Neagu, BNR: Creditarea populatiei a depasit deja pragul de semnal. Cand va ajunge la pragul de alerta, BNR ar putea inteveni prin plafonarea gradului de indatorare

de DP     HotNews.ro
Joi, 14 septembrie 2017, 18:57 Economie | Finanţe & Bănci

Florian Neagu, director in BNR
Foto: Hotnews
Creditele acordate romanilor persoane fizice a depasit deja pragul de semnal, apropiindu-se de pragul de alerta, a declarat joi la Sinaia directorul adjunct al Directiei de stabilitate din cadrul Bancii Centrale, in cadrul unui eveniment organizat de FinMedia. "Daca ne uitam pe creditul pe diverse sectoare din economie, vedem ca finantarea acordata populatiei a depasit deja pragul de semnal. Acelasi mesaj se observa si la nivel de volum, nu doar la viteza de crestere a creditului. Volumul de credit acordat in ultimii ani la un nivel favorabil al dobanzii a depasit volumul din 2007  -2008, cand aveam conditii favorabile de curs de schimb", a mai spus Neagu.

Cand se atinge acel prag de alerta, Comitetul European de Risc Sistemic ne obliga sa luam masuri, prin intermediul Comitetului Macroprudential de Risc Sistemic,, a mai explicat Neagu. Una dintre masurile care ar putea fi discutate, fara ca Neagu s-a mentioneze, dar care in situatii similare a fost aplicata este plafonarea gradului de indatorare la un nivel de 65-70%.

"Volumul de credit acordat in ultimii ani la un nivel favorabil al dobanzii a depasit volumul din 2007  -2008, cand aveam conditii favorabile de curs de schimb. Cum suntem cu rata dobanzii la minime istorice va veni un rastimp cand rata dobanzii va creste, iar serviciul datoriei se va majora semnificativ pentru cei mai vulnerabili", a mai spus Neagu.

De asemenea, bancile au peste 20%  din active in credite acordate Statului, media europeana fiind de circa 9%, a mai spus Neagu.


Citeste mai multe despre   
Articol sustinut de Superbrands

AmCham  - 25 de ani de impact in Romania, prin sustinerea consultarii intre mediul public si privat, pentru dezvoltarea Romaniei

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este de 25 de ani intre cele mai reprezentative asociatii ale comunitatii de afaceri din Romania, fiind recunoscuta drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea Romaniei sau dinamica relatiilor comerciale intre SUA si Romania.

1238 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Va rugam... (Vineri, 15 septembrie 2017, 11:58)

  TheBlizzard [utilizator]

  ...sa definitri notiunile "prag de semnal" si "prag de alerta".
 • -1 (1 vot)    
  ESTE INEXPLICABIL (Vineri, 15 septembrie 2017, 12:32)

  jidanul [utilizator]

  BNR-istii nu se dezmint. Refuza sa vada barnele imense din ochii sistemului institutilor financiare de creditare-depozitare (banci, c.a.r.-uri si i.f.n.-uri). Cadavrele, scheletele si duhoarea din acest sistem sunt atat prezente dar, BNR-istii nu vor sa le vada. Reactia romanilor ar trebui sa fie refuzul de a mai lucra cu bancile, c.a.r.-urile si i.f.n.-urile pana cand aceste institutii financiare de creditare-depozitare nu vor dovedii respectul cuvenit fata de clientii din Romania, schimband total modul de lucru si criterile, principile si conditile de creditare si depozitare, fara hotia, furtul, talharia si jaful pe care il practica, in prezent, bancile, c.a.r.-urile si i.f.n.-urile.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică