Eurostat: Romania a avut deficit bugetar de 3% din PIB in anul 2016

de CZ     HotNews.ro
Luni, 24 aprilie 2017, 23:01 Economie | Finanţe & Bănci


Deficit bugetar
Foto: Eurostat
​Romania a avut un deficit bugetar de 3% din produsul intern brut pe anul 2016, a anuntat, luni, Biroul european de statistica Eurostat, in prima notificare.

Deficitul bugetar prezentat de Eurostat este pe metodologia ESA - sistemul conturilor europene, in timp ce Fondul Monetar International foloseste sistemul cash, care ar da cifre pentru deficit mai mici, pentru ca nu cuprinde si pierderile unor companii de stat.

documente
(24 Apr 2017) PDF, 453KB
Potrivit Eurostat, Romania a avut in anul 2016 un PIB de 761,4 miliarde de lei, iar deficitul a fost de 23,1 miliarde de lei, adica 3% din PIB, in conditiile in care tara s-a angajat sa ramana cu deficitul sub plafonul de 3%, peste care Comisia Europeana poate declansa procedura de deficit excesiv.

Reamintim ca fostul Guvern Ciolos si-a asumat un deficit bugetar de 2,95% din PIB pe anul 2016, pe metodologia ESA si 2,8% pe cash.

Trei state UE au mai avut in anul 2016 un deficit bugetar de 3% sau mai mult din PIB: Marea Britanie (3%), Franta (3,4%) si Spania (4,5%).

In ansamblu, Uniunea Europeana a inregistrat un deficit bugetar de 1,7% din PIB in anul 2016.

In schimb, Romania a inregistrat in anul 2016 un nivel al datoriei publice de 285,9 miliarde de lei, adica 37,6% din PIB, mult sub plafonul de 60% prevazut prin Tratatul de la Maastricht, unul din criteriile pentru aderarea la zona euro.

Si in anul 2017, Romania risca sa sara din tinta de deficit acceptata in UE, de 3% din PIB, a avertizat Comisia Europeana, in februarie, in prognoza sa economica de iarna. Comisia estima ca deficitul bugetar al Romaniei ar urma sa creasca la 3,6% din PIB in anul 2017, peste tinta Guvernului, de 2,98% din PIB pe metodologia ESA sau 2,96% din PIB pe metodologia cash. Guvernul Grindeanu s-a angajat public sa mentina deficitul in anul 2017 sub plafonul de 3% din PIB (prevazut de Tratatul de la Maastricht), peste care Comisia Europeana poate declansa procedura de deficit excesiv fata de statele membre, cu eventuale sanctiuni.

Comisia Europana a mai prognozat ca Romania va avea o crestere economica de 4,4% in anul 2017, sub predictia pe care Guvernul si-a fundamentat bugetul de stat, de 5,2%.

Ce este cu procedura de deficit excesiv in Uniunea Europeana

Intr-un raspuns furnizat HotNews, Comisia Europeana a precizat ca procedura de deficit excesiv se poate declansa in general, pe baza datelor istorice pe care Comisia le  primeste de la statul respectiv pentru perioada respectiva sau a prognozelor guvernului in cauza. 

De asemenea, daca exista o deviere semnificativa de la obiectivul pe termen mediu, conform datelor aferente, Comisia va declansa o procedura pentru abatere semnificativa. Astfel, in cazul in care cele mai noi date pentru anul 2016, ce vor fi disponibile in aceasta perioada, arata o deviere semnificativa, exista o mare probabilitate ca CE sa lanseze procedura susmentionata in aceasta primavara, a mai precizat CE. 


Precizatile complete ale Comisiei Europene: 

Procedura de deficit excesiv este declansata, in general, pe baza datelor istorice pe care Comisia le  primeste de la statul respectiv pentru perioada respectiva sau a prognozelor guvernului in cauza. In ceea ce priveste cazul concret al Romaniei, legea bugetara pentru 2017 mentioneaza un deficit bugetar de 2.98%, sub plafonul de 3% mentionat in Tratat, iar urmatorul Raport de convergenta, asteptat pana la sfarsitul lui Aprilie, contine o actualizare a tintelor fiscale asumate de Guvern.

