"Estimarea BCR cu privire la eur/ron este pentru sfarsitul lui septembrie 2017 de 4,60 iar pentru sfarsitul lunii decembrie 2017, de 4,62. Din pacate pentru chf/ron nu facem prognoze, BCR neavand in portofoliu active in aceasta moneda. In ce priveste politica BNR de interventie, nu cred ca aceasta s-ar ancora momentan la un anumit prag. Banca centrala cu siguranta monitorizeaza permanent piata valutara, dar problema unei interventii deliberate si de efect s-ar pune cred doar in cazul unei volatilitati neobisnuite, insotita eventual de iesiri mai semnificative de capitaluri din tara. Cand zic neobisnuit ma refer la miscari de cateva puncte procentuale intr-un interval de cateva, sa zicem 2-3 sedinte de tranzactionare", a explicat pentru HotNews.ro Horia Braun, economistul sef al celei mai mari banci locale-BCR.

Horia Braun, BCRFoto: Piata Financiara

"O astfel de situatie pare putin probabila pe partea de depreciere in contextul global actual, care e destul de pozitiv in ce priveste investitiile cu risc, inclusiv pe piete asa-zis emergente similare Romaniei. Pe de alta parte, insa, BNR ar putea aplica niste operatiuni sa-i zicem de reglaj fin (fine tuning) a rezervei valutare, in sensul de a vinde in piata ocazional (si eventual cand cursul e usor mai depreciat) si in volume relativ mai mici o parte din sumele atrase in valuta de Ministerul de Finante fie de pe pietele internationale (ca urmare a emisiunilor de euroobligatiuni), fie acumulate ca urmare a intrarilor de fonduri europene", a mai spus Horia Braun.

  • Alti economisti sefi ai unor institutii de credit din Romania sunt mai nuantati. "BNR este posibil sa fi intervenit deja in piata; oricum probabil ca nu va lasa leul pentru multa vreme peste 4.60. Daca galagia politica se potoleste ne asteptam sa avem o revenire rapida a leului in zona 4.50-4.55/EUR unde ne asteptam sa ramana pana catre sfarsitul anului. Dar nici in caz contrar nu vedem o crestere peste 4.65/EUR decat pe termen scurt. Fata de CHF este mai complicat fiindca depinde de rata EUR/CHF destul de volatila in ultima vreme (in favoarea noastra de asta data)", a explicat pentru HotNews.ro un alt economist sef de banca.