Consider ca Romania ar putea adopta moneda euro in cinci ani, adica in 2022, a declarat luni ministrul roman de Externe pentru cotidianul polonez Rzeczpospolita, potrivit Reuters. Este pentru a treia oara cand oficiali ai tarii noastre avanseaza o data certa privind aderarea la Euroland, fara sa existe un proiect asumat in acest sens la nivelul intregii societati (clasa politica si societate civila). Datele asumate anterior- anul 2012 si apoi 2019 s-au dovedit a fi nerealiste, economia noastra necesitand inca reforme pentru a face fata cu succes adoptarii monedei europene.

HotNews.roFoto: Hotnews

Guvernatorul BNR s-a exprimat in repetate randuri cu privire la acest demers ambitios, sustinand ca trecerea la Euro va fi sustenabila "doar daca ne concentram pe reducerea decalajelor de dezvoltare intre regiunile Romaniei".

  • Problema e cand, si nu daca, pentru ca noi nu avem optiunea de a ne putea opune

Problema e cand, si nu daca, pentru ca noi nu avem optiunea de a ne putea opune, asa cum au negociat Anglia si Danemarca. "Romania nu are optiunea de opt-out (optiunea de te opune - n. r.) din uniunea economica si monetara. Aceasta inseamna ca Romania trebuie sa adopte euro la un moment dat. Pentru Romania, problema este cand, si nu daca.

De asemenea, tot legat de euro, Isarescu a mai precizat ca statele care au adoptat euro - Letonia, Lituania, Estonia, Slovacia, Slovenia - sunt tari mici, au o situatie geopolitica diferita de a Romaniei si un nivel de convergenta reala diferit. "Tarile mai mari, cu un regim de curs de schimb flexibil, cum ar fi Ungaria, Polonia, Republica Ceha si Romania, sunt mai prevazatoare in ceea ce priveste adoptarea euro, iar situatia lor este diferita. Niciuna dintre aceste tari nu a anuntat o data pentru adoptarea euro", a adaugat Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR a atras atentia asupra faptului ca o zona cu o moneda unica nu este un loc pentru economii cu probleme de competitivitate si ca este nevoie de reforme structurale finalizate pentru a avea succes. Consensul politic este esential pentru trecerea la euro, care nu trebuie sa fie doar o "ambitie", iar indeplinirea criteriilor de convergenta este o conditie necesara dar nu suficienta, a aratat joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu

Reamintim ca Romania -daca va opta pentru trecerea la euro- trebuie sa participe la mecanismul cursului de schimb (ERM II) timp de cel putin 2 ani fara devieri semnificative de la cursul central ERM II si fara o devalorizare a cursului central bilateral al propriei monede in raport cu euro in aceeasi perioada.

Romania indeplineste, e drept, criteriile nominale. Dar asta nu e in sine un argument. Datorie mica avem (raportata la PIB), deficit bugetar bun avem, inflatie ok avem, curs relativ stabil avem, dar vorba lui Tanase: "Pen`ce?". Si bunicul din satul maramuresean in care am crescut avea suficienti bani ca sa isi cumpere Mercedes, dar nu si-a luat. Ce sa faca cu Mertzanul pe drumurile prefuite, de tara? Asa si Romania: si-a facut piscina, si-a cumparat costum performant de inot, a montat deasupra pscinei o trambulina ultimul racnet, dar nu si-a pus intrebarea: stie sa innoate?

  • Daianu, BNR: Daca economia romaneasca ar creste in acelasi ritm ca pana acum am putea adera la euro in 13 ani

Daca economia romaneasca ar creste in acelasi ritm ca pana acum am putea adera la euro in 13 ani. Daca am avea o crestere de 5% am avea nevoie de noua ani, a afirmat Daniel Daianu, membru al Consiliului de Administratie al BNR. Acesta a spus ca avem cele mai scazute venituri fiscale din UE.

"Este inca calea lunga pana la convergenta structurala, care sa indreptateasca dorinta noastra de aderare la euro, astfel incat acest pas sa poate fi facut. Noi propunem un minim de convergenta de 75% din media UE. Adevarata miza este in ce conditii si cum vom fac aderarea. Criza a redus rata de crestere potentiala a economiei romanesti. Exista indicatori de competitivitate care arata ca suntem la urma. Am incercat sa estimam perioada de timp pentru converventa reala. Exista un timp de parcurgere al convergentei reale. Daca am avea o crestere cu acelasi ritm ca pana acum am ajunge la 75% in 13 ani. Daca am avea o crestere de 5% am avea nevoie de noua ani pentru aderare", a declarat, Daniel Daianu, membru al Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, la sesiunea stiintifica "Romania in Uniunea Europeana" organizata de Academia Romana.

