Dolarul SUA pierde incepe sa-si erodeze tot mai mult statutul de valuta internationala de rezerva, avertizeaza expertii citati de presa internationala. Deprecierea afisata de bancnota verde in anul 2007 i-a distrus reputatia. Ca alternativa reala la hegemonia dolarului, analistii indica un sistem multivalutar. Ponderea dolarului in rezervele mondiale valutare s-a redus, in trimestrul al III-lea din 2007, pana la cel mai scazut nivel, coborand de la 65% la 63,7%.

In acelasi timp, cota euro s-a marit de la 25,5 la 26,4%, o crestere cunoscand-o si prezenta lirei sterline – de la 4,6% la 4,7%. Pentru 2007, expertii prognozeaza o diminuare si mai accentuata a ponderii valutei americane.

Astfel, era dolarului s-ar putea incheia inainte de a implini un veac. Inainte ca moneda americana sa domine pietele financiare, rolul sau era detinut de aur, desi valuta de rezerva era, practic, lira sterlina, care se schimba liber si fara restrictii pe metale pretioase.

Dar in 1914, tarile Americii de Nord si cele ale Americii Latine au format zona dolarului, care a preluat pozitia de lider in 1931 odata cu detronarea lirei sterline.

Deocamdata, scrie cotidianul electronic Gazeta.ru, moneda americana inca mai corespunde principalei misiuni a rezervei nationale – aceea de a asigura increderea fata de propria valuta a tarii – pentru ca se foloseste de marile lichiditati ale pietelor de capital.

Economia mondiala nu saluta insa o depreciere dramatica a cursului dolarului. Iar cel mai probabil succesor al dolarului este euro. Moneda unica europeana este sustinuta de economia UE, care o evolutie echilibrata si este mai putin dependenta de importurile de petrol decat cea americana.

Pe de alta parte insa, intarirea euro produce probleme exportatorilor europeni, ceea ce imprima un ton nu foarte optimist prognozelor europene pe termen mediu. De aceea, este putin probabil ca, in caz de nevoie, bancile centrale sa aleaga o singura moneda pentru rezervele valutare.