"Am stabilit debite suplimentare pentru o singura banca in valoare de 650 mil. lei. Acolo este vorba si de o frauda. Avem o plangere penala", a declarat ministrul Finantelor Ionut Misa, intr-un interviu acordat ZF.ro. Misa mai abordat in cadrul discutiei subiectul "split TVA", spunand ca mii de firme vor sa aplice noul sistem de la 1 octombrie 2017, de cand devine optional, fiind atrase de reducerile oferite de Finante de 5% din impozitul pe profit.

Ionut MisaFoto: Agerpres

Ce mai spune ministrul Finantelor:

  •  Firmele oneste au fost atrase de facilitatea oferită prin care plătesc mai puţin cu 5% impozit pe profit. Această sumă acoperă cu mult cheltuielile necesare pentru mo­dificarea siste­melor informatice“, a spus ministrul finanţelor Ionuţ Mişa, într-un interviu pentru ZF.
  • Măsura TVA defalcat, care presupune vărsarea banilor pe care o firmă îi primeşte drept TVA într-un cont separat de TVA deschis la o bancă din România, va intra în vigoare în mod obligatoriu la 1 ianuarie 2018 şi în mod opţional la 1 octombrie 2017. Firmele care intră opţional primesc deducere de 5% din impozitul pe profit şi alte facilităţi fiscale.
  • Firmele mari, cu plăţile la zi şi care plătesc impozit pe profit, vor fi primele care vor trece la TVA defalcat Miza introducerii TVA defalcat este imposibilitatea ca în viitor firmele în insolvenţă şi în faliment să nu mai ramburseze TVA datorat statului. De la începutul anului până acum, avem TVA de recuperat de la firmele în insolvenţă şi faliment de 8 mld. lei. Doar 3% din companiile în insolvenţă reuşesc să iasă, astfel încât de cele mai multe ori aceştia sunt bani pierduţi
  •  Rectificare bugetară: vom rămîne la deficitul de 2,95% din PIB. Ministerul Transporturilor nu are o execuţie bună la investiţii, o să-i luăm din bani
  •  Situaţia de la Ministerul Apărării: „Ce s-a schimbat este faptul că norma de hrană nu se mai plăteşte în avans”
  •  Execuţia bugetară: „Avem bani. Nici măcar o secundă nu am discutat cu FMI despre vreun împrumut”
  •  Rezerva de la Trezorerie, de 5,7 mld. euro, în scădere faţă de 7 mld. euro la începutul anului

Citeste interviul pe pagina Ziarului Financiar.