Dupa mai multe tentative, unele pe usa din fata iar altele pe cea din dos, schimbarea presedintelui CEC Bank pare sa fi reusit. De-a lungul vremii, conducerea CEC Bank, singura banca de talie importanta ramasa in administrarea statului, era mai mereu obiectul negocierilor politice, presedintii instalati de partidele aflate la putere petrecandu-si cate un an-doi la conducerea CEC, dupa care erau inlocuiti. De fapt, aproape fiecare ministru de Finante (actionar principal al CEC) numea cate un presedinte agreat. Doar Ghetea a rezistat 10 ani, desi nu putine au fost situatiile in care s-a incercat "mazilirea" lui.

Radu GheteaFoto: Hotnews

Statul mai controleaza azi doar doua banci- CEC Bank si EximBank, a doua avand o talie mult mai mica decat a CEC si fiind "confiscata" de PSD, in prezent incercandu-se transformarea ei in banca de dezvoltare. Cea mai veche banca de stat a fost de-a lungul timpului protagonista a doua scandaluri majore: asocierea cu Fondul National de Investiti (controlat de controversatul Sorin Ovidiu Vantu) si creditul acordat Ioanei Băsescu, fiica preşedintelui in exercitiu Traian Băsescu, aceasta imprumutand in septembrie 2013, circa 4.6 milioane de lei de la CEC Bank. Detalii despre reactia sefului CEC Bank, aici.

  • Intre tentative de privatizare si de transformare in banca de dezvoltare

In septembrie 2005, statul roman se facea ca scoate la privatizare un pachet "de pana la 75% din actiunile CEC, dar nu mai putin de 50% plus o actiune". In urma anuntului, Comisia de privatizare a primit scrisori de intentie de la noua institutii financiare - Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A, Dexia Bank, EFG Eurobank, Erste Bank, National Bank of Greece, OTP Bank, Rabobank, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft in consortiu cu Raiffeisen International Bank - Holding AG si Societe Generale. Dupa cateva zile, Rabobank isi anunta retragerea din cursa intrucat considera ca strategia de maximizare a pretului de vanzare reprezinta o abordare gresita a procesului. In octombrie 2005, se retrage si Grupul Societe Generale, astfel ca doar sapte din cei noua investitori au depus oferte neangajante. La acea data, oficialii Comisiei de privatizare a CEC au declarat ca urmatorul termen pentru depunerea ofertelor finale angajante va fi 28 noiembrie. Cu putin timp inainte de implinirea acestui termen, surse guvernamentale anuntau ca "depunerea ofertelor angajante a fost amanata, iar o data limita va fi fixata cel mai probabil pentru luna ianuarie 2006".

In final, ca in povestea ceor 10 negri mititei, in cursa a ramas doar NBG, a caruit oferta a fost insa respinsa.

Mai recent, Statul a incercat transformarea CEC Bank in banca de dezvoltare, dar la interventia verbala a unor membrii marcanti ai comunitatii bancare insistentele Statului au fost redirectionate catre EximBank.

  • Ghetea, bancherul care era inlocuit aproape in fiecare an. Dar numai "pe surse"

Ghetea, cu o experienta de peste 40 de ani in sistemul bancar, si-a facut de-a lungul timpului preieteni loiali, dar si adversari e masura. Si asta nu doar din mediul bancar ci si din cel politic. El are insa doua merite incontestabile: a reusit sa puna pe picioare Asociatia Romana a Bancilor si sa restructureze CEC Bank. Pe de alta parte, tot Ghetea era si cel care se opunea negocierii contractelor de credit de consum. "Haideti sa nu incurajam negocierea contractelor de credit de consum, ca nu se practica nici in alte tari. S-a creat aceasta psihoza printre banci, sa nu dea contractele din mana. Unele au platit consultanti pentru acele contracte si nu le-ar placea sa le vada in mana concurentei", spunea bancherul.

Fosti colegi din ARB mai spun ca Ghetea nu se consulta intotdeauna cu ei atunci cand facea declaratii in numele Asociatiei. Public insa a iesit doar fostul sef al BRD, Patrick Gelin, care in 2008 declara ca ARB nu functioneaza ca o adevarata asociatie care sa apere interesele bancilor. Directorul BRD s-a referit la unele declaratii ale lui Ghetea, spunand ca tema la care se referea seful CEC Bank nu a fost abordata in cadrul ARB. Gelin nu a fost singurul care "maraia" impotriva lui Ghetea, dar a fost printre cei foarte putini care a adus in spatiul public nemultumirile sale.

La nici doi ani de la instalarea la CEC, in ianuarie 2009, apar pe surse primele informatii cu privire la inlocuirea sefului CEC. Se avanseaza chiar si numele lui Nicolae Danila (fostul executiv al BCR) ca viitor presedinte CEC Bank.

Imediat, printr-o iesire publica fara precedent, BNR isi manifesta public dezacordul fata de modalitatea prin care un partid - PSD - decide schimbarea presedintelui unei banci de stat, in acest caz CEC. Pana atunci bancherii de pe strda Doamnei nu exprimau opinii publice fata de schimbarile operate de cei aflati la putere in sistemul bancar, chiar daca uneori semenea schimbari se faceau peste noapte. In acest caz, dupa doar cateva ore, a venit replica BNR prin vocea lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului bancii nationale.

"Am luat nota de o declaratie care poate sa duca la o intorsatura periculoasa a lucrurilor. Ma refer la afirmatiile privind schimbarea conducerii CEC" spunea Vasilescu.

Dupa ce varianta Danila a fost "ingropata", a aparut scenariul inlocuirii lui Ghetea cu Enache Jiru. Cel care a lansat acest scenariu: Mircea Ursache, azi vicepresedinte la ASF iar pe atunci presedintele AVAS si influent membru al PSD (implicat si in afacerea Costea), a afirmat ca presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea, va fi inlocuit, persoana cea mai potrivita pentru preluarea functiei fiind Enache Jiru.

Zvonurile privind schimbarea din functie a lui Radu Ghetea se intetisera in ultima perioada, dar ceea ce nu au reusit fostii ministri de Finante Chitoiu (printre cei mai vocali impotriva lui Ghetea), Ioana Petrescu, Anca Dragu sau Viorel Stefan, a reusit Ionut Misa.

Radu Ghetea este de asemenea si unul dintre cei mai bine platiti bancheri romani, el incasand lunar circa 114.000 de lei (o pensie de 13.800 de lei plus un salariu de 100.000 ca sef al CEC Bank).

Mai jos lista celor 10 presedinti de dupa Revolutie ai CEC Bank

Nicolae Eremia: 01.01.1990 - 10.04.1990

Emil Badiu: 10.04.1990 - 26.03.1996

Constantin Teculescu: 26.03.1996 - 20.03.1997

Camenco Petrovici: 20.03.1997 - 27.03.2000

Liviu Marica: 27.03.2000 - 05.06.2000

Ion Ghica: 05.06.2000 - 04.09.2001

Constantin Teculescu: 04.09.2001 - 16.08.2004

Enache Jiru: 16.08.2004 – - martie 2005

Eugen Radulescu martie 2005- 2007

Radu Ghetea 2007-2017