Guvernul vrea sa creasca baza pentru calcularea impozitului pe profit la companii printr-o prevedere care, potrivit unor surse din piata de consultanta, va afecta mai ales bancile. Astfel, Ministerul Finantelor prevede intr-un proiect de OUG ca o companie nu-si poate deduce din baza de impozitare valoarea creantelor instrainate decat in limita unui plafon de 30%. Or, cele mai multe dintre banci si-au dedus pana acum din cheltuieli portofolii uriase de credite neperformante (creante), procedeu prin care si-au scazut semnificativ baza de impozitare.

Ionut MisaFoto: Agerpres

Cum suna articolul din proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Codului Fiscal:

  • Titlul II - Impozitul pe profit.
  •  1. La articolul 25 alineatul (3), după litera m) se introduce o nouă literă, litera n), cu următorul cuprins:
  •  „n) cheltuielile reprezentând valoarea creanțelor înstrăinate, potrivit legii, în limita unui plafon de 30% din valoarea creanțelor înstrăinate la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora.”

In motivarea proiectului de OUG, Ministerul Finantelor arata de altfel ca masura tinteste mai ales sistemul bancar: "În situația în care, din analizele efectuate asupra modalității de stabilire a impozitului pe profit s-au evidențiat efecte fiscale importante generate de înstrăinarea creanțelor, mai ales în sectorul bancar, se impune revizuirea regimului fiscal aplicabil acestor cheltuieli în sensul limitării valorii deductibile a acestora la stabilirea rezultatului fiscal".

"Având în vedere amploarea fenomenului de cesionare a creanțelor, în special a celor din domeniul bancar, precum și faptul că acestea sunt înstrăinate pentru sume infime raportate la valoarea creanțelor/împrumuturilor, valoare considerată cheltuială deductibilă la calculul impozitului pe profit, în vederea diminuării impactului fiscal asupra bazei de impozitare, se impune limitarea deducerii acestor cheltuieli, în limita unui plafon de 30% din valoarea creanțelor înstrăinate la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora. Această limitare aduce același regim fiscal, aplicabil în prezent pentru creanțele scoase din gestiunea contribuabililor, plătitori de impozit pe profit, ca urmare a neîncasării", se mai arata in proiectul de Ordonanta de Urgenta.

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a atacat dur bancile in urma cu o saptamana, acuzandu-le ca nu platesc impozit pe profit.