Cifra de afaceri medie a firmelor din Romania (891 milioane euro) este inca sub majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est, insa a inregistrat cea mai mare rata de crestere in 2016 (+6,6%), se arata in Raportul Coface cu privire la Top 500 companii din Europa Centrala si de Est. "Clasamentul anului viitor va arata cate companii locale au reusit sa transforme cresterea economica constanta in venituri si sa intre in cercul celor mai mari jucatori din Europa Centrala si de Est. Romania creste ca evolutie a companiilor, dar este inca sub potentialul economiei autohtone si sub potentialul PIB-ului, cu toate ca inregistreaza cea mai mare dezvoltare a acestui indicator din regiune", explica Eugen Anicescu, Country Manager, Coface Romania.

Eugen Anicescu si Iancu Guda, Coface RomaniaFoto: Hotnews

Raportul, rezumat in 4 fraze- cheie:

  •  2016 - un an eterogen pentru Europa Centrala si de Est: piata fortei de munca a luat avant, in timp ce cifra de afaceri si profitul net al celor mai mari companii a scazut cu -0,6% si respectiv -3,1%
  •   Companiile din Top 500 ECE si-au crescut forta de munca, producand o rata mai scazuta a somajului in regiune, in 2016
  • Polonia, cu +3,3% din cifra de afaceri, inca este cel mai mare jucator, urmata de Ungaria (-11,5% din cifra de afaceri) si Republica Ceha (-2,2% din cifra de afaceri)
  • Sectoarele: auto in crestere (+ 8,6% in cifra de afaceri), petrolul si gazul in scadere (-5,6% in cifra de afaceri)

Companiile din Top 500 ECE au generat o cifra de afaceri de 580 MLD EURO in 2016. Cele mai mari companii au inregistrat o scadere a cifrei de afaceri si a profitului net, insa si-au crescut semnificativ forta de munca. Sectorul auto a depasit sectorul petrol si gaze, fiind cel mai mare pentru prima data. Acestea sunt principalele rezultate ale celui de-al noualea studiu anual Coface Top 500 ECE, in care compania internationala de asigurari de credit raporteaza cu privire la cele mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est, reflectand evolutiile din regiune.

Dupa atingerea unui maxim de 3,5% in 2015, cel mai ridicat nivel post-criza, cresterea medie in ECE a scazut la 2,9% in 2016. Economiile au beneficiat de situatia favorabila de pe piata muncii, cu scaderea ratei somajului si cresterea salariilor. "Mediul macroeconomic care se imbunatateste a avut un efect pozitiv asupra afacerilor, insolventele companiilor scazand cu 6% in 2016 si cu 14% in 2015", explica Katarzyna Kompowska, Director General Coface pentru Europa Centrala si de Est. "Mai mult, pietele fortei de munca au continuat sa se imbunatateasca, ceea ce a dus la o rata a somajului care a atins cele mai scazute niveluri inregistrate vreodata, cel mai bun in Republica Ceha, cu 4,0%. Cresterea salariilor si inflatia scazuta, impreuna cu imbunatatirea sentimentului consumatorilor, au facut din consumul casnic principala forta motrice a expansiunii economice, ceea ce a avut un efect pozitiv asupra unor sectoare din Europa Centrala si de Est".

  • Top 500 jucatori: cresterea fortei de munca

Companiile din Top 500 au generat 580 MLD EURO in 2016 - o scadere usoara de 0,6% - si au inregistrat o scadere mai accentuata a profitului net cu -3,1%, pana la 26,3 MLD EURO. Spre deosebire de scaderea cifrei de afaceri si a profitului net, rata de ocupare a fortei de munca a luat avant. Companiile din Top 500 din Europa Centrala si de Est (ECE) au consolidat in mod semnificativ angajarile cu +3,9%, pana la 2,24 milioane de persoane. Aceasta evolutie s-a reflectat in scaderea ratei somajului in regiune. In zece tari, rata somajului a scazut chiar cu mai mult de 10%, cel mai semnificativ fiind in Ungaria cu -25,0% pana la 5,1%, iar Republica Ceha cu -21,6% pana la 4,0%. In majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est, ratele somajului sunt acum chiar mai scazute decat in tarile din Europa de Vest. Singura tara care a inregistrat cifre mai ridicate ale somajului decat in anul precedent este Estonia cu +9,7%, pana la 6,8%.

"Romania trebuie privita cu multa atentie in perioada ce vine. In ultimii ani, tot mai multe com-panii au crescut destul de mult incat sa intre in Top 500, de la 56 in 2013, la 65 in 2016. Cifra de afaceri medie a firmelor din Romania (891 MIL EURO) este inca sub majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est, insa a inregistrat cea mai mare rata de crestere in 2016 (+6,6%). Clasamentul anului viitor va arata cate companii locale au reusit sa transforme cresterea economica constanta in venituri si sa intre in cercul celor mai mari jucatori din Europa Centrala si de Est. Romania creste ca evolutie a companiilor, dar este inca sub potentialul economiei autohtone si sub potentialul PIB-ului, cu toate ca inregistreaza cea mai mare dezvoltare a acestui indicator din regiune.", a declarat Eugen Anicescu, Country Manager, Coface Romania.

  • Peisajul diverselor sectoare: industria auto in crestere, sectorul petrolului si gazului in scadere

Analiza pe sectoare a aratat o piata in schimbare. Industriile traditionale au scazut, iar cele noi au fost gata sa preia cresterea. Desi cifra de afaceri globala a scazut cu -0,6%, noua din cele 13 sectoare si-au crescut cifra de afaceri fata de anul precedent. Scaderea cifrei de afaceri in Top 500 poate fi atribuita unui numar de patru sectoare: petrol si gaze (-5,4%), energie (-7,3%), inginerie mecanica si de precizie (-59,1%) si metale (-6,4%). Pierderile veniturilor acestora au fost prea mari pentru a fi compensate de performanta pozitiva a celorlalte sectoare.

Scaderea din sectorul petrolului si gazului, care a dominat anterior clasamentul, a fost monitorizata pe parcursul ultimilor ani. Cu 92 de companii (18,4%) ramase in Top 500, fata de 111 in 2015 (22,2%), sectorul a inregistrat o pierdere in ceea ce priveste cifra de afaceri datorita pietei mondiale dificile de marfuri. Prin urmare, peste 50% din cele 92 de firme din aceasta industrie au pierdut teren in clasament.

Sectorul auto si transporturilor a preluat pozitia de lider cu o cifra de afaceri de 128 MLD EURO. In UE, inmatricularile de autoturisme noi au crescut cu aproape 7%. Aceasta cerere mai mare a avut un impact pozitiv asupra producatorilor de autovehicule, cu sediul principal in Europa Centrala si de Est. Producatorii auto, de componente si de piese de schimb din regiune si-au crescut capacitatile pentru Europa de Vest, principala lor destinatie de export. In 2016, peste 20% dintre companiile din Top 500 ECE (102 companii) au activat in acest domeniu, in timp ce in 2015 au fost doar 17%. Veniturile au crescut cu +8,6%, iar profitul net cu +6,8%. Acest rezultat se datoreaza unui mediu economic foarte favorabil, cu cerere in crestere.

  • O perspectiva buna pentru regiunea ECE in 2017 si 2018

Cresterea economiilor din ECE este de asteptat sa se redreseze in urma incetinirii de anul trecut. "Coface prognozeaza ca rata medie a PIB-ului in Europa Centrala si de Est va creste la 3,4% in 2017 si la 3,3% in 2018. Ambii ani vor fi alimentati de o crestere stabila a consumului privat, sustinuta de imbunatatirile continue pe piata muncii. Gospodariile au inregistrat deja o crestere a preturilor. Acest lucru indica o inversare a perioadei deflationiste inregistrate in multe economii in trimestrele anterioare", adauga Grzegorz Sielewicz, economist regional Coface pentru Europa Centrala si de Est.

Compania internationala de asigurari de credite comerciale Coface a prezentat miercuri cel de-al noualea studiu anual privind cele mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est - Top 500 ECE Coface. Afacerile sunt clasificate in functie de cifra de afaceri si analizeaza, in plus, alte aspecte, precum numarul de angajati, cadrul companiilor, sectoare si piete. Studiul integral poate fi citit alaturat.

documente

Coface CEE Top 500 Ranking 2017-06.09.2017

(6 Sept 2017) PDF, 2MB