Ca intotdeauna cand probabilitatea unui conflict creste sau cand tensiunea mondiala urca, investitorii cu bani isi plaseaza lichiditatile in active sigure - aur, in special sau in monede sigure- cea japoneza si cea elvetiana sunt preferate. Luni, investitorii au crescut ponderea activelor de refugiu in portofoliile pe care le detin, dupa noile provocari ale Coreei de Nord, intarind yenul nipon si francul elvetian. Euro s-a dovedit mai rezilient decat dolarul tranzactionandu-se in jurul pranzului la USD 1.1918/EUR. Monedele Europei emergente, percepute ca riscante s-au tranzactionat cu prudenta fata de euro luni dimineata. EURRON se mentine intr-o zona apropiata de 4.5900. BNR a calculat luni o medie de 4,5949 lei pentru un euro, fata de 4,5945 lei/eur- media de vineri.

Daca ne uitam la indicatorii economici publicati luni, constatam ca preturile productiei industriale au ramas neschimbate fata de luna anterioara, crescand cu 3.0% fata de iulie 2016. Preturile din industria manufacturiera si din sectorul minier au scazut cu 0.3% respectiv cu 0.7% fata de iunie in timp ce preturile din sectorul energetic si din distributia de energie si salubritate au crescut cu 1.3% respectiv cu 2.0%.

Pe piata monetara, curba randamentelor implicite este neschimbata luni dimineata , cu segmentul scurt la 0.65% si cu segmentul 1M-3M in zona 0.80% - 0.95%.

Ministerul finantelor intentioneaza sa vanda luni, in prima licitatie a lunii septembrie, certificate de trezorerie cu maturitate de sase luni cu valoare nominala de opt sute milioane lei. Randamentul maxim ar putea sa se situeze in jurul nivelului 0.65%.

Preturile metalelor pretioase au inceput in forta saptamana pe seama incertitudinilor geopolitice care au crescut apetitul pentru activele de refugiu. Aurul se tranzactioneaza in apropiere de 1,339.47 dolari pe uncie, nivel atins azi dimineata dupa o pauza de aproape un an, argintul este cotat sub 17.90 dolari pe uncie, platina a urcat deasupra 1,000.00 dolari pe uncie, iar paladiul a testat mai devreme pragul psihologic de 1,000.00 dolari pe uncie.