​Actiunile Bancii Transilvania urcau vineri la pranz, in ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii cu peste 2.1%, iar cele ale BRD cu 1.07%. Pe forumurile bursiere nu putini sunt cei care se intreaba care a fost rostul interventiei publice a senatorului liberal Florin Citu, atunci cand a afirmat ca Statul intentioneaza sa taxeze sectorul financiar, fara sa aduca dovezi ferme in srijinul afirmatiei sale. Unii dintre forumisti, investitori activi la BVB spun ca trebuia sa stie ce poate declansa asemenea afirmatii pe o piata sensibila cum e bursa, in vreme ce altii ii tin partea, convinsi ca o asemenea intentie a Finantelor chiar a existat si ca scandalul generat i-a fortat pe guvernanti sa renunte oficial la taxarea bancilor.

Cert e ca in cele cateva ore de la anuntul facut de senatoru Citu si pana la infirmarea oficiala venita de la premierul Tudose si apoi de la MFP, capitalizarea bursiera a BT si BRD scazuse cu 1.3 miliarde de lei, potrivit ZF.

Activele la valoare neta ale intregului sistem bancar local erau, la mijlocul acestui an, de 398.62 miliarde de lei, potrivit unui raspuns transmis de BNR la solicitarea HotNews.ro. Aplicand o cota de impunere de 0.5%, obtinem putin sub doua miliarde de lei (430 milioane de euro), bani care ar putea intra la bugetul de stat. Asta daca cele 0.5 puncte procentuale se vor aplica tuturor bancilor (existand si varianta de a se aplica doar celor care raporteaza pierderi). O asemenea taxa exista si in alte state- Austria, Suedia, Ungaria, Polonia sau Franta, chiar daca in unele cazuri ea alimenteaza un fond destinat salvarii bancilor in dificultate iar in alte cazuri alimenteaza direct bugetul Statului.

Introducerea taxei bancare ar fi prezinta riscuri semnificative pe termen mediu, printre ele fiind:

  •  Ca raspuns la perspectiva unui profit in scadere, bancile ar putea deveni si mai conservatoare si vor reduce volumul creditelor acordate- aceasta inseamna ca, la randul ei, nici productia economica si nici consumul intern nu pot creste cu vitezele asteptate.
  • Intrucat majoritatea bancilor din Romania sunt detinute de banci-mame cu sediile in strainatate, exista riscul ca respectivele banci-mame sa investeasca mai putin in filialele lor din Romania
  • Sa nu uitam, consumatorii sunt cei care duc greul costurilor. Cu cat este mai mare taxa bancara bancile sunt mai motivate sa gaseasca modalitati de a transfera povara taxei catre clienti.Un cost ridicat al creditului reduce puterea de cumparare si incetineste cresterea economica.