Consumul populatiei este una din explicatiile cresterii din primul trimestru

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 7 iunie 2017, 9:22 Economie | Finanţe & Bănci

Imagine de la conferinta INS de miercuri
Foto: Hotnews
Faţă de acelaşi trimestru din anul 2016, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 5,7% pe seria brută şi cu 5,6% pe seria ajustată sezonier, a confirmat Institutul National de Statistica miercuri, cu ocazia publicarii datelor provizorii privind evolutia PIB in primele 3 luni. Industria si comertul sunt ramurile cu cele mai importante contributii la cresterea economiei.

 Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimărilor pentru trimestrul I 2017 faţă de varianta „semnal” publicată în Comunicatul de presă nr. 125 din 16 mai 2017 fiind nesemnificativă.

Seria ajustată sezonier

Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier -  estimat pentru trimestrul I 2017 a fost de 199894,2 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,7% faţă de trimestrul IV 2016  şi cu 5,6% faţă de trimestrul I 2016.

Vezi alaturat prezentarea facuta miercuri de presedintele INS, Tudorel Andrei.
documente
(7 Iun 2017) PDF, 969KB


Serie brută

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2017 a fost de 159665,7 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 5,7% faţă de trimestrul I 2016.
În tabelele 4 şi 5 sunt prezentate datele referitoare la Produsul intern brut în preţuri curente, indicii de volum şi indicii deflatori – serie brută şi serie ajustată sezonier – pentru trimestrul I 2017.
br>
Contribuţia categoriilor de resurse şi de utilizări la modificarea Produsului intern brut

Categorii de resurse
La creşterea PIB, în trimestrul I 2017 faţă de trimestrul I 2016, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuţii pozitive mai importante având următoarele ramuri:
-    Industria (+1,5%), cu o pondere de 23,1% la formarea PIB şi care a înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 6,7%;
-    Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+1,4%), cu o pondere de 19,5% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 7,3%;
-    Informaţiile şi comunicaţiile (+0,9%), cu o pondere de 6,2% la formarea PIB şi care au înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 15,3%;
-    Activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport (+0,5%), cu o pondere de 6,2% la formarea PIB şi al căror volum  de  activitate s-a majorat cu 9,1%.
br>

Categorii de utilizări
Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal:
-    cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 7,4%, contribuind cu 4,8% la creşterea PIB;
-    variaţiei stocurilor, cu o contribuţie de +1,1%, consecinţă a creşterii importante a stocurilor din economie.
O contribuţie negativă la creşterea PIB au avut-o formarea brută de capital fix (-0,1%), ca urmare a reducerii volumului său cu 0,7% şi exportul net (-0,1%), consecinţă a creşterii uşor mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri şi servicii (+0,09 puncte procentuale).


Citeste mai multe despre   
Articol sustinut de Superbrands

AmCham  - 25 de ani de impact in Romania, prin sustinerea consultarii intre mediul public si privat, pentru dezvoltarea Romaniei

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este de 25 de ani intre cele mai reprezentative asociatii ale comunitatii de afaceri din Romania, fiind recunoscuta drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea Romaniei sau dinamica relatiilor comerciale intre SUA si Romania.

766 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă