"In luna iulie, cea mai substantiala crestere a pietei negre se inregistreaza in partea de vest a tarii (plus 6,3 p.p. comparativ cu mai, pana la 24,5%), in compensare cu scaderea din regiunea nord-vest, acolo unde in luna mai se inregistra cea mai abrupta crestere. Regiunea nord-est ramane si in luna iulie cea mai afectata de comertul ilegal cu tigarete, inregistrand o pondere de 38,4%, in crestere fata de mai 2017 cu 1,1 p.p. Regiunea sud-vest continua sa aiba o cota ridicata a comertului ilicit, de 22%", se arata intr-un comunicat de presa transmis joi.

Din punct de vedere al provenientei, categoria "cheap whites" detine in continuare cea mai mare pondere (59,7%), urmata de produsele provenite din Moldova (25,2%, in crestere cu 2,8 p.p. fata de mai) si Ucraina (8,5%, in scadere cu 7,2 p.p.). Ponderea produselor provenite din Serbia ramane constanta", a declarat Marian Marcu, Director Novel Research.

"In iulie, traficul ilicit a depasit pragul de 16%, pentru prima oara de la inceputul anului. In ciuda obiectivelor ambitioase asumate de catre autoritati, contrabandistii par a fi speculat cu succes incertitudinea creata de schimbarile repetate de la nivelul institutiilor de control. Cei care pierd sunt, pe de-o parte, jucatorii corecti din industrie, care creeaza locuri de munca bine platite si platesc taxe si accize, si, pe de alta parte, statul, care nu reuseste sa atraga la buget sutele de milioane de euro rulate pe piata neagra a tigaretelor. Pentru a opri tendinta de revenire a contrabandei, in a doua jumatate a anului va fi nevoie de mobilizarea rapida a tuturor structurilor statului cu atributii in combaterea traficului ilicit si a evaziunii fiscale. Vor fi necesare atat folosirea eficienta a resurselor proprii, cat si intensificarea colaborarii cu toti cei direct afectati de contrabanda, fie ca vorbim despre reprezentantii mediului de afaceri sau despre cei ai consumatorilor", a declarat Ileana Dumitru, director Juridic si Relatii Publice al British American Tobacco Romania.

"Dupa o scadere continua timp de 11 luni, piata neagra creste din nou. Chiar daca vorbim despre o majorare usoara, de sub 1 p.p., perioada in care aceasta se manifesta este de natura sa ne ingrijoreze, pentru ca luna iulie este, de regula, o luna cu niveluri joase. In acest context, salutam reluarea programelor derulate in cadrul protocoalelor semnate inca din 2005 cu ANAF si Vama. Astfel, incepand cu 28 august, va demara o noua etapa de pregatire a echipelor canine, constand in inlocuirea cainilor care se pensioneaza si dresajul noilor exemplare, stagii de intretinere si imbunatatire a tehnicilor de control pentru echipele existente, activitati de evaluare samd. Dupa extinderea programului de combatere a contrabandei cu ajutorul echipelor canine in Moldova, cainii special instruiti pentru depistarea tigaretelor ilegale vor fi prezenti si in punctele vamale din Serbia, cu sprijinul JTI. Asa cum am mai declarat anterior, in conditiile in care scannerele nu functioneaza, numarul agentilor vamali e insuficient, iar dotarile tehnice si informatice precare, cainii raman cel mai eficient mijloc de combatere a contrabandei", a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

"Philip Morris International este un partener important al autoritatilor, punand la dispozitie resursele si expertiza globala in lupta impotriva comertului ilicit. Vom continua sa investim in afacerea pe care o derulam in Romania, precum si in programele de lupta impotriva comertului ilegal, asa cum este PMI Impact, o initiativa globala de alocare de fonduri pentru proiecte dedicate luptei impotriva contrabandei, cu un buget de 100 milioane USD. Peste 200 de proiecte au fost inscrise pana acum, de catre organizatii non guvernamentale, universitati, entitati private din 42 de tari, inclusiv Romania. Pentru ca aceste proiecte sa aiba efectul scontat, este nevoie de un efort concertat al autoritatilor, la nivel national. Piata neagra a tutunului distorsioneaza mediul de business si are implicatii serioase la nivel social si economic. Masurile impotriva acestui fenomen trebuie sa fie puternice, constante si integrate intr-o viziune pe termen lung", a precizat Alexandra Olaru, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania.

"Chiar daca Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Directia Generala a Vamilor s-au aflat intr-o perioada de schimbari ale conducerii, actiunile de combatere a comertului ilegal cu tigarete au continuat. De asemenea, Politia de Frontiera a raportat pentru primul semestru al anului peste 1,6 milioane pachete de tigarete confiscate, precum si destructurarea a 18 grupari specializate in contrabanda cu tigari. Cu toate acestea, piata neagra pe regiuni are evolutii surprinzatoare. Ceea ce inseamna ca este absolut necesara si pe viitor colaborarea autoritatilor cu mediul de afaceri, precum si continuarea actiunilor de combatere a contrabandei", a declarat Adrian Pirau, Director Comercial, Imperial Tobacco Romania.

Potrivit unui comunicat recent, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin Directia Generala a Vamilor, a declansat in data de 10 iulie a.c. "Operatiunea Scut IV" pentru combaterea traficului ilicit la frontierele U.E. Conform informarii mentionate, "echipele mobile si echipele canine din cadrul Directiei Generale a Vamilor impreuna cu inspectorii vamali din cadrul directiilor regionale vamale Brasov, Craiova, Cluj, Galati, Iasi, Timisoara au intocmit 147 procese-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor, aplicand amenzi in valoare totala de 986.890 lei si 5 sesizari penale in cadrul Operatiunii Scut IV. Au fost confiscate 482.098 bucati tigarete, 1.070 litri alcool, 6 autoturisme, 37.312 kg produse energetice si alte bunuri in valoare de 104.422 lei."

Producatorii de tigarete considera ca, pentru reducerea contrabandei in continuare, sunt necesare mai multe schimbari legislative pe care, impreuna cu autoritatile de aplicare a legii, le solicita de ani de zile. Astfel, pe langa reglementarea unitara, pe criteriu cantitativ, a infractiunilor de evaziune fiscala si de contrabanda cu tigarete, este necesara clarificarea situatiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria si Bulgaria, precum si stabilirea unor atributii specifice pentru politia locala si jandarmerie, intrucat comertul ilegal cu tigarete se desfasoara aproape nestingherit in zona de competenta a acestora ¬ piete, oboare, statii de metrou.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa cel petrolier. In 2015, companiile de tutun au virat la buget circa trei miliarde de euro, insemnand accize, TVA, taxe si contributii. Suma reprezinta aproape 2% din PIB, ceea ce inseamna echivalentul bugetului destinat Apararii.