnow [anonim]

  Dragnea, cere o bere repede, că acu' începe!
 • +15 (19 voturi)    
  Legatura (Sâmbătă, 22 aprilie 2017, 16:24)

  Soljenitin [utilizator]

  Siguuur nu are absolut nici o legatura cu politica fiscala descreierata a penalilor dragnea si tariceanu.
 • +17 (21 voturi)    
  Mai aveti putintica rabdare (Sâmbătă, 22 aprilie 2017, 16:51)

  Fu Leng [utilizator]

  Cu ciocoul de Tele Orman Dracna la hatzuri, perspectiva va deveni instabil negativa.
 • +16 (18 voturi)    
  Fleacuri (Sâmbătă, 22 aprilie 2017, 17:36)

  tarantella [utilizator]

  Programul de guvernare al PSD prevede altceva.
 • +14 (18 voturi)    
  Soros e de vina (Sâmbătă, 22 aprilie 2017, 18:24)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Nu asta e uramtoarea stire la televiziunile triunghiului bermudelor?
  Ca el a influentat Moody?

  E imposibil sa fie vin PSD-ului cu un program de guvernare de nota 10. Hai sa vedem, in 5 luni de la vot ce au facut? Ah, da, legi pentru penali si au facut praf investitiile, economia, au bugetul, se imprumuta la greu, sifoneaza bani de la firmele de stat sa-si acopere gaurile si pierderile (asta in timp ce companii "prietene" primesc abonamente, ca sa nu mai zic de porci - nu ma refer doar la animalele de comapnie ale copiluli cat si la animalele de comapnie ale lui Dracnev), isi bat joc de legislatie, isi bat joc de sistemul de impozite si taxe, isi bat joc de UE si CE, pun statul de drept pe butuci ...

  ... am uitat ceva?

  Abia astept sa vad replica lui Dragnea fata de Moody. Si cu totii stim ca o va face. Asta e un om care stie doar sa dea din gura si atat. Se baga in toate ca musca in lapte, asa cum s-a mai zis, mai ales in lucruri care nu il privesc. Cand i se cere socoteala se da lovit ca e doar "un inginer", cand e de comentat can-can-uri, barfe si improscare cu noroi e primul la microfon.

  Zilele ii sunt numarate. E doar o chestiune de timp.
  • +1 (1 vot)    
   Replica e Deja Vu Phonta (Duminică, 23 aprilie 2017, 17:05)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Se lupta cu aia marii, pisicul se lupta cu regimul Basescu, Hamsterul Pitic se lupta cu mai marii lumii.
 • +1 (3 voturi)    
  Grecia venim alaturi de voi ! (Sâmbătă, 22 aprilie 2017, 21:37)

  bran [utilizator]

  In maxim un an tara se va prabusi pensii speciale , mariri nejustificate la functionarii publici , combinate cu reducerile de taxe =direct in prapastie ! Am vazut la tv cum se calcau in picioare oamenii la niste cozi in Vaslui si Iasi -am crezut sincer ca oamenii venisera pt locurile de munca disponibile , dar singura lor grija era sa bifeze ca au fost la ocuparea locurilor de munca dar nu le-a convenit si de a beneficia in continuare de ajutoare sociale! Singura grija a celor care au castigat alegerile este insa justitia si a asistatilor social , nicidecum economia .
 • +1 (3 voturi)    
  Comunicatul Ministerului Finantelor: (Sâmbătă, 22 aprilie 2017, 22:51)

  mfilip91 [utilizator]

  Pe sit-ul Ministerului Finantelor apare un comunicat care pare sa ne spuna altceva! Rog Redactia Hot News, sa ia atitudine si sa cerceteze dece Ministerul Finatelor ne prezinta "adevaruri trunchiate" sau "mistificate". Dece trebuie sa vedem laptele si mierea cind se prefigureaza pirjolul dupa dezmatul actual! Redau mai jos comunicatul MFP, comunicat ce apare pe sit-ul MFP si se poate verifica.

  Moody’s a reconfirmat ratingul Baa3 al României pentru datoria pe termen lung și perspectiva stabilă acordată de către celelalte agenții de rating

  Agenția de rating a menținut calificativul Baa3 pentru datoria pe termen lung și cel de P-3 pentru datoria pe termen scurt, modificând perspectiva la stabilă, similar cu nivelul acordat de către celelalte agenții de rating - Standard & Poor's, Fitch și JCRA.

  ”Creșterea economică sustenabilă, îmbunătățirea cadrului instituțional și continuarea reformelor structurale, precum și nivelul scăzut al datoriei publice, vor contribui la îmbunătățirea în viitor a ratingului de țară”, a afirmat Viorel ȘTEFAN, ministrul finanțelor publice.
 • +1 (3 voturi)    
  Inca o victorie a tractoristului (Luni, 24 aprilie 2017, 9:36)

  Bogdan_100 [utilizator]

  Trecuta in programul de guvernare impreuna cu celalalt infractor (Darius). Decredibilizarea economiei Romanesti pentru a o izola de fluxurile de investitii internationale si a o lasa captiva infractorilor locali de partid (dragnea, ghita, si gasca)
 • +1 (1 vot)    
  Lasa ca se legalizeaza traficul de influenta, (Luni, 24 aprilie 2017, 11:36)

  jackalphonse [utilizator]

  numit si lobby. Dupa aceea cedam niste contracte avantajoase in urma sfatului unei companii de lobby proaspat infiintate si se imbunatateste ratingul.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by