Romanii au bagat in consum peste 100 de miliarde de lei in primele 7 luni, arata datele transmise de Statistica la solicitarea HotNews.ro. Pe carburanti au cheltuit in iulie peste 4 miliarde de lei, cam cat se cheltuia de regula in luna decembrie, cand alergatura dupa cadouri era turata la maxim. Drept este, la consumul de carburant a contribuit cresterea rapida a numarului de masini nou inmatriculate. Cat despre consumul privat in general, cresterea este mai degraba rezultatul cresterilor salariale de doua cifre, a dobanzilor negative (pana de curand) si a dobanzilor bancare inca scazute care au facut creditele mai ieftine si nu au stimulat economisirea in mod deosebit.

HotNews.roFoto: Hotnews

Defalcat pe componente,remarcam cresterile pe zona achizitiei de combustibil, lucru pe care il putem pune si pe seama faptului ca in semestrul I 2017, numarul de inmatriculari noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor a fost de 303.699, in crestere cu 68,5% fata de semestrul I 2016. Au fost inregistrate cresteri la categoria "autoturisme", numarul acestora fiind cu 70,2% mai mare, iar la categoria "mopede si motociclete", cresterea a fost de 13,4%.

Ritmul solid de crestere al comertului cu amanuntul este sustinut de ameliorarea venitului real disponibil al populatiei, accelerarea creditului neguvernamental denominat in moneda nationala si efectul de avutie (generat de majorarea preturilor activelor imobiliare si financiare), se arata intr-un raport transmis luni de Banca Transilvania. In dinamica an/an volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul a accelerat de la 6.9% in iunie la 10.1% in iulie. "De asemenea, in perioada recenta s-au acumulat tensiuni si incertitudini din sfera politicii economice, fiind ridicata probabilitatea majorarii costurilor de finantare incepand cu toamna anului curent. Totodata, autoritatile au anuntat reintroducerea accizei suplimentare la carburanti in doua etape: 16 bani de la 15 septembrie si 16 bani de la 1 octombrie. In acest context, ne asteptam la decelerarea dinamicii anuale a comertului cu amanuntul (si a consumului privat per ansamblu) pe termen scurt si mediu, scenariu sustinut de disiparea impactului Noului Cod Fiscal, incertitudinile din sfera politicii economice si majorarea graduala a costurilor de finantare. Astfel, dinamica anuala a consumului privat s-ar putea tempera de la 7.4% in 2016 la 7.1% in 2017, respectiv 4.4% in 2018. Pentru 2019 previzionam o evolutie a consumului privat la un ritm apropiat de potential (4.5% an/an)", arata raportul BT.

Datele complete transmise de INS le aveti mai jos: