Inflatia anualizata a ajuns, in luna decembrie a anului trecut, la 6,57%, potrivit datelor prezentate vineri de Institutul National de Statistica. Nivelul atins consfinteste atat ratarea tintei de inflatie a Bancii Nationale pentru 2007, fixata la 4%, plus/minus un punct procentual, dar si ultima prognoza revizuita asupra inflatiei a bancii centrale, care indica un nivel al inflatiei la finalul anului de 5,7%. Analistii nu sunt foarte optimisti nici in privinta atingerii tintei de inflatie din acest an.

Preturile de consum au crescut in luna decembrie a anului trecut cu 0,64% fata de luna anterioara, cele mai mari cresteri fiind la produsele alimentare (0,9%) si la tarifele serviciilor (0,7%). Inflatia anualizata a ajuns in decembrie 2007 la 6,57% fata de aceeasi luna a anului 2006, alimentele si serviciile avand cele mai mari cresteri de preturi (9,14%, respectiv 8,55%).

Anuntul Institutului National de Statistica consfinteste ratatrea tintei de inflatie a BNR, fixata la 4%, plus/minus un punct procentual, pentru 2007. Mai mult, in luna noiembrie a anului trecut, banca centrala revizuise in crestere prognoza de inflatie pentru sfarsitul lui 2007, de la nivelul de 3,9% estimat in luna august, la 5,7%. Si aceasta prognoza revizuita a fost depasita.

Estimarile privind atingerea tintei de inflatie pe 2008 nu sunt prea optimiste

Anuntul facut vineri de INS nu este o surpriza pentru analistii economici, care potrivit NewsIn se asteptau ca inflatia anualizata sa fie intre 6,44% si 6,9% in decembrie.

In plus, analistii sunt de parere ca deprecierea leului, preturile la alimente care vor creste in continuare, presiunile privind cresterea salariilor asteptate intr-un an electoral, sunt factori care vor pune in pericol tinta de inflatie de 3,8% asumata de Banca Nationala pentru acest an, fara un ajutor serios din partea politicilor fiscale si salariale.

"Deprecierea leului se va vedea in scumpirea serviciilor, dar se va transmite si spre bunurile alimentare. In plus, preturile alimentelor vor creste in continuare ca efect al secetei din vara anului trecut", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, pentru NewsIn.

Acesta a mai precizat ca inflatia anuala s-ar putea accentua pana la 8% in luna martie a acestui an, in conditiile in care leul va continua sa se deprecieze fata de euro si pe fondul unui efect de baza negativ in primele luni ale lui 2008 si a avertizat ca BNR nu va reusi sa tempereze inflatia in acest an fara ajutorul politicii fiscale.

Si economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, considera ca deprecierea leului va ramane un pericol pentru inflatie in prima parte a acestui an. Anghel crede insa ca scenatiul BNR privind inflatia in 2008 este unul "optimist, dar nu imposibil, in conditiile unui an agricol normal".

De asemenea, Dragos Cabat, presedintele Chartered Financial Analysts (CFA), estimeaza un varf de inflatie de 8% in februarie sau martie 2008.

Analistul, a declarat pentru NewsIn , ca revenirea inflatiei anuale in intervalul tintit de BNR este imposibila in acest an si ca o estimare realista, pentru sfarsitul lui 2008, este de 5,5 - 5,8%. Nu in ultimul rand, economistul sef al BRD SocGen, Florian Libocor, afirma ca, pentru acest an, incadrarea inflatiei in banda de fluctuatie a BNR este un scenariu foarte optimist.