Banca Mondiala a numit-o pe Tatiana Proskuryakova in functia de Director de Tara pentru Romania si Ungaria, ea inlocuind-o pe Elisabetta Capannelli, care a fost director de tara in cadrul Bancii Mondiale incepand din anul 2013, si care va prelua un alt mandat la Zagreb, a anuntat miercuri Banca Mondiala. Proskuryakova, cu cetatenie dubla rusa si americana, isi va prelua mandatul la Bucuresti in data de 24 iulie 2017 si a fost director de tara in Bosnia-Hertegovina si Montenegro din anul 2015.

Tatiana Proskuryakova, noul Director de Tara pentru Romania si al Bancii MondialeFoto: Banca Mondiala

Inainte de mandatul de la Sarajevo, dna. Proskuryakova a fost Director de Tara in Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei (2013-14) precum si Consilier pentru Operatiuni de Tara (Country Operations Adviser) pentru Argentina, Paraguay si Uruguay (2010-13). Dna. Proskuryakova s-a angajat la Banca Mondiala in anul 1992 si a detinut mai multe functii in cadrul acestei institutii, inclusiv in regiunea Europa si Asia Centrala, regiunea America de Sud si zona Caraibelor, precum si in cadrul vicepresedintiei pentru Politici Operationale si Servicii de Tara, dar si in cadrul Consiliului Directorilor Executivi ai Bancii Mondiale.

"Banca Mondiala are un amplu parteneriat cu Romania si ofera servicii de asistenta tehnica in Ungaria,¬ a declarat dl. Arup Banerji, Director al Bancii Mondiale pentru Tarile UE. "Dna. Proskuryakova aduce o bogata experienta in aceasta noua postura a sa si asteptam cu nerabdare sa continuam colaborarea cu autoritatile romane si maghiare pe durata mandatului pe care dansa il va detine ca Director de Tara.¬

Banca Mondiala si-a deschis biroul in Romania in anul 1991. Incepand de atunci, Banca a furnizat finantari in valoare de peste 11 miliarde dolari SUA, reprezentand imprumuturi, garantii si granturi in toate sectoarele de activitate ale economiei romanesti. Portofoliul curent al Bancii include imprumuturi pentru investitii, activitati analitice si asistenta tehnica pentru sprijinirea prioritatilor de reforma ale Romaniei. In anul 2016, Grupul Banca Mondiala si Romania au sarbatorit 25 de ani de parteneriat continuu pe calea sprijinirii masurilor de reducere a saraciei si de dezvoltare durabila.