Banca Centrala Europeana (BCE) a retras, marti, 20 miliarde euro din fondurile pe o zi (overnight) de pe pietele din zona euro, pentru a mentine dobanda la depozitele pe termen scurt aproape de nivelul de 4%, potrivit NewsIn care citeaza Reuters.

Pe de alta parte, BCE a acordat bancilor imprumuturi pe termen de o saptamana in valoare totala de 190,5 miliarde de euro, cu 25 miliarde de euro mai mult decat se estima ca ar fi necesar. Cererea puternica a majorat costul finantarii la 4,21%, peste nivelul de 4,19% asteptat de traderi.

Pe piietele internationale, imprumuturile se afla sub presiune din luna august a anului trecut, deoarece bancile au devenit mult mai precaute in ceea ce priveste securitatea creditelor, ceea ce a dus la destabilizarea sistemului financiar pe fondul crizei creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat din Statele Unite.

Bancile centrale au injectat lichiditati suplimentare in pietele monetare la sfarsitul anului pentru a diminua tensiunile, insa, ulterior, BCE a retras o mare parte din exces.