Cu toate astea, Comisia a avertizat Romania, inca din februarie, privind cresterea deficitului bugetar, prin intermediul unei scrisori adresate ministrului Finantelor, scrisoare semnata de vicepresedintele Comisiei Europene,  Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro, dialog social, stabilitate financiara, servicii financiare si Uniunea pietelor de capital si de Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vami.

In astfel de cazuri Comisia are si posibilitatea de a intocmi un raport care sa semnalizeze riscul de neindeplinire a obligatiilor privind deficitul bugetar. Acest raport se bazeaza  pe prognoze ale Comisiei si decizia de a intocmi acest document va fi luata in functie de probabilitatea si marimea devierii de la deficitul asumat.

Mai mult, Romania pastreaza in continuare obligatiile ce decurg din Pactul de stabilitate si de crestere, prin care statele membre se angajeaza sa obtina si sa mentina obiectivele specifice pe termen mediu. In cazul Romaniei, acest obiectiv este un deficit bugetar de 1% in termeni structurali; iar conform Regulamentului 1466/97, daca exista o deviere semnificativa de la obiectivul pe termen mediu, conform datelor aferente, Comisia va declansa o procedura pentru abatere semnificativa. Astfel, in cazul in care cele mai noi date pentru anul 2016, ce vor fi disponibile in aceasta perioada, arata o deviere semnificativa, exista o mare probabilitate ca CE sa lanseze procedura susmentionata in aceasta primavara.

In legatura cu procedura privind abaterea semnificativa trebuie facute cateva precizari, aceasta are un scop dublu:
-          De a aduce statele membre inapoi sau mai aproape de pozitia fiscala care ar fi existat in cazul absentei unei devieri;
-          De a impiedica statele membre sa intre in procedura de deficit excesiv

Procedura privind abaterea semnificativa ar trebui sa aiba efect pe termen scurt si nu trebuie confundata cu procedura de deficit excesiv, al carei scop este de a corecta erori majore ale politicilor fiscale, proces ce poate dura mai multi ani.

Procedura privind abaterea semnificativa include 4 etape mari:


-          Declansarea procedurii de catre Comisie, printr-un avetisment;

-          Recomandarea Consiliului. Consiliul va analiza situatia si, pe baza recomandarii Comisiei, va adopta o recomandare, conform articolului 121(4) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, privind masurile necesare ce trebuie luate;

-          Raport al statului membru in cauza privind actiunile intreprinse in scopul respectarii recomandarii Consiliului;

-          Consiliul adopta o decizie prin care stabileste daca actiunile mentionate in raport au fost eficiente.


De exemplu, in iulie 2016, Comisia Europeana a declansat procedura de deficit excesiv impotriva Spaniei si Portugaliei, pentru ca in ultimii 2 ani se situasera peste plafonul de 3% cu deficitele. 


In cadrul acestei proceduri, statele risca amenzi de 0,2% din PIB daca nu iau masuri convingatoare de reducere a deficitelor, insa pana acum nicio tara nu a fost sanctionata in acest mod. De asemenea, Uniunea Europeaa poate bloca fondurile europene pentru statele membre care se abat de la disciplina deficitelor. 

In cele din urma, Spania si Portugalia au fost iertate de sanctiuni, convenind cu Bruxelles-ul o serie de masuri de reducere a deficitelor.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12809 vizualizari

 • -31 (49 voturi)    
  Deci deficit de 3% in conditiiile in care (Luni, 24 aprilie 2017, 23:12)

  xrogo [utilizator]

  supertehnocratii nu au scazut impozite,nu au crescut salarii si au facut investitii de cacao,asta-i realizarea guvernului 0!
  • +13 (25 voturi)    
   Poate intelegi de ce a fugit Pisicul (Marţi, 25 aprilie 2017, 0:39)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Ca un catzal plouat...se pare ca o sfeclise cu baneii. Tehnocratii au tras din greu sa repare ce imputzise Usturoi. Acum GrindCoreanu impute din greu, again, in clasicul still pesedist deja.
   • -1 (1 vot)    
    Ai si o legenda pentru nume? (Marţi, 25 aprilie 2017, 11:26)

    Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    Noi, cei care nu suntem postaci, vrem sa mai intelegem ceva din comentarii, asa ca poti sa "descifrezi limbajul intern" printr-o legenda?
    Cine este Pisicul, catzal, Usturoi?
    Si ai putea renunta la scrisul de chat specific varstei tale (cand castigi putini bani intr-un call center) si sa nu mai foloseste "tz" sau "baneii", poti sa folosesti "t" si "banii".
  • +18 (26 voturi)    
   Pai bugetul si cheltuielile bugetare sunt ale lui (Marţi, 25 aprilie 2017, 0:45)

   DEMA GOGU' [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   ...Ponta , de la PSD , 2012-2016, ce putea schimba Ciolos ????!
   Chiar nu va e rusine ?
   • -9 (19 voturi)    
    Mai baieti, voi stiti sa cititi? (Marţi, 25 aprilie 2017, 6:58)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui DEMA GOGU'

    Mai baieti, voi stiti sa cititi? Sau doar combateti?

    HN va da posibilitatea sa fiti inteligenti macar o data: Ponta o fi un papagal ca om politic, dar ca administrator a fost OK: in tabelul Eurostat, in dreptul guvernarii lui Ponta, tespectiv 2013,'14,'15 deficitul bugetar e de -2.1% -1.4% -0.8 %. Nicidecum ce mancati voi acolo! [editat de moderator. avertisment pt jigniri]
    • +5 (9 voturi)    
     Mergi la haznale (Marţi, 25 aprilie 2017, 10:33)

     Kindred [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Ai uitat sa spui ca unele modificari fiscale cu impact bugetar mare, initiate de PSD, au intrat in vigoare in timpul mandatului lui Ciolos. Deci clar tehnocratii sunt de vina ca nu le-au anulat ca sa se incadreze in deficit mai mic.
    • +2 (2 voturi)    
     Pai tu iti amintesti doar ce vrei (Marţi, 25 aprilie 2017, 10:59)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Hai sa-ti dau eu citeva hinturi pentru cresterea deficitului:
     1. TVA scazut de la 24 la 20%
     2. TVA 9% la alimente aplicate din iunie 2015, deci impact dublu in 2016 fata de 2015
     3. cresteri de slarii (profesori, medici, etc), in total crestere de cheltuieli de 10%
     4. cresterea salariului minim la 1050 si dupa aia 1250
     5. cresterea cheltuielilor cu asistenta sociala (dublarea alocatiei la copii, cresteri de pensii

     Pentru mai multe detalii citeste aici:
     http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-21560861-executia-bugetara-2016-deficitul-calculat-finante-2-41-din-pib.htm

     Asha ca, daca te uiti nitel si la cifre, nu doar la antena3 si rtv, vezi ca situatia e departe de perceptia voastra de spalati pe creier.
     • -1 (1 vot)    
      Cauza principala e ca au fost prosti ! (Marţi, 25 aprilie 2017, 15:02)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      Cauza principala e ca tehnocratii au fost prosti, la modul cel mai propriu !
      Si cu prostii, asa cum spunea si Tiriac, nu trebuie sa te asociezi nici macar la castig, ca il transforma in paguba.

      Altfel, sigur ca da loserii au intotdeauna 70000 de motive pentru a-si explica esecul. In cazul de fata si pentru a-l explica altora.

      Ramane clar faptul ca "tehnocratii" au preluat un deficit de 0,9% si l-au facut de 3%.
      Dupa parerea #rezist, ala care avea deficit de 0.8% era PM rau iar astalat care l-a dus la 3% era bun. Noaptea mintii luminata cu lanternuta de la telefon!
      • +1 (1 vot)    
       Da, cu conditia sa fi onest (Marţi, 25 aprilie 2017, 15:34)

       DEMA GOGU' [utilizator] i-a raspuns lui newlook

       Dupa logica ta de bolsevic, PSD are meritul ca a marit salariul minim ,ca a micsorat tva de la 24 la 20% , dar Ciolos e de vina pt. deficitul bugetar de 3% , creat de masurile populiste electorale ale PSD ?!
       Guvernul Ciolos a fost un guvern de tranzitie in an electoral, fara angajamente politice sau modificari fiscale majore !
       Deficitul din 2016 -3% il poti pune in dreptul regimului PSD , la fel cum pui si marirea salariilor ,micsorarea tva etc.
  • -20 (30 voturi)    
   hehe (Marţi, 25 aprilie 2017, 1:03)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Ar fi fost bine să fie guvernul 0. Cioloș e guvernul -3.
   • 0 (0 voturi)    
    da? si atunci guvernul tariceanu cum a fost? (Marţi, 25 aprilie 2017, 13:45)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Daca guvernul Ciolos a fost -3% guvernul Tariceanu a fost -5.4%? Si guvernul lu tatuca'tu Dragnea cit va fi? Guvernul -4, -5, -6? Glumite tipic bolsevice.
  • +11 (17 voturi)    
   zero (Marţi, 25 aprilie 2017, 1:30)

   ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   singurul 0 de pe pagina cu articolul asta esti tu.
   • +6 (14 voturi)    
    Mazeta e -3 (Marţi, 25 aprilie 2017, 4:19)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui ras-putin

    Asteptam si trupa de shock, king david, gustav, shnitzal and Co, aia mai jos de -3 adica.
 • +16 (26 voturi)    
  Pai si normal (Luni, 24 aprilie 2017, 23:14)

  mitg [utilizator]

  Din 2012 s-au marit pensiile, salariile bugetarilor in prostie, fara a concorda cresterile salariale cu cele economice.

  Acusica poftiti consecintele.
 • +22 (30 voturi)    
  Memorie scurta? (Marţi, 25 aprilie 2017, 0:50)

  -dan [utilizator]

  Eu imi aduc foarte bine aminte cand, in 2016, pe vremea lu' Ciolos, parlamentul+senatul PSD(+UNPR Oprea = interesul national) dadeau spagi electorale: pensii, PENSII SPECIALE PENTRU OAMENI SPECIALI, mariri de salarii pentru bugetari, indemnizatii readuse la nivelul dinainte de criza(fara limita 2ani),
  In acelasi timp cele mai mari scaderi de taxe: TVA general de la 24% la 20% si TVA alimente de la 24% la 9%.
  Intrebare: Cine a pus presiune pe buget?!
 • +8 (14 voturi)    
  Problema cea mare... (Marţi, 25 aprilie 2017, 6:19)

  tontu [utilizator]

  ... nu e deficitul, ci ce facem cu banii. Daca dficitul se duce in pensii si salarii e rau, daca se duce in investitii, sanatate, invatamant poate fi unpic mai bine.
  • -13 (19 voturi)    
   Cel mai bine.... (Marţi, 25 aprilie 2017, 7:02)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui tontu

   Cel mai bine e sa faci deficit, dar sa nu se duca nici in investitii, invatamant, sanatate, nici in pensii, salarii...cum a facut Ciolos-Zero, n'asa?
   • +11 (15 voturi)    
    Zero (Marţi, 25 aprilie 2017, 7:40)

