Guvernul a schimbat joi componenta Plenulului Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. Astfel, Guvernul a decis sa o numeasca pe Aura Gabriela Socol, reprezentant al Autoritatii de Supraveghere Financiara, in functia de membru al Plenului Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, cu mandat de 5 ani. De asemenea, Executivul a decis sa-l renumeasca in functia de membru al Plenului Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, tot pentru un mandat de 5 ani, pe Ion Gogoescu, reprezentant al Ministerului Finantelor Publice.

Aura SocolFoto: Hotnews

Mandatul precedent detinut de Ion Gogoescu in calitate de reprezentant al Ministerului Finantelor Publice in cadrul Plenului a incetat in data de 3 iulie

Schimbarile intervin ca urmare a intrarii in vigoare a noilor dispozitii legale care prevad inlocuirea reprezentantului in Plen al Asociatiei Romane a Bancilor cu un reprezentant din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Incepand cu data de 6 iulie, a incetat, prin efectul legii, mandatul de membru al Plenului Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor exercitat de Bogdan Mihai Martimof, reprezentant al Asociatiei Romane a Bancilor. Inlocuirea reprezentantului Asociatiei Romane a Bancilor cu un reprezentant din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara este reglementata prin Legea nr. 125/2017 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii terorismului, prin care a fost modificata si completata Legea nr. 656/2002.

Conform dispozitiilor legale in vigoare, propunerile pentru numirea in functia de membru al Plenului Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, reprezentant al unei autoritati competente, se fac de catre conducatorul autoritatii respective in termen de 30 de zile de la data vacantarii postului.