Economia Romaniei a afisat un nou trimestru de crestere economica, dar politica fiscala prociclica si majorarile salariale rapide din 2017 sporesc riscul de supraincalzire, potrivit Fitch Ratings. Agentia de evaluare financiara a revizuit in urcare prognoza de crestere a economiei pentru acest an de la 4,8% la 5,1% si nu exclude o noua revizuire pozitiva in a doua parte a anului, mai noteaza autorii raportului. "De asemenea, exista si un risc de supraincalzire, in conditiile in care ritmul cresterilor salariale il depaseste pe cel al productivitatii. Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza ca economia functioneaza cu circa 2% peste capacitate si ne asteptam ca deficitul de cont curent sa depaseasca 3% din PIB in acest an", mai arata raportul citat.

Agentia internationala noteaza ca avansul economic din prima jumatate a anului a fost sprijinit si de relaxarea politicii fiscale, care au dus la ratarea tintelor fiscale, in conditiile in care veniturile din taxe au stagnat, iar cheltuielile au crescut. Fitch estimeaza ca economia Romaniei isi va frana cresterea in 2018 si 2018, pe masura ce efectele stimulilor fiscali se reduc, insa apreciaza ca ritmul de crestere va ramane peste 3% pe an. Pentru anul viitor, agentia preconizeaza o crestere economica de 3,4%, iar pentru 2019 anticipeaza un avans de 3,5%.

Anul trecut, deficitul de cont curent s-a situat la 2,3% din PIB. In privinta deficitului bugetar, Fitch isi mentine estimarile anterioare, care indica un deficit de 3,7% din PIB pentru acest an, peste plafonul de 3% din PIB. "Acest lucru implica o noua deviere de la obiectivul pe termen mediu privind atingerea unui deficit structural de 1% din PIB. Politicile fiscale pe termen mediu sunt mai putin clare in urma schimbarilor politice din luna iunie, cand Mihai Tudose l-a inlocuit in functia de premier pe Sorin Grindeanu. Guvernul a prezentat ulterior un plan de modificare a taxelor si impozitelor pentru anul viitor, insa nu este clar daca este compatibil cu propriile obiective fiscale", se arata in raport.