Banca Centrala a Rusiei a lansat marti una dintre cele mai mari operatiuni de salvare a unei institutii bancare din istoria sa, anuntand ca va prelua banca privata Otkritie, care in ultimele luni a fost afectata de o diminuare dramatica a depozitelor ca urmare a ingrijorarilor cu privire la calitatea portofoliului sau, informeaza Reuters, citata de Agerpres. Intr-un comunicat de presa, Banca Centrala a Rusiei a informat ca va deveni actionar major la Bank Otkritie, a saptea mare banca din Rusia in functie de active, utilizand un fond dedicat curatarii bilanturilor bancilor care au cumulat imprumuturi toxice.

"Banca Centrala a Rusiei va oferi sprijin financiar pentru banca Otkritie, garantand continuarea activitatilor sale", se arata in comunicatul bancii centrale.

Cu toate acestea, salvarea Otkritie este posibil sa alimenteze ingrijorarile cu privire la intregul sistem bancar din Rusia, avand in vedere faptul ca este vorba de cea mai mare banca privata din Rusia. In plus, unii dintre actionarii Otkritie au legaturi cu mari entitati publice, ceea ce i-a determinat pe unii analisti sa sustina ca Bank Otkritie era prea mare si prea influenta pentru a fi lasata sa se prabuseasca.

"Pe de o parte, anuntul Bancii Centrale aduce o usurare pe piata. Pe de alta parte, situatia generala si masurile adoptate de Banca Centrala dau nastere la semne de intrebare cu privire la calitatea supervizarii Bancii Centrale asupra uneia dintre institutiile de credit de importanta sistemica din Rusia", a declarat Dmitry Polevoy, economist sef la ING Bank in Moscova.

Banca Centrala a Rusiei nu a oferit detalii cu privire la sumele cheltuite pentru salvarea Bank Otkritie, dar a precizat ca intentioneaza sa preia o participatie de 75% dupa ce va evalua pozitia oficiala a bancii. Pana acum, cea mai mare salvare a unei banci din Rusia a fost in 2011, cand au fost cheltuite 395 miliarde ruble (6,7 miliarde de dolari) pentru sprijinirea Bank of Moscow, care la acea data era a cincea mare banca ruseasca.

Banca Otkritie, parte a grupului mai larg Otkritie, a crescut rapid in ultimii ani, preluand mai multe banci, fonduri si companii de asigurari. Insa viceguvernatorul Bancii Centrale a Rusiei, Dmitry Tulin a subliniat ca aceasta expansiune rapida a fost finantata prin imprumuturi, iar banca si-a asumat riscuri importante. Problemele de la Otkritie au devenit publice dupa ce, la inceputul lunii iulie, agentia ruseasca de rating ACRA a acordat bancii un rating "BBB minus", citand calitatea redusa a portofoliului de credite. Ulterior, investitorii au inceput sa vanda actiuni Otkritie, iar luna aceasta Moody's a anuntat ca pune ratingul Otkritie sub supraveghere pentru o posibila retrogradare. Potrivit Moody's, in lunile iunie si iulie depozitele Otkritie s-au diminuat cu 435 miliarde ruble (7,40 miliarde de dolari), echivalent cu 18% din pasivele bancii.