In programul de guvernare al cabinetului Mihai Tudose este prevazuta infiintarea unei directii speciale in ANAF, care sa controleze firmele care au pierderi timp de peste trei ani si sa ancheteze creditele acordate de actionari companiilor cu pierderi.

"Intentionam constituirea unei directii in cadrul ANAF (si cooperare cu Registrul Comertului) pe tematica firmelor cu pierderi continue (peste 3 ani la rand), companiilor care au cifra de afaceri nula si a creditelor acordate de actionarii privati propriilor firme cu pierderi precum si consolidarea Directiei de Preturi de Transfer din aceeasi institutie.

Vom aduce modificari legislatiei astfel incat pana la 31 decembrie 2019 firmele cu capital negativ sa-si reintregeasca capitalul si ANAF-ul sa fie imputernicit cu urmarirea indeplinirii acestei conditii", se afirma in programul de guvernare.

"Pentru a creste gradul de colectare al taxelor vom imputernici ANAF ul cu colectarea cat mai multor taxe, inclusiv cele de la AFM, incepand cu 1 ianuarie 2018", se mai spune in document.

"Romania are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la bugetul de stat" se argumenteaza in program.

"Este necesara cooperarea interinstitutionala consolidata in scopul reducerii evaziunii. Propunem angajarea unor contracte de performanta pentru ANAF, cu tinte trimestriale si masuri corective automate la derapajele de la tinta stabilita precum si un program de reducere a muncii la negru.

Cresterea eficacitatii ANAF in combaterea evaziunii - actiune concentrata pe domeniile cu risc mare de evaziune, conform matricii de risc.

Majorarea drastica a amenzilor/penalitatilor pentru evaziune si munca la negru.

Inspectorii de munca vor avea dreptul sa stopeze activitatea firmelor care folosesc munca nedeclarata.

Realizarea de catre autoritati a unei baze de date online cu toti lucratorii angajati (ID, fotografii) in sectoarele cu incidenta mare a muncii la negru; angajatorii vor fi obligati sa-si actualizeze informatiile odata cu angajarea/concedierea de personal si sa notifice autoritatile care administreaza contributiile sociale. (Termen 1 ianuarie 2018)."