Moody’s Investors Service a retrogradat ratingul de credit al Chinei pentru prima oara in aproape 30 de ani, explicand ca se asteapta ca puterea financiara a economiei sa se erodeze in anii ce urmeaza din cauza incetinirii cresterii PIB si a faptului ca datoriile continua sa se acumuleze, transmite Reuters.

Forta economica a Chinei se erodeazaFoto: Flickr / AK Rockefeller

Retrogradarea cu un pas, de la A1 la Aa3, vine in conditiile in care Beijingul se confrunta cu riscuri financiare ridicate generate de anii de stimulare a economiei prin imprumuturi.

“Retrogradarea reflecta prognoza Moody’s ca forta financiara a Chinei se va eroda in anii urmatori, cu datoriile din intreaga economie continuand sa creasca in conditiile in care cresterea potentiala incetineste”, a spus agentia de rating intr-un comunicat de presa. Perspectiva Chinei a fost schimbata de agentie de la stabila la negativa.

Ministerul de finante de la Beijing a spus ca retrogradarea, prima pentru China din 1989 si pana acum, supraestimeaza riscurile din economie si a acuzat ca se bazeaza pe o "metodologie nepotrivita".

"Aprecierile Moody’s, ca datoria sectoarelor nefinanciare va creste abrupt prin masuri de stimulare, exagereaza dificultatile cu care se confrunta economia Chinei si subestimeaza abilitatea guvernului chinez", spune ministerul intr-un comunciat de presa.

Liderii de la Beijing au decis ca anul acesta prioritatile principale sa fie gestionarea riscurilor financiare si de aparitie a bulelor speculative.

In acelasi timp, autoritatile cauta, cu prudenta, sa nu loveasca in cresterea economica, ridicand cu mare grija dobanzile pe termen scurt in timp ce inaspresc supravegherea autoritatilor de reglementare.

In acelasi timp, nevoia Beijingului de a atinge tintele oficiale de crestere economica inseamna probabil ca economia va depinde tot mai mult de stimulii monetari, spune Moody’s.

“Desi procesul actual de reformare va transforma probabil, in timp, economia si sistemul financiar, nu se va putea impiedica, o si mai mare crestere a datoriilor din toata economia”, potrivit agentiei de rating, care arata ca acest lucru va crea probleme guvernului.

Desi retrogradarea va creste probabil moderat costul de finantare a guvernului chinez si a intreprinderilor de stat, ratingul ramane confortabil in gama "investment".

Indicele Shanghai Composite Index a cazut peste un procent la inceputul sedintei de tranzactionare, iar moneda chinezeasca, yuanul, s-a depreciat pentru putin timp fata de dolar dupa aparitia stirilor privind retrogradarea Moody’s.

“Va exista un sentiment destul de negativ, mai ales intr-o perioada in care China cauta sa reduca riscurile din sectorul bancar, dar si intr-un moment cand, potential, vor vor exista restructurari ale firmelor de stat”, spune Vishnu Varathan, director pe sectia de economie asiatica a diviziei de trezorerie a Mizuho Bank.

In martie 2016, Moody’s a redus perspectiva Chinei de la stabila la negativa, vorbind despre datoriile in crestere si despre incertitudinile privind capacitatea autoritatilor de a realiza reforme.

Agentia rivala de rating Standard and Poor’s a retrogradat perspectiva Chinei la negativ in aceeasi luna.

Ratingul AA al S&P este cu un grad deasupra celor Moody’s si Fitch, ceea ce a dus la speculatii ca Standard & Poor’s ar putea retrograda si ea China curand.

“Intelegem riscurile si motivul pentru retrogradare, dar datorita faptului ca in China exista un sistem unic - conturi de capital inchise si puternic control guvernamental in toate sectoarele importante - poate tolera un nivel inalt de indatorare”, explica Edmund Goh, manager de investitii in Kuala Lumpur pentru Aberdeen Asset Management.

La peste doua ore dupa anuntul de retrogradare al Moody’s, nicio institutie media de stat din China nu publicase stirea.

Incetinirea economiei a devenit un subiect tot mai sensibil in China, autoritatile impingand economistii si jurnalistii spre mesaje mai incurajatoare.