Dupa o saptamana de atac constant la adresa intregului sistem bancar, era de asteptat ca leul sa se devalorizeze in fata principalelor valute, insa cotatiile medii calculate in baza tranzactiilor care au loc in piata (unde BNR este si jucator, uneori) arata o intarire a monedei nationale. De la o cotatie de 4.5958 lei/euro cat era afisat luni, moneda nationala s-a intarit foarte usor pana la 4.5945 lei/euro, potrivit calculelor BNR. Reamintim ca seful Executivului a acuzat in ultima perioada fie ca 70% din banci nu platesc impozit pe profit, apoi ca sunt mai rele decat Terente (violator si criminal legendar) sau ca refuza sa isi ia salariul pe card ca sa nu dea bancilor niciun comision.

E drept, piata valutara functioneaza intr-un perimetru dictat de performante economice, dar asemenea declaratii o pot perturba. La noi insa, acest lucru nu s-a intamplat, unii dealeri suspectand ca BNR a intrat in ringul valutar pentru a cumpara lei si a vinde euro, sprijinind astfel aprecierea leului.

"Cu foarte putin timp in urma insusi Guvernatorul declara public ca nu mai e deloc loc pentru aprecierea monedei nationale. Cu toate acestea, asistam la o apreciere a ei, intr-un context in care bancile romanesti sunt grav atacate de catre insusi primul-ministru al tarii!", spune un dealer.

"Astfel,desi am avut ceva mai devreme luna asta o evadare a cotatiei din parametrii unei formatii tehnice clasice – triunghiul descendent de continuare – piata s-a miscat mai putin decat ar fi fost de asteptat, iar rezistentele de la 4.595 raman cat se poate de relevante, mai ales in sensul in care fluctuatia cursului pe termen mediu depinde de cat de robuste se dovedesc in perioada urmatoare", arata un raport al Bancii Transilvania.

Euro s-a tranzactionat intr-un interval ingust in jurul a USD 1.1900/EUR vineri dimineata. "Ne asteptam la o volatilitate crescuta dupa anuntul datelor privind piata muncii in SUA programat pentru aceasta dupa-amiaza.

Monedele Europei emergente s-au tranzactionat diferit fata de euro. EURRON se mentine intr-o zona apropiata de 4.5900", noteaza si economistii Piraeus Bank.

In zona euro, conform datelor anuntate de IHS Markit, activitatea in industria prelucratoare a crescut in august. Citirea finala a indicelui PMI in sectorul manufacturier a confirmat anuntul initial de 57.4 puncte, in crestere de la 56.6 in iulie. Cu toate ca economia germana continua sa fie principalul motor al cresterii, imbunatatirile au putut fi observate in intreaga regiune fiind sustinute atat de exporturi cat si de consumul intern.

Vineri dimineata, piata titlurilor suverane denominate in lei este calma, vanzatorii fiind parca un pic mai mult prezenti. Participantii la piata sunt atenti la declaratiile oficialilor pentru clarificari cu privire la modificarile politicii fiscale romanesti, mai spun economistii Piraeus..

Vineri dimineata preturile metalelor pretioase s-au mentinut ridicate din cauza incertitudinilor geopolitice. Aurul se tranzactioneaza in apropiere de 1,320.00 dolari pe uncie, argintul este cotat la 17.49 dolari pe uncie, platina se gaseste peste 990.00 dolari pe uncie, iar paladiul se tranzactioneaza in jurul a 935.00 dolari pe uncie.