Constructia Uniunii Monetare e mult perfectibila. UE nu este, asa cum ar fi trebuit sa fie, un Stat federal. In UE, transferurile fiscale sunt nefunctionale. Uitati-va la Grecia. Pentru 1% din PIB-ul UE, nu Uniunea dicteaza salvarea, ci o paseaza unor banci care mai degraba fac profit de pe urma Greciei in loc sa o salveze.

Nu in ultimul rand in Romania, diferentele dintre Bucuresti si restul tarii sunt uriase. In Capitala avem un PIB/capita de 30 k euro, similar Berlinului. In Moldova, ajungem la 10 k euro (daca nu e si mai mic). Pe cine integram in Eurozona de fapt?

Bulgaria, Republica Ceha, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia sunt tarile UE care au obtinut o derogare de la adoptarea euro. Cu alte cuvinte, mai devreme sau mai tarziu vor trebui sa renunte la moneda nationala. E drept, alti membri ai Uniunii si-au negociat prin tratate amanarea adoptarii euro in vreme ce altii au spus raspicat de la inceput ca nu vor renuntat la monedele lor( Marea Britanie). Exista insa si tari care nu sunt in Uniunea Europeana dar care utilizeaza moneda euro (Andorra) sau altele -tot nemembri UE- care au anuntat ca vor trece la euro. In partile urmatoare, despre cum se trece la euro in mod practic (studiu de caz pe una dintre tarile care au adoptat moneda unica) iar in partea a treia, ce ar insemna pentru Romania trecerea la moneda unica.

  • Ce au negociat alte State?

Danemarca a obtinut prin Tratatul de la Edinburgh urmatoarele:.

  • Un protocol special care ii permite sa controleze cumpararea de case secundare de catre nationalii non-danezi.
  •   Danemarca nu este obligata sa ia parte la moneda unica si a refuzat abolirea monedei nationale, Kronul, intr-un alt referendul de pe 28 septembrie 2000.
  • Danemarca nu este obligata de legislatia primului pilon in ceea ce priveste Justitia si Afacerile Interne si cetatenia UE.
  • Danemarca nu ia parte la cooperarea pentru aparare in UE.

Republica Ceha are obligatia, la fel ca Romania, adoptarea euro in conformitate cu Tratatul de la Atena, fara sa existe o data planificata pentru asta. Coroana ceha nu face parte din ERM II. De la aderarea la UE in 2004, Republica Ceha a adoptat o politica fiscala si monetara similara cu cea a Uniunii Europene. Desi tara este mai bine pozitionata decat punct de vedere economic ceilalti candidati pentru aderarea la zona euro, exista un euroscepticism acut.

Spre sfarsitul anului 2010, o dezbatere aprinsa s-a instalat in Cehia cu priovire la negocierea unei optiuni similare celei obtinute de Danemarca. Aceasta dezbatere a fost alimentata in parte de catre presedintele eurosceptic Vaclav Klaus. Premierul Petr Necas a afirmat mai tarziu ca nu era necesara negocierea, deoarece Republica Ceha nu poate fi obligata sa adere la ERM II. In consecinta, Republica Ceha va alege singura data la care sa treaca la euro, fara nicio graba.

Ungaria

Ungaria va adera la zona euro doar atunci cand zona euro ￯va oferi din nou o perspectiva￯ si cand tara va fi pregatita pentru asta, a declarat premierul Viktor Orban la Berlin, in cadrul unei conferinte de presa comuna cu Angela Merkel. ￯Nu respingem nicicum euro￯, a spus Orban, adaugand ca Ungaria va adopta euro doar cand se vor intruni conditiile pentru aceasta, deoarece a invatat din greselile altor tari care acum sufera consecintele aderarii prea rapide la zona euro.

Polonia. Intentia de aderare la euro a existat in 2008, insa prabusirea bancii Lehman Brothers si recesiunea mondiala ce a urmat i-au schimbat planurile. Sprijinul populatiei pentru euro a scazut, iar, intr-un sondaj recent, doar 20 la suta din respondenti au declarat ca sunt de acord cu aderarea.

SuediaNu intentioneaza sa treaca in curand la euro, atata vreme cat la referendumul organizat populatia a fost vadit impotriva.Tara a mai facut parte dintr-o uniune monetara, prin 1873, cand impreuna cu Danemarca si Norvegia au format Uniunea Monetara Scandinava, avand ca moneda dolarul suedez.

Exista insa si tari care nu sunt membre ale Uniunii Europene dar care utilizeaza euro pe teritoriul lor. Andorra este una dintre acestea, urmand sa treaca la euro Colectivitatea Insulelor Wallis si Futuna sau Polinezia franceza.