    Jar [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    e manipularea A3 si RTV.De plata garzilor la medici ei auzit?Da' de scaderele de taxe si impozite prinse in Codul Fiscal de Ponta ai auzit"Da' de mariririle de la parlamentati ai auzit?
    Tariceanu a facut mariri de pensii si salarii in 2008,iar pe nas eu iesit lui Boc in 2010.Asa ca,ai rabdare si cu Grindeanu.
   • 0 (0 voturi)    
    ce manipulatori jegosi sunteti (Marţi, 25 aprilie 2017, 13:47)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Ete bre tovarasu newlook pe ce s-au dus banii in 2016, multumita parlamentului care a tot votat pomeni pentru prostimea PSD:
    1. TVA scazut de la 24 la 20%
    2. TVA 9% la alimente aplicate din iunie 2015, deci impact dublu in 2016 fata de 2015
    3. cresteri de slarii (profesori, medici, etc), in total crestere de cheltuieli de 10%
    4. cresterea salariului minim la 1050 si dupa aia 1250
    5. cresterea cheltuielilor cu asistenta sociala (dublarea alocatiei la copii, cresteri de pensii

    Pentru mai multe detalii citeste aici:
    http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-21560861-executia-bugetara-2016-deficitul-calculat-finante-2-41-din-pib.htm

    Voi mintiti mai rau decit o faceau comunistii in anii '50.
 • -2 (4 voturi)    
  si Irlanda (Marţi, 25 aprilie 2017, 9:14)

  andrei1232000 [utilizator]

  Statistica trebuie analizata si ca evolutie. niste lucruri interesante: veniturile la buget in Irlanda au scazut intre 2013 si 2014. in Romania au scazut in 2016. Care este asemanarea in ceea ce priveste politicile fiscale si bugetare? Si pentru Romania trebuie analizat ce a cheltuit guvernul si ce masuri a luat Parlamentul suveran! Daca mai tineti minte, o serie de legi -pomana au fost atacate la CCR pentru ca nu aveau precizate sursele de finantare si totusi au fost declarate constitutionale. Grindeanu a inceput deja sa povesteasca si sa justifice lipsa de bani prin "incompetenta" guvernului anterior. Prin Constitutie ar trebui limitat dreptul parlamentului de a se amesteca in probleme fiscale si bugetare. Vin alegeri, majoritatea poate sa dea pomeni fara sa tina cont de implicatii.
  • 0 (0 voturi)    
   pe bune? (Marţi, 25 aprilie 2017, 11:27)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui andrei1232000

   te citez:" Prin Constitutie ar trebui limitat dreptul parlamentului de a se amesteca in probleme fiscale si bugetare." Pai judeci in functie de cum bate vantul.
   Tocmai ca legea bugetului si codul fiscal sunt legi organice si nu au valoare daca nu sunt aprobate de Parlament. Gandeste-te la OUG-uri si poate iti dai seama ce ai debitat. Fa un exercitiu de imaginatie in care ai un guvern ce tinde sa fie autocrat si un parlament corect, asa cum ar trebui sa fie. Cum mai controlezi guvernul? Parlamentul nu poate face sedinte cu usile inchise, dar guvernul da. Faptul ca parlamentul este dominat acum de banditi, nu inseamna ca trebuie sa i se ia din putere, pentru ca s-ar distruge un echilibru si asa fragil. Nu pedepsesti instututia pentru cei care o repreznta, ci incerci sa aduci acolo oameni care intr-adevar sa reprezinte interesul cetatenilor.. Singura institutie pe care o poate controla direct cetateanul este Parlamentul pron votul direct.
 • +7 (9 voturi)    
  Memorie scurta (Marţi, 25 aprilie 2017, 10:30)

  Kindred [utilizator]

  Ce bine ca romanii au memorie scurta, asta e aur curat pentru PSD si haznale.

  Sa nu uitam ca deficitul a fost cauzat de scaderea de TVA a lui Ponta in timp ce Parlamentul a votat pe banda rulanta pomeni electorale, unele din ele anulate la CCR. In plus, parca si medicii au primit ceva mai multi bani.

  In conditiile astea, un deficit de 3% chiar mi se pare o realizare.
 • 0 (0 voturi)    
  Putem compara cinstea celor doi premieri (Marţi, 25 aprilie 2017, 15:38)

  DEMA GOGU' [utilizator]

  Ponta ;) si Ciolos...!
  Ponta parca mintea cum respira nu e asa ?!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by