Aproximativ 22.000 de salariati ai sistemului institutional al Ministerului Finantelor Publice participa astazi, 15 mai 2017, la un protest spontan, ca reactie la proiectul legii salarizarii, care duce la taieri de salarii , potrivit unei informari transmise HotNews.ro de catre biroul de presa al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante. La protest participa salariati din toate judetele tarii, inclusiv municipiul Bucuresti, acestia solicitand Ministerului Finantelor Publice si Guvernului revizuirea grilelor de salarizare din proiectul legii, astfel incat sa fie reflectata complexitatea si importanta activitatii Ministerului Finantelor Publice si unitatilor subordonate (ANAF, directii generale regionale ale finantelor publice, etc).

Greva la finanteFoto: Agerpres

UPDATE Si la Vrancea, peste 40 de angajati ai Directiei de Finante au iesit, luni, din birouri, protestand spontan fata de proiectul legii salarizarii unitare. Functionarii s-au asezat in fata institutiei, fara sa blocheze insa activitatea.

UPDATESeful ANAF, Bogdan Stan, le solicita angajatilor sa isi reia lucrul si ii asigura ca va face demersurile necesare pentru a gasi solutii nemultumirilor lor.

"Nemultumirile sindicatelor sunt legate de legea salarizarii. Am avut deja discutii cu liderii de sindicat. Le-am ascultat revendicarile. Am depus la Guvern propunerile de modificare a legii, in sensul eliminarii discrepantelor si al mentinerii sporului de 15%. In mod onest si deschis suntem in dialog permanent cu acestia", a afirmat Stan, citat intr-un comunicat al ANAF, citat de News.ro.

UPDATE 6 Functionarii publici din cadrul autoritatilor publice locale ¬Directiile de taxe si impozite locale ale Primariilor sectoarelor 2, 3, 4 si 6, se solidarizeaza cu angajatii din finante dorind o grila salariala stabilita prin lege pentru administratia locala, cat si mentinerea salariilor existente in plata. Potrivit unui comunicat de presa, lipsa salariului de baza din Proiectul Legii Cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, pentru angajatii din administratia publica locala (functionari publici si personal contractual), salariul acestora fiind stabilit intre minime si maxime stabilit de catre Consiliul Local, cu incadrarea intr-un maxim de 30 % al bugetului institutiei, atrage dupa sine scaderea veniturilor salariale in administratia locala. "Faptul ca suntem singura categorie de personal fara grila de salarizare arata lipsa de responsabilitate a initiatorilor legii fata de administratia locala dar si dorinta de politizare fara precedent a institutiilor statului, aduncand functionarul public in bratele deciziei politice", se mai arata in comunicat. Acesta mai precizeaza ca exista premisa ca si alte institutii ale administratiei locale, Consilii Judetene, Primarii, Directii de Evidenta Persoanelor, Directii de asistenta Sociala sa declanseze actiuni de protest spontane.

UPDATE 5Peste 200 de angajati ai Directiei Finantelor Publice din judetul Timis participa la un protest spontan, iar la nivelul regiunii de Vest peste 500 de angajati ai acestei institutii au incetat lucrul cerand o lege a salarizarii unice echitabila. Si la Sibiu aproximativ 70 de angajati au oprit lucrul pentru doua ore, potrivit News.ro.

UPDATE 4 Activitatea Administratiei Judetene a Finantelor Publice Vaslui a fost blocata, luni, in totalitate, dupa ce peste 120 de salariati aflati la serviciu s-au adunat sa protesteze in holul de la parterul institutiei nemultumiti de noua lege a salarizarii. Sindicatul a anuntat ca angajatii vor relua lucrul cand le va fi rezolvata problema de catre Guvern, relateaza News.ro.

Totodata, si angajatii directiilor de taxe si impozite din primariile sectoarelor 2, 3, 4, 6 si din Ploiesti au oprit lucrul, luni, in semn de solidaritate cu salariatii din Finante care au declansat un protest spontan la nivelul intregii tari.

In acelasi timp, aproape o suta de angajati ai Administratiei Judetene a Finantelor Publice Galati au iesit in curtea interioara a institutiei pentru a protesta.

La Buzau, angajatii de la Finante Publice au intrerupt lucrul, pentru ca, spune ei, salariile le-ar putea scadea si cu 2.000 de lei.

UPDATE 3Peste 450 de angajati ai administratiei Judetene a Finantelor Publice (AJFP) Arad participa la protestul spontan declansat la nivel national de catre angajatii din sistem, astfel ca au fost inchise ghiseele din tot judetul, sute de persoane care au avut treaba la acestea fiind anuntate ca trebuie sa se intoarca in alta zi, scrie News.ro.

UPDATE 2 Salariatii Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti au plecat in mars catre Ministerul Finantelor Publice. Aproximativ 1000 de salariati vor sa protesteze in fata Ministerului Finantelor Publice pentru a atrage atentia ca noul proiect al legii salarizarii duce la taieri de salarii.

UPDATE1 Se vor alatura protestului si salariatii sistemului vamal, renuntand la controale selective la frontiera. Vor fi controlate toate mijloacele de transport, fapt ce va duce la ingreunarea traficului. Mai exact, salariatii sistemului vamal din Romania s-au solidarizat cu colegii din directiile regionale ale finantelor publice si incepand cu orele 10,00 vor declansa o actiune de protest sub forma "excesului de zel" prin care controlul efectuat la frontiera nu se va mai face selectiv, potrivit analizei de risc. Vor fi controlate toate mijloacele de transport, fapt ce va duce la ingreunarea traficului si chiar la blocarea frontierei Romaniei.

Actiunile de protest generate de taierea salariilor au fost declansate de salariati si se pot intinde pe o perioada nedetarminata de timp, ceea ce poate duce la blocarea activitatii de colectare si a activitatilor de relatii cu publicul.

Salariatii Ministerului Finantelor Publice si unitatilor subordonate nu beneficiaza de sporuri, bonusuri sau alte venituri suplimentare, fiind incompatibili cu orice alta functie care poate aduce venituri suplimentare.

Guvernul Romaniei decat sa plateasca 35.000 de consultanti fiscali nou angajati, cu salarii de 10.000 lei, dublu fata de un salariat al sistemului Ministerului Finantelor Publice, mai bine ar plati decent cei 25.000 de salariati responsabili cu colectarea veniturilor statului, fiind o investitie mai realista, corecta si cu efecte in timp, care ar duce la atragerea si pastrarea personalului bine pregatit, care sa poata face fata noilor cerinte in implementarea politicii fiscale.

Sindicatele au facut toate eforturile ca acest conflict sa nu escaladeze, insa pasivitatea autoritatilor in a gasi solutii i-a determinat pe salariati sa reactioneze necontrolat.

O prelungire a acestui conflict ar pune in pericol insasi punerea in practica a prevederilor actualului proiect al legii salarizarii.

Aproximativ 650 de salariati ai Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti au declansat un protest spontan incepand cu orele 8,30 in fata sediului din Strada Dimitrie Gerota nr. 13.

Protestul a fost declansat datorita faptului ca noul proiect al legii salarizarii duce la taieri de salarii si diminuarea veniturilor salariatilor din DGRFP Bucuresti.

Sindicatul DGRFP Bucuresti a incercat sa previna o astfel de manifestare, aducand in nenumarate randuri la cunostinta conducerii MFP si ANAF starea de nemultumire din randul salariatilor.