Noul sistem de plata defalcata a TVA va bulversa major economia sanatoasa - pe a carei buna functionare se bazeaza atat cresterea economica din 2018, cat si viitorul buget de stat. Ce nu va rezolva noul sistem e problema de fond - evaziunea fiscala - pe care Guvernul o invoca pentru a motiva introducerea platii defalcate a TVA, arata reprezentantii Romanian Business Leaders, organizatie care reuneste investitorii romani si straini din tara noastra.

Ce mai spun oamenii de afaceri:

  • Guvernul isi rezolva acum - cu riscul de a vulnerabiliza intreaga economie - urgentele de finantare ale unui buget de stat a carui principala problema e ca a fost dezechilibrat alcatuit.
  • Evolutiile din ultima saptamana - rectificarea bugetara, cu suplimentari mari transferate dinspre investitii de infrastructura catre plata salariilor si a pensiilor marite, precum si recentele solicitari guvernamentale de virare in avans, catre buget, a dividendelor putinelor companii de stat profitabile - demonstreaza ca prioritatea Guvernului nu e sa creeze contextul pentru dezvoltarea economiei in viitor, ci sa faca rost urgent de bani cu orice pret: inclusiv acela de a destabiliza, in 2018, sute de mii de companii corecte, majoritatea IMM-uri, cea mai mare parte a lor avand capital romanesc, prin adoptarea de la 1 ianuarie 2018 a sistemului generalizat de plata defalcata a TVA.
  • De la 1 ianuarie 2018, companiile din toate domeniile de activitate, fie ca au fost sau nu identificate ca activand in arii cu risc fiscal, vor fi obligate sa implementeze proceduri noi si birocratice pentru urmarirea platilor si incasarilor lor cu toti furnizorii si clientii, pentru urmarirea incasarilor in numerar si prin card, folosind noile conturi de TVA.
  • Companiile din Romania vor fi expuse la penalitati excesiv de mari din cauza lipsei implementarii din timp a unor masuri de ajustare a software-urilor contabile si de facturare, a deschiderii si urmaririi noilor conturi de TVA prin Trezorerie sau prin intermediul bancilor care vor opera cu astfel de conturi sau a urmaririi zilnice a incasarilor si platilor.
  • Noul sistem de plata a TVA si capacitatea extrem de slaba a autoritatilor fiscale de a-l gestiona la nivel national vor conduce la blocaje financiare si costuri de finantare mai mari pentru multe companii, in special cele mici si mijlocii. Noul sistem va obliga companiile sa mentina lichiditati in conturi blocate de TVA, farasa poata folosi acesti bani (care nu reprezinta neaparat suma de TVA de plata datorata catre buget)pentru plata furnizorilor sau a salariilor, fara acordul prealabil al functionarilor ANAF.
  • Beneficiile macro ale masurii - care ar oferi autoritatilor garantii privind incasarea TVA la nivelul sumelor declarate de contribuabili sau folosirea temporara a acestor disponibilitati - ar trebui comparate cu costurile cuantificabile (software, angajati, costuri de finantare si comisioane bancare, costuri cu penalitati in caz de erori etc.) si necuantificabile (costurile birocratiei, libertatea de a tranzactiona liber in cadrul UE pentru nerezidenti, scaderea atractivitatii investitionale a tarii etc.) ale implementarii sistemului pentru toti contribuabilii onesti din Romania. Din 2018, produsele si serviciile romanesti vor fi mai putin competitive, Romania va fi mai putin atractiva pentru atragerea de noi investitii, multe companii ar putea intra in insolventa, iar altele se vor vedea obligate sa recupereze costurile prin cresterea preturilor.
  • La nivel declarativ, Guvernul recunoaste importanta capitalului autohton si afirma ca sustine dezvoltarea antreprenoriatului. La nivelul faptelor, sistemul de plata defalcata a TVA - impus de Guvern de la 1 ianuarie 2018, in ciuda contraargumentelor si avertismentelor venite din partea tuturor reprezentantilor companiilor active in Romania - va sfarsi prin a gatui sute de mii de mici intreprinzatori corecti care, in loc sa-si dirijeze in anul care vine eforturile spre dezvoltare si creare de noi locuri de munca, vor fi nevoiti sa aloce resurse de timp, bani si energie pentru a compensa incapacitatea cronica a statului de a aduce la lumina evazionistii precum si incapacitatea de a-si recupera datoriile de la companiile de stat, beneficiare ale unei perpetue indulgente din partea autoritatilor fiscale.
  • Romanian Business Leaders (RBL) cere Guvernului Romaniei sa regandeasca masurile care impun obligativitatea platii defalcate a TVA de la 1 ianuarie 2018 si sa se asigure, inainte de a implementa masuri de o asemenea complexitate, ca autoritatile fiscale - ANAF, Trezoreria - au capacitatea logistica si institutionala de a gestiona o astfel de schimbare radicala in lucrul cu sute de mii de companii. Cresterea economica de 5,7% cu care Romania se lauda in 2017 e rezultatul activitatii acestor companii. Daca ele nu vor functiona la fel de bine in 2018, cresterea economica va fi franata, iar bugetul de stat va fi, in consecinta, mai sarac ca in 2017.
  • RBL cere Guvernului,de asemenea, sa ia masuri rapide si impotriva adevaratei evaziuni fiscale, nu doar a intarzierilor de plata din economia alba.
  • RBL cere Guvernului, in acelasi timp,satrateze cu egala exigenta companiile private si companiile de stat cand vinevorba de datoriile catre buget.Conform calculelor noastre, folosind datele Consiliului Fiscal, datoria medie catre buget a unei companii de stat era in 2015 de 8,8 mil. lei (1,95 mil. euro), invremeceo companieprivataaveacatreacelasibuget o datoriemedie de 23,9 lei (5,31 euro).