Firmele private sunt scutite de la intocmirea raportarii datoriilor cu scadenta depasita cu mai mult de 30 de zile

de Adrian Benta     HotNews.ro
Marţi, 4 iulie 2017, 15:06 Economie | Finanţe & Bănci

Consultantul fiscal Adrian Benta
Foto: Hotnews
In Monitorul Oficial au fost publicate recent mai multe acte normative in domeniul financiar-contabil, printre care si Legea nr. 155/2017 privind declararea datoriilor cu scadenta. Documentul scuteste operatorii economici de drept privat la intocmirea situatiei/raportarii datoriilor cu scadenta depasita cu mai mult de 30 de zile, raportare prevazuta initial in OUG nr. 77/1999 modificata prin OUG nr. 22/2016.
In acest context, pana la aparitia Legii nr. 155/2017 atat pentru operatorii de drept privat cat si pentru persoanele juridice publice a existat obligatia raportarii facturilor neachitate si a datoriilor exigibile cu scadenta depasita de mai mult de 30 de zile catre Centrul de Pregatire pentru Personalul din Industrie - CPPI Busteni.

Pentru efectuarea compensarii potentialelor datorii reciproce transmiterea raportarii trebuia sa se faca in mod electronic catre o casuta de e-mail a acestui centru. Pana la data prezentei legi nu a fost adoptata procedura de transmitere electronica, nu s-a indicat casuta de e-mail catre care sa se efectueze comunicarea. Practic, prevederea normativa nu a avut aplicare.

Incepand cu intrarea in vigoare a Legii nr. 155/2017 din data de 06.07.2017, obligatia transmiterii acestei raportari devine numai persoanelor juridice de drept public. Inca nu se cunoaste procedura transmiterii electronice si nici adresa de mail catre care sa se transmita raportarea. Sugeram colegiilor din institutiile publice sa urmareasca evolutia acestor proceduri de compensare.

Tot prin Legea nr. 155 se instituie procedura de urmarire a ordinelor de compensare prevazute de  Hotararea Guvernului nr. 685/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie, si a Regulamentului de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, aceste randuri de compensare vor avea un numar unic si sunt in gestiunea centrului de pregatire din cadrul Sucursalei Bucuresti.

Material sustinut de Siemens

"Comorile" detinute de primarii: cum pot fi folosite marile baze de date pentru a imbunatati serviciile oferite cetatenilor. Studiu de caz City Pulse

Brasovul si orasul Aarhus din Danemarca au luat parte timp de trei ani la un proiect inedit de cercetare - City Pulse, finantat de Uniunea Europeana. Pe scurt, scopul proiectului a fost sa colecteze si sa coreleze cat mai multe date despre cele doua orase, iar pe baza acestora primariile sau companiile sa dezvolte aplicatii gratuite care sa imbunatateasca serviciile oferite cetatenilor.

2805 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică